Wanita hamil perlu tahu, inilah kelebihan dan kelebihan ultrasound 4D

Jakarta - Ultrasonografi atau biasanya dikenali sebagai USG, adalah prosedur perubatan yang disarankan untuk wanita hamil (wanita hamil). Melalui ultrasound, doktor dapat melihat gambar atau gambar keadaan bahagian dalam badan dan janin.

Ultrasound biasanya dilakukan untuk pertama kalinya pada kehamilan 4-6 minggu. Pada masa ini kantung kehamilan sudah mula kelihatan. Walaupun bentuk, ukuran, dan degupan jantung janin biasanya memerlukan sedikit masa untuk dikesan oleh ultrasound.

Keadaan ini biasanya dapat dikesan pada usia kehamilan lebih dari 7 minggu. Oleh itu, terdapat juga beberapa wanita hamil atau doktor yang melakukan pemeriksaan ultrasound untuk pertama kalinya pada kehamilan 7 minggu.

Ultrasound itu sendiri terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu 2D, 3D, dan 4D. Persoalannya, bilakah waktu yang tepat untuk melakukan pemeriksaan ultrasound 4D ini?

Baca juga: Ultrasound 2D, 3D dan 4D, apa bezanya?

Bergantung pada Sebab Perubatan

Pemeriksaan ultrabunyi biasanya dilakukan atas cadangan doktor. Teknologi ultrabunyi cukup selamat, kerana tidak memancarkan sinaran. Di samping itu, pemeriksaan ini adalah prosedur yang selamat dan tidak mempunyai kesan sampingan atau komplikasi jangka panjang yang serius. Walau bagaimanapun, ada kalanya pemeriksaan ini dapat menyebabkan sensasi terbakar sementara di tempat pemeriksaan dilakukan. Lalu, mengapa pemeriksaan ultrasound 4D perlu dilakukan?

Sebenarnya, ultrasound jenis ini disyorkan untuk wanita hamil berisiko tinggi, iaitu wanita hamil pada usia lebih dari 35 tahun. Ia juga disarankan bagi mereka yang mempunyai riwayat kelainan kongenital, menderita diabetes, dan didapati menghadapi masalah kehamilan semasa pemeriksaan ultrasound 2D atau 3D. Namun, kerana kelebihannya, banyak wanita hamil menginginkan ultrasound 4D walaupun tanpa masalah kehamilan.

Baca juga: Wanita hamil, pilih ultrasound 3D atau ultrasound 4D?

Doktor boleh melakukan ultrasound jenis ini pada bila-bila masa, sama ada pada awal kehamilan, pertengahan, atau sebelum bersalin. Nah, berikut adalah beberapa sebab yang membuat doktor mengesyorkan pemeriksaan ultrasound berdasarkan usia kehamilan:

1. Trimester Pertama

Ultrasound pada trimester pertama dilakukan untuk mengesahkan kehamilan, menentukan usia kehamilan, untuk memeriksa kemungkinan kehamilan ektopik.

2. Trimester Kedua

Pada trimester ini, ultrasound dilakukan untuk membantu doktor mendiagnosis keabnormalan struktur janin, mengukur perkembangan janin, hingga kemungkinan kematian janin di rahim.

3. Trimester Ketiga

Pada trimester ketiga, ultrasound ini bertujuan untuk menentukan kedudukan plasenta, memerhatikan kedudukan janin dan pergerakannya, untuk memeriksa kelainan pada rahim dan pelvis ibu.

Kelebihan Ultrasound 4D

Daripada ultrasound 2D dan 3D, ultrasound 4D mampu menampilkan gambar bergerak, seperti video. Dengan cara itu, ibu dapat melihat aktiviti janin dengan lebih jelas. Contohnya, ketika menguap, tersenyum, atau melakukan pergerakan lain. Bukan itu sahaja, ibu juga dapat melihat bahagian tubuh janin dengan cara yang lebih nyata.

Ultrasound empat dimensi ini juga dapat membantu pakar obstetrik untuk mengesan kemungkinan gangguan atau kelainan pada janin dan keadaan organ janin. Nah, dengan cara itu doktor dapat segera mengambil langkah untuk mengubatinya.

Perkara yang perlu diingat adalah bahawa wanita hamil sangat tidak digalakkan melakukan ultrasound tanpa tujuan perubatan, apalagi dilakukan oleh kakitangan bukan profesional. Jadi, apa faedah peperiksaan ini?

Baca juga: Inilah Perbezaan antara Ultrasound 3D dan Ultrasound 4D

Menurut kacamata perubatan, ultrasound 4D lebih terperinci dan berkesan daripada 2D. Contohnya, dalam melihat kelainan atau kecacatan kelahiran yang berlaku pada janin. Sebagai contoh, bibir sumbing sukar dilihat pada ultrasound standard atau 2D.

Inilah faedah ultrasound janin, 2D, 3D, atau 4D:

  • Sahkan lokasi kehamilan dan janin.

  • Tentukan usia kehamilan.

  • Mengetahui jumlah janin di rahim, seperti mengesan kehamilan berganda.

  • Mengesan kehamilan ektopik (kehamilan di luar rahim).

  • Kenal pasti kecacatan kelahiran pada janin.

  • Menilai pertumbuhan janin semasa kehamilan.

  • Pantau pergerakan janin dan degupan jantung.

  • Nilai keadaan plasenta dan cecair amniotik.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Ultrasound: Sonogram
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Apakah imbasan ultrasound 3D dan 4D?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ultrasound 3D dan 4D.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Bilakah wanita hamil mesti melakukan ultrasound?

Recent Posts