Ibu, ini adalah makanan bayi 6 bulan untuk menambah berat badan

Jakarta - Ketika merancang menu makanan bayi selama 6 bulan, ibu perlu memperhatikan keperluan pemakanan. Bayi yang telah memasuki usia memerlukan makanan pelengkap (MPASI) sehingga pengambilan makanannya mestilah sihat dan seimbang, untuk menunjang pertumbuhan dan perkembangannya.

Ada kalanya ibu merasa gelisah kerana merasa bayi kurang berat badan. Kemudian cubalah menambah berat badan bayi dengan memberi makanan. Namun, jenis makanan apa yang dapat membantu meningkatkan berat badan bayi?

Baca juga: Lihat Cadangan WHO untuk MPASI untuk Bayi 8-10 Bulan

Pelbagai Makanan untuk Bayi 6 Bulan untuk Menambah Berat Badan

Untuk menambah berat badan bayi, ada beberapa makanan yang boleh diberikan, iaitu:

1. Pisang

Pisang kaya dengan kalium, vitamin C dan B6, dan karbohidrat. Buah ini juga penuh dengan kalori, menjadikannya makanan bayi berusia 6 bulan yang dapat membantu kenaikan berat badan. Ibu boleh menghidangkan pisang dengan cara menyikatnya sehingga benar-benar halus, sebelum memberikannya kepada bayi.

2. Ubi Keledek

Ubi jalar mudah diproses menjadi makanan untuk bayi berusia 6 bulan. Ibu hanya mendidih atau menguapnya, kemudian membersihkannya, sebelum memberikannya kepada bayi. Umbi ini sedap, mudah dicerna, dan kaya dengan vitamin A, C, B6, fosforus, kalium, dan mangan.

Semua nutrien ini membantu bayi memberikan nutrien dan menambah berat badan. Selain itu, ubi jalar juga sarat dengan serat makanan, jadi bagus untuk pencernaan bayi. Cara memproses ubi jalar boleh membuat bubur atau menjadi puri dan sup sedap.

3. Alpukat

Buah berdaging kuning kehijauan ini kaya dengan vitamin B6, E, C, K, folat, serat makanan, zat besi, dan asid pantotenat. Selain itu, alpukat juga mempunyai peratusan lemak sihat yang tinggi. Buah ini boleh dihidangkan sebagai haluskan lembut, sebagai makanan bayi 6 bulan.

Baca juga: Ini adalah Petua Menyiapkan Menu MPASI Pertama untuk Anak Kecil Anda

4. Ayam

Ayam adalah sumber protein yang mudah dicerna dan membantu bayi anda menambah berat badan, dengan membina jisim otot. Ayam juga merupakan pilihan makanan serba boleh dan boleh disajikan dalam bentuk apa pun. Namun, pastikan untuk membersihkannya sebelum dijadikan makanan bayi 6 bulan, ya.

5. Minyak Zaitun

Minyak zaitun adalah contoh sumber lemak sihat yang boleh digunakan untuk menambah berat badan bayi. Cuba tambahkan satu sudu teh minyak zaitun ke bubur makanan bayi atau haluskan untuk kalori tambahan.

6. Mentega Kacang Tanah

Kacang-kacangan tidak hanya nutrien padat dan kaya dengan lemak sihat. American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology mengesyorkan memperkenalkan selain kacang tanah kepada bayi dari usia 6 bulan, untuk membantu mencegah alahan makanan di masa depan.

7. Keju dan Yogurt

Keju dan yogurt adalah produk tenusu yang kaya dengan nutrien. Cuba tambah keju parut atau yogurt khusus untuk bayi, untuk membersihkan atau makanan untuk pelbagai dan pemakanan tambahan, untuk menambah berat badannya. Walau bagaimanapun, berikan secara beransur-ansur dan amati jika terdapat reaksi alahan.

Baca juga: Inilah Khasiat Buah Avokado sebagai MPASI untuk Bayi

Itulah beberapa makanan bayi selama 6 bulan untuk menambah berat badan. Anda harus mengelakkan memberi madu di bawah 1 tahun kerana boleh membuat bayi mengalami botulisme. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pilihan makanan, atau perlu membeli produk kesihatan bayi, gunakan aplikasinya untuk meminta doktor dan membeli produk bayi dengan mudah.

Ingatlah bahawa menjaga tabiat makan yang sihat adalah lebih penting daripada membuat anak anda mencapai berat badan mereka. Biarkan bayi makan makanan yang sihat dan seimbang, sehingga akhirnya dapat mencapai berat badan yang sihat.

Sekiranya anda bimbang anak anda tidak akan menambah berat badan walaupun mencuba petua dan makanan ini, berbincanglah dengan doktor anda. Dengan cara itu, doktor akan dapat menilai keadaan dan menetapkan makanan tambahan untuk kanak-kanak sekiranya diperlukan.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. 10 Makanan untuk Menggalakkan Peningkatan Berat Bayi dengan Sihat.
Ibu Bapa Menangis Pertama. Diakses pada tahun 2021. Senarai 12 Makanan Menambah Berat Badan Sihat untuk Bayi & Kanak-kanak.

Recent Posts