Atasi Ketulan Payudara semasa Menyusu dengan 5 Cara Ini

, Jakarta - Benjolan payudara ketika menyusui adalah keadaan biasa yang sering dirasakan oleh banyak ibu yang menyusui. Benjolan ini kadang-kadang boleh menyebabkan kesakitan dan membuat ibu tidak selesa ketika menyusu. Itulah sebabnya benjolan payudara harus segera dirawat. Ayuh, ketahui cara mengatasi masalah ketulan payudara semasa menyusukan bayi di sini.

Agar dapat menanganinya dengan cara yang betul, pertama sekali ibu perlu mengetahui punca ketulan payudara ketika menyusukan bayi. Terdapat banyak kemungkinan penyebab ketulan payudara muncul semasa menyusui. Sebilangan besar keadaan tidak serius, jadi ia akan hilang sendiri dan tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, benjolan payudara juga boleh menjadi tanda penyakit serius, seperti barah payudara.

Berikut adalah beberapa penyebab ketulan payudara semasa menyusu yang tidak serius:

Saluran Tersumbat

Benjolan payudara yang anda rasakan semasa menyusu mungkin disebabkan saluran susu yang tersumbat. Ini boleh berlaku kerana ibu memakai coli atau pakaian yang terlalu ketat, sehingga akhirnya susu tersumbat di satu kawasan payudara.

Payudara yang diperbesar

Pada masa-masa tertentu, ibu juga mungkin merasakan benjolan yang menyakitkan di payudara. Ini mungkin kerana ibu mengalami pembesaran payudara. Payudara yang membesar akan terasa lebih keras dan bengkak, sehingga boleh membentuk ketulan. Namun, ketulan ini dapat hilang setelah susu keluar secara manual atau dengan mengepam. Benjolan payudara akibat pembengkakan biasanya terjadi ketika bayi tidak dapat menyusu dengan baik, sehingga susu tidak keluar sebagai hasilnya.

Baca juga: Cara Mudah Menyelaraskan Susu Payudara

Berikut adalah beberapa penyebab serius pembengkakan payudara semasa menyusu yang perlu diketahui oleh ibu:

Mastitis

Mastitis adalah keadaan di mana tisu payudara meradang, kadang-kadang disertai dengan jangkitan. Keadaan ini boleh menyebabkan pembentukan abses (pengumpulan nanah) pada tisu payudara. Dalam kes yang teruk, mastitis boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera.

Fibroadenoma

Ini adalah tumor payudara jinak yang lebih biasa pada wanita berusia antara 20-30. Fibroadenoma terbentuk dari tisu payudara dan tisu penghubung, dan boleh berlaku hanya pada satu payudara atau kedua-duanya.

Lipoma

Lipoma adalah ketulan lemak yang tumbuh perlahan di bawah kulit. Benjolan ini tidak hanya dapat tumbuh di payudara, tetapi juga di bahagian badan yang lain, seperti leher, bahu, punggung, dan perut. Lipoma adalah tumor jinak yang tidak berbahaya, tetapi perlu dikeluarkan ketika besar dan mengganggu.

Baca juga: Ini bukan barah, ini adalah 5 ketulan di payudara yang perlu anda ketahui

Cara menghilangkan ketulan payudara semasa menyusu

Dalam kebanyakan kes, benjolan payudara tidak memerlukan rawatan khas, kerana tidak berbahaya dan menyusahkan. Biasanya ketulan payudara semasa penyusuan disebabkan oleh mastitis. Ibu boleh merawat benjolan payudara mastitis dengan langkah-langkah berikut:

  1. Terus menyusukan pada payudara yang terjejas, tetapi sesuaikan kedudukan bayi sehingga lekatannya betul semasa menyusu. Ibu boleh meletakkan bantal di bawah kepala bayi di pangkuan ibu, kemudian mengarahkan dagu bayi ke saluran yang tersumbat.
  2. Kompres payudara dengan tuala yang telah dibasahi dengan air suam.
  3. Urut perlahan-lahan payudara dari atas ke puting. Pastikan payudara suam ketika diurut. Urut dengan menolak kelenjar susu ke puting.
  4. Elakkan memakai coli atau pakaian ketat yang boleh menyekat aliran susu.
  5. Sekiranya benjolan itu menyakitkan, jangan minum ubat tanpa membincangkannya terlebih dahulu dengan doktor anda. Untuk peringkat awal, ibu boleh mengambil ubat-ubatan, seperti ibuprofen atau paracetamol, untuk menghilangkan rasa sakit. Namun, sekiranya kesakitan berterusan, ibu boleh mengambil antibiotik tetapi tetap atas nasihat doktor.

Baca juga: 6 Punca Sakit Payudara Semasa Menyusu

Begitulah cara mengatasi masalah ketulan payudara semasa menyusukan bayi. Sekiranya ibu menyusu mempunyai keluhan kesihatan lain, jangan ragu untuk menggunakan aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts