Tahap Pertumbuhan Kanak-kanak Mengikut Umur 4-5 tahun

Jakarta - Dalam lingkungan usia 4-5 tahun, kemampuan anak kecil anda mulai berkembang dengan pesat. Bermula dari ketinggian, berat badan, perubahan fizikal, kemahiran berkomunikasi, hingga ke kemahiran sosial. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa pada usia ini sebilangan ibu bapa akan menghantar anak mereka ke PAUD (Pendidikan Awal Kanak-kanak).

Tujuannya adalah untuk memperkenalkan anak-anak ke dunia sekolah dan mengajar mereka bagaimana untuk bersosial. Mari kita ketahui pertumbuhan kanak-kanak mengikut usia 4-5 tahun di sini.

Baca juga: Perhatikan masa tidur bayi untuk membesarkan anak kecil anda

Umur 4 Tahun

 • Tinggi dan berat

Menurut Kementerian Kesehatan Indonesia, ketinggian yang ideal untuk anak berusia empat tahun adalah 94.1-111.3 sentimeter (perempuan) dan 94.9-111.7 sentimeter (kanak-kanak lelaki). Sementara berat badan yang ideal ialah 12.3-21.5 kilogram (wanita) dan 12.7-21.2 kilogram (lelaki).

 • Keupayaan fizikal

Biasanya, memasuki usia 4 tahun, sudah tentu perubahan fizikal anak akan semakin kelihatan. Selain bertambah tinggi, anak-anak juga akan mempunyai kemampuan fizikal yang baru. Pada usia ini, kanak-kanak akan menguasai kemahiran motor halus dan kasar. Mereka juga akan lebih aktif untuk mencuba perkara baru yang boleh dilakukan dengan fizikal mereka. Contohnya, menarik kerusi, bermain bola, mewarna, menyelesaikan teka-teki, untuk memilih pakaian untuk dipakai. Yang paling penting, awasi setiap aktiviti yang dilakukan oleh anak kecil anda.

 • Keupayaan Kognitif

Pada usia 4 tahun, kemampuan kognitif kanak-kanak akan semakin diasah. Pada usia ini, biasanya si kecil dapat menyelesaikan teka-teki yang mudah. Anak-anak juga mahir menghafal huruf dan warna. Untuk masalah komunikasi, pada usia ini kanak-kanak biasanya lebih aktif bercakap. Ini kerana kanak-kanak sudah mula memahami sekitar 2500-3000 perkataan. Oleh itu, cara kanak-kanak berkomunikasi jauh lebih baik daripada zaman sebelumnya.

 • Kemahiran sosial

Anak-anak sudah dapat belajar tentang cara bersosial dan konsep menjalin persahabatan yang baik pada usia ini. Jadi, ibu tidak perlu ragu untuk mengajarnya konsep berkongsi, bersikap baik kepada rakan, dan perkara lain yang dia perlukan dalam bersosial. Sebenarnya, memasuki usia ini, kanak-kanak yang sering mengalami amukan kini mulai berkurang.

Baca juga: Agar tidak kedekut, 4 cara untuk mengajar anak kecil anda untuk berkongsi

5 tahun

 • Tinggi dan berat

Menurut Kementerian Kesehatan Indonesia, ketinggian yang ideal untuk anak berusia lima tahun adalah 99.9-118.9 sentimeter (kanak-kanak perempuan) dan 100.7-119.2 sentimeter (kanak-kanak lelaki). Sementara berat badan yang ideal ialah 13.7-24.9 kilogram (wanita) dan 14.1-24.2 kilogram (lelaki).

 • Keupayaan Fizikal

Kebolehan fizikal si kecil telah berkembang dengan baik. Bermula dari kekuatan otot, keseimbangan, hingga koordinasi otot-otot badan. Perkembangan ini membolehkan anak kecil anda berlari pantas, berdiri di sebelah kaki, dan melakukan aktiviti fizikal yang lain. Pada usia ini, beberapa kanak-kanak juga mula kehilangan gigi bayi mereka dan diganti dengan gigi kekal. Namun, jangan terkejut jika anak anda kelihatan kurus pada usia ini. Ini kerana badan anak mula kehilangan otot dan lemak.

Namun, perlu diingat jika berat badan anak anda turun dengan cukup drastik dan disertai dengan aduan kesihatan yang lain. Ibu boleh menggunakan dan tanyakan terus kepada pakar pediatrik mengenai keadaan kesihatan anak. Dengan begitu, aduan kesihatan yang dialami dapat ditangani dengan baik.

 • Keupayaan Kognitif

Sebilangan besar kanak-kanak sudah dapat membina perbualan dengan rakan sebaya atau orang dewasa di sekitar mereka. Sebenarnya, si kecil anda mungkin sudah dapat mengemukakan pendapat, menerangkan objek yang mereka lihat, untuk memberitahu tentang aktiviti yang mereka lakukan. Untuk meningkatkan kemahiran bahasa dan komunikasi anak anda, ibu boleh meminta pendapat, perasaan, atau aktiviti harian mereka. Pada usia ini, kanak-kanak juga dapat menentukan apa yang baik dan buruk.

 • Kemahiran sosial

Sebilangan besar kanak-kanak sudah boleh bersosial dengan baik pada usia ini. Jadi, jangan terkejut jika si kecil anda suka meluangkan masa dengan rakan-rakannya, walaupun tidak jarang dia akan menangis kerana bertengkar atau bertengkar dengan mainan. Ini adalah perkara semula jadi. Namun, ibu masih perlu masuk campur dan memberitahunya bahawa pergaduhan bukanlah perkara yang baik, jadi dia perlu meminta maaf dan memaafkan rakannya.

Sudah tentu, setiap kanak-kanak akan mengalami perkembangan yang berbeza. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu mengenai gangguan pertumbuhan pada usia 4-5 tahun:

 1. Sentiasa kelihatan takut, malu, atau agresif terhadap orang lain.
 2. Sentiasa cemas ketika berpisah dengan ibu bapa.
 3. Tidak mahu bermain dengan anak-anak seusianya.
 4. Tidak menunjukkan minat terhadap apa-apa.
 5. Tidak kelihatan membuat hubungan mata ketika berkomunikasi dengan orang lain.
 6. Tidak dapat menyebut nama penuhnya.
 7. Mengalami masalah memegang pensil, krayon, atau pen.
 8. Mengalami masalah tidur dan makan.
 9. Mempunyai masalah dalam melakukan perkara-perkara seharian, seperti makan, menggunakan tandas, menggosok gigi, atau mencuci tangan.

Baca juga: Kenali 7 Tanda Gigi Kanak-kanak

Ini adalah beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa. Tidak ada salahnya mengunjungi hospital terdekat dan melakukan pemeriksaan untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan anak. Tidak perlu bersusah payah, kini ibu boleh membuat temu janji dengan pakar pediatrik melalui . Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Berkembang oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. Umur 4-5 Tahun: Tonggak Pembangunan
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Tonggak Perkembangan Kanak-kanak 4 Tahun
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Tonggak Perkembangan Kanak-kanak 5 Tahun
Kementerian Kesihatan Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Standard Antropometri Kanak-kanak

Recent Posts