Inilah Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Kehamilan pada Kucing

, Jakarta - Kegiatan seksual untuk menyalurkan nafsu adalah perkara yang wajar dilakukan, dan kucing peliharaan anda tidak terkecuali. Sekiranya anda tidak mahu kucing anda mempunyai keturunan, pemutihan atau pemutihan kucing adalah sesuatu yang boleh anda pilih. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai rancangan untuk membiakkan kucing, terdapat banyak maklumat yang perlu anda ketahui mengenai kehamilan pada kucing.

Penting untuk diingat ketika merancang untuk memiliki anak kucing, bahawa kucing anda akan mempunyai keperluan khas yang harus anda jaga. Ini semua dilakukan untuk membantu menyokong kucing melalui kehamilan dan melahirkan anak dengan baik.

Baca juga: Tempoh Kehamilan pada Kucing yang Perlu Anda Ketahui

Fakta Mengenai Kehamilan pada Kucing

Apa yang perlu anda ketahui mengenai kehamilan pada kucing? Berikut adalah beberapa maklumat asas mengenai kucing hamil yang harus anda ketahui sebagai pemiliknya:

Mengenai Kehamilan Kucing

Sama seperti manusia, kucing mempunyai masa kesuburan yang paling tinggi ketika mereka boleh hamil. Masa subur ini boleh datang setiap tiga minggu, jadi ada banyak peluang untuk kucing anda hamil. Berguling-guling, menggeram kuat, dan mungkin juga ekor dan punggung yang menunjuk ke atas adalah tanda-tanda yang mengatakan bahawa ini adalah musim pembiakan kucing.

Sebilangan tanda ini menunjukkan bahawa kucing sedang panas dan bersedia untuk berkahwin. Beberapa kucing malah kehilangan selera makan dalam tempoh ini. Biasanya, fasa "nakal" ini berlangsung sehingga pasangan kawin yang sesuai dijumpai, maka dia akan pulang semula.

Kehamilan kucing biasanya berlangsung antara 63 hingga 67 hari, tetapi sukar untuk mengetahui dengan pasti berapa lama kucing hamil. Tempoh kehamilan kucing boleh berbeza dari 61 hari hingga 72 hari. Berikut adalah tempoh dan fasa tempoh kehamilan kucing:

 • Hari 6: Pindahkan telur yang disenyawakan ke rahim.
 • Hari 12: Embrio melekat pada dinding rahim.
 • Hari 15: Sambungan embrio ke sistem peredaran kucing ibu.
 • Hari 21: Embrio kini dapat dilihat melalui imbasan ultrasound .
 • Hari 28: Embrio berukuran 3-4 sentimeter
 • Hari 38: Saraf, organ deria, dan otot mula berkembang.
 • Hari 50: Janin sedang dalam proses pertumbuhan, saiznya boleh mencapai 7 sentimeter dan bulunya mulai tumbuh.
 • Hari 60: Biasanya kucing sudah bersedia untuk melahirkan.

Kucing sering tidak menunjukkan simptom fizikal semasa mengandung sehingga berumur beberapa minggu. Walau bagaimanapun, jika anda menganggap kucing anda hamil, bawa dia ke doktor haiwan untuk pengesahan. Sekiranya anda ingin mengetahui cara memberitahu sendiri sekiranya kucing hamil, terdapat beberapa tanda fizikal yang harus anda perhatikan setelah dua atau tiga minggu berlalu.

Baca juga: Makanan Basah atau Kering untuk Kucing, Mana Yang Lebih Baik?

Bagaimana untuk mengetahui kehamilan kucing

Setelah kira-kira 15-18 hari kehamilan kucing anda, anda mungkin menyedari bahawa puting haiwan kesayangan anda membesar dan merah, suatu keadaan yang juga dikenali sebagai 'pinking-up'. Sama seperti sakit pagi Pada manusia, kucing hamil mungkin mengalami tahap muntah. Sekiranya anda menyedari bahawa muntahnya semakin kerap, atau dia sama sekali tidak sihat, hubungi doktor haiwan.

