Batuk Semula jadi dengan dahak berdarah? 5 perkara ini boleh menjadi penyebabnya

Jakarta - Jangan sesekali memandang rendah batuk yang disertai dengan darah. Sebabnya mudah, keadaan ini dapat menunjukkan masalah kesihatan serius pada tubuh.

Dalam dunia perubatan, batuk kahak yang dicampur dengan darah disebut hemoptisis. Sekali lagi, jangan memandang rendah keadaan ini. Penampilan hemoptisis menunjukkan adanya penyakit saluran pernafasan yang serius dan memerlukan rawatan.

Persoalannya, penyakit apa yang dapat dicirikan dengan batuk kahak yang disertai dengan darah? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Adakah normal untuk batuk darah pada kanak-kanak?

Dari Bronkitis hingga Kanser Paru-paru

Bagaimana untuk mengetahui penyakit yang disifatkan oleh batuk kahak tentu harus melalui beberapa siri pemeriksaan. Selepas pemeriksaan, doktor dapat menentukan penyebab hemoptisis yang dialami. Oleh itu, penyakit apa yang boleh menyebabkan batuk kahak disertai dengan darah?

1. Bronkitis Akut

Bronkitis akut adalah penyakit yang mempunyai gejala batuk kahak bercampur darah. Keadaan ini disebabkan oleh pendedahan kepada jangkitan bakteria atau virus yang membuat saluran pernafasan meradang, sehingga saluran darah di sekitar bronkus pecah. Ini menyebabkan darah muncul di dahak.

2. Bronchiectasis

Keadaan ini adalah gangguan pernafasan kronik yang disebabkan oleh jangkitan pada bronkus. Jangkitan pada bronkus yang tidak segera dirawat boleh menyebabkan darah muncul. Jangan main-main dengan batuk darah yang disebabkan oleh bronkektasis. Sebabnya, penyakit ini boleh mencetuskan komplikasi, seperti abses paru-paru, kegagalan pernafasan, hingga gagal jantung.

3. Emboli paru

Emboli paru boleh berlaku apabila gumpalan darah menyekat salah satu saluran darah di paru-paru. Gejala lain yang dialami adalah batuk darah, seperti sesak nafas yang berlaku secara tiba-tiba, sakit dada ketika menarik nafas panjang, sakit kaki dan bengkak di sekitar kaki, demam, berpeluh berlebihan, dan degupan jantung yang lebih cepat.

Baca juga: Batuk darah boleh menjadi tanda penyakit kronik?

Tuberkulosis atau TB

TB adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh pendedahan kepada bakteria Mycobacterium tuberculosis. Selain hemoptisis, terdapat gejala yang dialami oleh penderita tuberkulosis, seperti demam, berkeringat berlebihan pada waktu malam, merasa lemah sepanjang hari, dan penurunan berat badan yang drastik.

5. Kanser paru-paru

Kanser paru-paru adalah penyakit yang cenderung muncul pada seseorang yang merupakan perokok aktif. Selain batuk kahak, penderita barah paru-paru juga mengalami sesak nafas, sakit dada, dan tulang yang menyakitkan. Hanya simptom lain yang dialami oleh penghidap barah paru-paru, anda harus segera mengunjungi hospital terdekat untuk mengetahui punca gejala yang anda alami.

Baca juga: 6 Ujian Untuk Mendiagnosis Darah Batuk

Melalui Pelbagai Ujian

Keadaan batuk kahak bercampur darah masih agak ringan, jika terjadi pada mereka pada usia muda. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh membahayakan jika berlaku pada mereka yang mempunyai tabiat merokok atau gaya hidup yang buruk.

Terdapat beberapa ujian yang boleh dilakukan untuk mengetahui punca keadaan ini. Biasanya, doktor melakukan pemeriksaan fizikal terhadap orang yang mengalami kahak batuk bercampur darah. Kemudian, sampel darah diambil dan diperiksa di makmal untuk mengetahui punca keadaan ini.

X-ray atau CT scan dapat digunakan untuk melihat keadaan paru-paru untuk mengetahui penyebab batuk kahak bercampur darah. Bronkoskopi, pemeriksaan dengan bantuan tiub dengan kamera kecil di hujungnya juga dapat dilakukan. Pemeriksaan ini dilakukan untuk memastikan keadaan saluran pernafasan penghidap hemoptisis. Pemeriksaan melalui air kencing juga dilakukan untuk mengetahui punca keadaan hemoptisis.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diperoleh pada 2020. Punca Darah pada Kahak dan Hidung.
NHS. Diperoleh pada tahun 2020. Batuk Darah.
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Pernafasan Kronik. Bronchiectasis.

Recent Posts