Hypoparathyroidism Boleh Menyebabkan Kulit Kering Kering?

, Jakarta - Mempunyai kulit bersisik kering pastinya penampilannya sangat mengganggu. Keadaan ini dicirikan oleh kulit yang kelihatan kering dan retak, memberikan penampilan bersisik. Kulit kering dan bersisik boleh terjadi di mana-mana kawasan kulit, seperti tangan, kaki, dan muka. Salah satu penyebab keadaan ini adalah hypoparathyroidism.

Ya, kulit bersisik kering adalah salah satu gejala hipoparatiroidisme, yang merupakan keadaan yang jarang berlaku apabila kelenjar paratiroid tidak menghasilkan hormon paratiroid yang mencukupi. Kekurangan pengeluaran hormon paratiroid dapat menjadikan kadar kalsium dalam badan menurun dan fosforus meningkat. Akibatnya, akan ada sejumlah gejala, salah satunya adalah kulit kering dan bersisik.

Baca juga: 8 Petua Cantik untuk Merawat Kulit Kering

Rawatan untuk kulit bersisik kering umumnya disesuaikan dengan penyebabnya. Oleh itu, apabila anda mendapati keadaan ini pada kulit anda, segera bincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , atau buat janji temu dengan doktor di hospital untuk pemeriksaan lebih lanjut, sehingga pilihan diagnosis dan rawatan dapat ditentukan.

Walaupun secara amnya bukan keadaan darurat dan berbahaya, kulit bersisik kering tidak dapat diabaikan. Terutama jika keadaan ini berlaku bersama dengan pelbagai gejala lain, seperti reaksi alergi yang teruk, mual, muntah, demam tinggi, atau lepuh muncul.

Keadaan Selain Hypoparathyroidism, Yang Menyebabkan Kulit Kering Kering

Selain hipoparatiroidisme, kulit kering dan bersisik juga boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan perubatan lain, seperti:

1. Hubungi Dermatitis

Keadaan kulit yang meradang, dermatitis kontak boleh berlaku akibat pendedahan kepada bahan yang boleh merengsakan atau mencetuskan reaksi alergi. Punca penyakit yang menjadikan kulit kering dan bersisik boleh berbeza bagi setiap penghidapnya. Ini mungkin bahan kimia dalam sabun, atau logam dalam perhiasan.

Baca juga: Atasi Kulit Berkelupas Kering dengan cara ini

2. Tinea Pedis

Tinea pedis atau kaki atlet Ia juga merupakan penyakit yang boleh menyebabkan kulit kering dan bersisik. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan kulat, yang biasanya muncul di antara jari kaki. Jangkitan ini tidak hanya menjadikan kulit kering, bersisik, tetapi juga gatal, merah, retak, dan melepuh. Walaupun bukan penyakit berbahaya, tinea pedis perlu segera dirawat agar tidak merebak ke bahagian tubuh yang lain atau menjangkiti orang lain.

3. Psoriasis

Disifatkan oleh tompok-tompok merah tebal yang terasa gatal dan menyakitkan, psoriasis juga dapat membuat kulit penderita kelihatan kering dan bersisik. Penyakit ini berlaku kerana gangguan pada sistem imun yang menjadikan sel kulit berubah terlalu cepat.

4. Ichthyosis vulgaris

Juga dikenali sebagai penyakit skala ikan Ichthyosis vulgaris adalah penyakit yang juga boleh menjadikan kulit kering dan bersisik. Gangguan ini biasanya berlaku pada bayi baru lahir atau kanak-kanak.

Baca juga: Jangan gores kulit kering dan gatal, atasi dengan cara ini

5. Dermatitis Seborrheic

Penyebab kelemumur yang paling biasa, dermatitis seborrheic adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh banyaknya sisik putih pada rambut dan bahu. Keadaan ini juga sering disertai dengan gatal dan kering, kulit kepala bersisik juga dapat terasa berminyak.

6. Pityriasis Rosea

Pityriasis rosea adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh munculnya ruam merah atau merah jambu, dengan bentuk seperti parut atau lebam merah, dan kadang-kadang kelihatan bersisik. Keadaan ini biasanya bertambah baik dalam beberapa minggu.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Mengikis Kulit.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Mengapa Saya Mengalami Kulit Bersisik?

Recent Posts