6 Petua Mengatasi Kesukaran Tidur Semasa Kehamilan

, Jakarta - Mengalami kehamilan adalah masa yang membahagiakan pasangan suami isteri. Walau bagaimanapun, banyak wanita hamil mengalami perubahan dalam badan dan gangguan tidur. Gangguan tidur yang biasa dialami oleh wanita hamil adalah insomnia. Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, insomnia semasa kehamilan adalah perkara biasa dan biasa bagi 78 peratus wanita hamil.

Baca juga: Agar tidak panik, ketahui 5 mitos kehamilan ini

Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan wanita hamil mengalami insomnia atau gangguan tidur, seperti sakit belakang, peningkatan kekerapan membuang air kecil pada waktu malam, kegelisahan, sakit perut, perubahan hormon, dan perut yang membesar. Tetapi jangan risau, anda boleh melakukan beberapa cara berikut untuk mengatasi gangguan tidur atau insomnia yang anda alami dengan melakukan beberapa cara ini!

  1. Tidur di Kedudukan Yang Betul

Anda harus mengubah posisi tidur anda untuk mendapatkan tidur yang berkualiti. Mengetahui kedudukan tidur yang betul semasa kehamilan lewat adalah sangat penting, agar ibu dapat tidur dengan selesa tanpa mengganggu keadaan janin. Melancarkan Persatuan Kehamilan Amerika, posisi tidur terbaik untuk wanita hamil adalah tidur di sisi mereka.

Kami mengesyorkan tidur di sebelah kiri anda untuk meningkatkan jumlah darah dan nutrien yang mencapai plasenta secara maksimum. Bengkokkan kedua lutut dan jangan lupa meletakkan bantal atau guling di antara lutut anda. Posisi ini membantu ibu mengurangkan sakit belakang yang dirasakan.

2. Sediakan Bantal Tambahan

Bantal tambahan sangat berguna untuk membantu ibu mendapatkan tidur yang selesa semasa kehamilan lewat. Anda boleh menggunakannya untuk menopang badan anda ketika anda ingin bersandar, menahan perut atau memetiknya di antara kaki anda ketika anda tidur di sisi anda. Ibu boleh menggunakan bantal biasa atau bantal khas untuk wanita hamil yang kini tersedia di pasaran.

Melancarkan Persatuan Kehamilan Amerika, kini terdapat banyak bentuk bantal kehamilan yang dapat digunakan sebagai sokongan untuk mendapatkan tidur yang berkualiti. Bantal bersalin membantu ibu mengurangkan rasa tidak selesa yang mereka rasakan ketika tidur semasa mengandung.

Baca juga: Vertigo semasa mengandung, adakah ia berbahaya?

3. Jadualkan Tidur

Sekiranya ibu merasa kurang tidur pada waktu malam, maka ibu boleh tidur pada waktu siang. Yang penting ialah keperluan tidur ibu dipenuhi, agar stamina ibu dapat dijaga dan badan menjadi segar kembali. Tetapi ingat, tidur siang hanya boleh 1-2 jam. Sekiranya terlalu lama, maka ibu akan merasa sukar untuk tidur pada waktu malam.

4. Senaman ringan

Mengalami kehamilan tidak bermaksud anda berhenti bersenam. Menurut American Pregnancy Association, melakukan senaman ringan semasa mengandung mempunyai banyak kesan yang baik kepada ibu, seperti meningkatkan kualiti tidur, mengurangkan sakit belakang, meningkatkan tenaga dan mood , menjaga postur badan yang baik, dan menguatkan badan.

Lakukan senaman ringan, seperti berjalan kaki, berenang, yoga atau latihan kehamilan. Tidak ada yang salah dengan bertanya secara langsung kepada pakar obstetrik mengenai latihan yang betul untuk wanita hamil melalui aplikasi tersebut .

5. Minum segelas susu suam

Minum segelas susu suam dapat membantu ibu tidur nyenyak. Kandungan asam amino triptofan dalam susu dapat meningkatkan kadar serotonin di otak yang membuat ibu tertidur. Bukan hanya itu, melancarkan dari laman web MD, memakan makanan yang tinggi karbohidrat dan protein juga dapat meningkatkan kualiti tidur pada wanita hamil.

Baca juga: Menjaga Kecergasan Semasa Kehamilan, Apa yang Perlu Diperhatikan?

6. Berehat

Bersantai ketika hamil dapat membantu ibu-ibu mengurangkan kegelisahan dan tekanan yang mereka rasakan. Keadaan ini dapat meningkatkan kualiti tidur dan mengelakkan gangguan tidur yang biasanya dialami oleh wanita hamil. Kajian pada tahun 2015 dalam jurnal Obstetric Medicine mendapati bahawa meditasi dan relaksasi dapat membantu mengurangkan insomnia pada kehamilan.

Nah, itulah yang boleh dilakukan untuk mengatasi insomnia pada wanita hamil. Ingat, tidur yang berkualiti sangat berguna untuk menyokong kesihatan ibu hamil dan janin. Jadi, ada baiknya setiap gangguan tidur mesti diatasi dengan segera, ya.

Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses 2019. Pilihan Bantal Kehamilan Untuk Bersalin
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2019. Posisi Tidur Semasa Kehamilan
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses 2019. Insomnia Semasa Kehamilan: Tunda atau Kalah!
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apa yang Membantu Insomnia Semasa Kehamilan Awal?
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Masalah Tidur Semasa Kehamilan
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2019. Latihan Semasa Kehamilan

Recent Posts