Inilah sebab mengapa pedikur adalah wajib

, Jakarta - Keindahan dan kebersihan kuku mesti dijaga. Terutama jika anda sering bertemu dan berkenalan dengan banyak orang. Jari dan kuku yang bercahaya akan memberikan kesan pertama yang baik.

Bukan hanya tangan yang perlu dirawat manikur , malah jari kaki mesti dirawat pedikur . Marsha Bialo, a Manicurist Selebriti dari Los Angeles, berkata, "Ada dua sebab utama mengapa kaki mesti mendapat pedikur . Yang pertama adalah membuat kaki bersih, dan yang kedua adalah untuk mendapatkan jari kaki seksi ketika memakai sandal atau kasut terbuka. "

Semasa anda pergi ke salun untuk memanjakan diri, biasanya pedikur tidak begitu penting untuk dilakukan. Anda mungkin terlepas rawatan satu kaki ini. Namun, adakah anda tahu bahawa pedikur mempunyai faedah? Ada apa-apa? Inilah penjelasannya!

Kelebihan Pedicure

1. Pedikur Mencegah Jangkitan

Sekiranya anda tidak kerap menggunakan pelembap pada kaki anda, pedikur adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk melembapkan kulit kaki. "Melembapkan kaki akan mencegah kulit retak yang boleh menyebabkan jangkitan," kata pakar podiatrist Dr. Alan Bass.

2. Keluarkan Kalus

Pelembap tambahan juga dapat menghilangkan dan mencegah kapalan. Mengurut kaki menggunakan losyen berkesan untuk melembapkan tapak kaki yang terdedah kepada kapalan.

3. Menyokong Gaya Hidup yang Lebih Sihat

Terdapat banyak khabar angin yang mengatakan bahawa urut kaki dapat meningkatkan peredaran darah. Dr. Bass mengatakan ia boleh menjadi tidak langsung, tetapi masih berkesan. Mengurut kaki berguna untuk mengurangkan kegelisahan dan mewujudkan sensasi santai yang menyenangkan untuk badan.

Penting untuk diketahui, di permukaan telapak kaki terdapat titik refleks yang disebut plexus solar . Plexus solar ia adalah jenis titik yang mengandungi semua sumber tekanan dalam badan. Sekiranya anda kerap mengurut atau melakukan refleksologi pada kaki, anda dapat menghilangkan tekanan dengan perlahan.

4. Baik untuk Sendi

Pedikur melibatkan mengurut dan merendam dalam air suam. Aktiviti ini sebenarnya dapat mengurangkan masalah sendi. Ini kerana urut pada kaki dapat mengurangkan kekejangan pada sendi. Selain itu, merendam kaki di dalam air suam juga dapat mengurangkan tekanan dan kesakitan pada sendi.

Petua Melakukan Penjagaan Rumah

Sekiranya anda tidak mempunyai cukup masa untuk melakukannya manikur dan pedikur Di salun, rawatan kuku ini juga boleh dilakukan di rumah. Alatnya lebih selamat, kosnya juga lebih murah.

Untuk melakukannya, anda hanya perlu menyediakan beberapa perkara. Pertama, sediakan tuala bersaiz sederhana. Kemudian, sediakan juga lembangan bersaiz sederhana untuk manikur dan lembangan besar untuk pedikur . Jangan lupa juga menyediakan minyak zaitun, garam, dan lemon. Untuk hasil yang maksimum, sediakan juga losyen untuk penjagaan tangan dan kaki, serta krim anti-kulat.

Sebagai tambahan kepada peralatan yang disebutkan sebelumnya, ada baiknya anda juga menyediakan peralatan manikur dan pedikur yang lain. Antara lain adalah:

 1. Gunting kutikula untuk memotong lapisan kutikula yang terdapat di bahagian luar kuku.
 2. Kuku penggunting. Sediakan dua saiz, saiz yang lebih kecil adalah manikur dan yang lebih besar untuk pedikur .
 3. Tweeter untuk memetik rambut di sekitar jari.
 4. Fail untuk membentuk kuku dan menghaluskan petua kuku.
 5. Penyangga Kuku untuk meningkatkan kilauan semula jadi kuku.
 6. Batu apung untuk membuang sel kulit mati di kaki.
 7. Berus untuk membersihkan kawasan kuku pada kaki dan tangan.
 8. Sabun cair, anda harus memilih sabun bayi.
 9. Penghilang cat kuku (aseton).
 10. Lapisan asas untuk melapisi dan menguatkan kuku.
 11. Pengilat kuku.

Selain kecantikan, pedikur juga penting untuk kesihatan. Dengan petua di atas, anda boleh lakukan pedikur di rumah bersantai bersama keluarga. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, anda boleh bertanya kepada doktor di . Doktor yang boleh dipercayai akan sentiasa ada untuk menjawab soalan anda pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Jangan lupa untuk muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Baca juga:

 • 5 Rawatan Kulit Yang Perlu Dicuba
 • 6 Petua Merawat Kulit Sensitif
 • Mengintip Cara Mencantikkan Kuku

Recent Posts