Adakah benar ubat gigi dapat menghilangkan komedo?

, Jakarta - Hampir semua orang ingin memiliki kulit yang bersih, rapi, dan bebas noda. Sebenarnya, ini tidak mudah diperoleh. Salah satu perkara yang agak mengganggu penampilan dan sukar dikeluarkan adalah komedo. Sama ada komedo atau whitehead, kedua-duanya adalah mimpi buruk bagi mereka yang ingin kelihatan sempurna.

Namun, banyak orang di luar sana percaya bahawa komedo dapat dengan mudah dikeluarkan dengan ubat gigi. Anda hanya perlu memasangnya ke kawasan komedo dan kemudian tunggu sehingga kering dan kemudian basuh. Adakah benar kaedah mudah ini dapat membantu menghilangkan komedo? Jadi, adakah ia selamat untuk kulit?

Baca juga: Inilah perbezaan antara komedo hitam dan komedo putih

Fakta mengenai Membersihkan Komedo dengan Ubat Gigi

Sebenarnya, ubat gigi cukup berkesan untuk mengatasi komedo yang degil. Lancarkan Derm Collective , ubat gigi membantu menghilangkan komedo dengan pengelupasan. Ubat gigi mempunyai kesan antibakteria dan anti-radang yang boleh menjadi andalan. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak digalakkan. Sebilangan bahan aktif dalam ubat gigi boleh merengsakan kulit dan mempunyai kesan sampingan yang lain. Terdapat ramuan ubat gigi yang menyebabkan kegatalan ketika digunakan pada kulit, yaitu:

  • Triclosan. Sebatian ini adalah agen antibakteria dan antijamur yang kuat dengan sifat anti-radang ringan. Walau bagaimanapun, penggunaannya dalam produk penjagaan kulit dianggap kontroversial.

  • Hidrogen peroksida. Seperti triclosan, hidrogen peroksida adalah antibakteria. Ia mampu membunuh sel melalui proses yang disebut tekanan oksidatif. Malangnya, tekanan oksidatif juga dapat merosakkan sel yang sihat, menyebabkan kerengsaan dan memperlambat proses penyembuhan komedo.

  • Natrium Bikarbonat. Bikarbonat soda bertindak sebagai pengelupasan ringan. Malangnya, natrium bikarbonat boleh menyebabkan kerengsaan dan kekeringan yang berlebihan.

Sekiranya anda mahukan penyelesaian kecantikan yang selamat, anda hanya perlu berbual dengan pakar dermatologi di aplikasi . Anda boleh bertanya ramuan apa yang berkesan untuk mengatasi komedo tetapi tidak menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya.

Baca juga: Masker Madu untuk Menghilangkan Bintik Gelap

Adakah kaedah selamat untuk menghilangkan komedo?

Walaupun ubat gigi boleh digunakan sebagai bahan untuk menghilangkan komedo, anda harus memilih kaedah lain yang lebih selamat. Rawatan yang lebih baik untuk komedo termasuk menggunakan asid alfa-hidroksi (AHA), asid beta-hidroksi (BHA) serta pembersih lembut, dan pengelupasan. Jangan risau, berikut adalah kaedah selamat membersihkan komedo dengan bahan yang anda ada di rumah:

  • Tepung Jagung dan Cuka. Ambil satu sudu tepung jagung dan campurkan ke dalam cuka sehingga campuran membentuk pes pekat. Sapukan ke kawasan yang terkena komedo dan biarkan selama 15-20 minit. Bilas dengan air suam kemudian ikuti dengan air sejuk atau ketulan ais untuk menutup liang pori. Pati jagung menyerap lebihan minyak, sementara cuka membantu memudar warna yang disebabkan oleh komedo. Untuk hasil terbaik, anda boleh mencuba kaedah ini dua hingga tiga kali seminggu.

  • Sayang. Bahan ini terbukti berkesan menghilangkan komedo dan sebagai bonus, anda mendapat kulit yang lembap. Cukup sapukan madu ke wajah yang bersih dan kering, kemudian biarkan selama 20 minit dan bilas dengan air suam. Kerana ia semula jadi dan selamat, anda boleh menggunakan madu setiap hari.

  • Putih Telur dan Madu. Campuran kedua-dua bahan ini boleh disapu ke seluruh wajah. Biarkan di muka sehingga kulit mulai terasa ketat dan bilas topeng dengan air suam. Campuran ini bukan sahaja dapat menghilangkan bintik hitam tetapi juga akan menjadikan kulit kelihatan berseri.

  • Jus lemon. Bahan ini akan membuang sel-sel kulit mati sehingga dapat diandalkan untuk menghilangkan komedo. Sebelum tidur, gunakan sapu kapas untuk menyapu jus lemon segar untuk membersihkan kulit dan fokus pada kawasan bintik hitam. Anda boleh biarkan semalaman dan bilas pada waktu pagi dengan air suam. Ulangi ini setiap malam selama seminggu. Walau bagaimanapun, mereka yang mempunyai kulit kering harus menambahkan minyak zaitun ke dalam jus lemon. Pastikan juga menggunakan pelembap setelah membilasnya.

Itulah beberapa bahan semula jadi untuk menghilangkan komedo. Walau bagaimanapun, reaksi setiap kulit mungkin berbeza bagi setiap orang. Jadi, lebih baik mencari penjagaan kulit yang tepat untuk membantu menghilangkan bintik hitam di wajah anda.

Rujukan:
Derm Collective. Diakses pada tahun 2020. Adakah Ubat Ubat Gigi Blackhead Benar-benar Berfungsi?
Wanita Eve. Diakses pada tahun 2020. Lima Cara Semula Jadi untuk Menghilangkan Komedo.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Saya Menggunakan Ubat Gigi pada Jerawat?

Recent Posts