Perut kucing akan mula membengkak, tetapi elakkan menyentuhnya sehingga anda tidak berisiko mencederakan ibu atau anak kucingnya yang belum lahir. Perut kucing yang membesar bukan hanya disebabkan oleh kehamilan, mungkin juga ada sebab lain, jadi pantau kucing dengan teliti untuk mengetahui tanda-tanda penyakit dan dapatkan nasihat doktor haiwan sekiranya anda bimbang.

Kucing hamil secara beransur-ansur akan bertambah antara 1-2 paun (bergantung pada jumlah anak kucing yang dibawanya), dan ini adalah tanda kuat bahawa dia hamil. Kucing yang hamil juga cenderung mempunyai selera makan yang meningkat, yang juga akan menyumbang kepada kenaikan berat badan mereka. Walau bagaimanapun, peningkatan selera makan juga boleh menjadi tanda cacing usus atau penyakit, jadi periksa dengan doktor haiwan anda untuk memastikannya.

Kucing yang hamil mungkin lebih ibu, yang bermaksud dia menggerutu dan meminta keributan dan perhatian daripada anda. Beberapa amalan veterinar dapat mendiagnosis kehamilan kucing menggunakan ultrasound, kadang-kadang seawal 15 hari selepas tempoh kehamilan. Doktor haiwan juga dapat memberi anda petunjuk mengenai berapa banyak anak kucing berada di dalam rahim pada hari ke-40 kehamilan. Walau bagaimanapun, semasa kehamilan kucing, anak kucing yang lebih besar mungkin mengaburkan anak kucing lain yang lebih kecil di rahim, jadi anda mungkin mempunyai lebih banyak anak kucing daripada yang dijangkakan.

Semasa mengandung, adalah penting untuk memberikan pemakanan yang betul untuk kucing hamil. Anda tidak perlu lagi meninggalkan rumah untuk mendapatkan makanan kucing yang berkualiti, kerana sekarang anda boleh mendapatkannya melalui fitur beli ubat ! Pesanan anda boleh sampai dalam masa kurang dari satu jam, anda tahu!

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

Tanda-tanda Kucing Akan Melahirkan

Walaupun kucing anda semestinya lebih mampu menangani tenaga kerja sendiri, pastikan anda bersedia kerana menjelang akhir tempoh kelahirannya. Terdapat beberapa tanda yang perlu diperhatikan yang menunjukkan bahawa kucing akan melahirkan, iaitu:

 • Kucing itu mula enggan makan, bertindak gelisah, dan mencari tempat terpencil untuk menetap, mungkin kerana persalinan akan bermula.
 • Suhu badan kucing akan turun menjadi sekitar 37.8 darjah Celsius dalam 12-24 jam sebelum buruh bermula.
 • Sebelum melahirkan, ibu mungkin menjadi lebih lantang, kelihatan gelisah dan ingin terus mencuci diri.
 • Persalinan harus bermula dengan penguncupan perut yang kuat, diikuti dengan pelepasan dari vagina. Sekiranya pelepasan tebal dan hitam, atau berwarna darah, segera hubungi doktor haiwan anda.
 • Selepas pelepasan ini, anak kucing juga akan dilahirkan dengan cepat!

Sebilangan besar penghantaran kucing berjalan lancar dan anda tidak perlu masuk campur. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda, seperti najis yang berubah warna dan kucing mengalami ketegangan tanpa mengeluarkan anak kucing selama lebih dari 30 minit, yang dapat menunjukkan komplikasi. Sekiranya anda mengetahui perkara ini atau mempunyai masalah lain, segera hubungi doktor haiwan anda.

Rujukan:
Kucing Terbaik Eropah. Diakses pada tahun 2021. Kucing Mengandung: Berikut adalah Faktor Yang Paling Penting untuk Dipertimbangkan!
Pemakanan Haiwan Peliharaan Hill. Diakses pada tahun 2021. Kehamilan di Kucing: Tanda & Persediaan untuk Bersalin.
Purine UK. Diakses pada tahun 2021. Maklumat & Nasihat Kehamilan Kucing.

Recent Posts