Mual Semasa Kehamilan? Atasi Dengan Cara Ini!

, Jakarta Kehamilan sering sinonim dengan mual hampir setiap hari. Walaupun anda menghidu bau yang menyakitkan, seperti bau minyak wangi atau bau makanan tertentu, perasaan mual tidak akan muncul entah dari mana. Dalam sains perubatan, ini disebut "Hyperemesis Gravidarum" Apa yang sebenarnya menyebabkan loya berlaku? Mual adalah perkara biasa yang dialami oleh hampir semua wanita hamil pada peringkat awal kehamilan, terutama minggu pertama hingga bulan ketiga. Hanya kurang daripada 20% orang di dunia yang tidak mengalami loya ini. Penyebab utama adalah perubahan hormon dan tanda-tanda perkembangan janin.

Walaupun tidak ada penawar untuk loya semasa mengandung, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu-ibu untuk sekurang-kurangnya meredakan loya yang menjengkelkan. Cara menghilangkan loya semasa kehamilan yang boleh anda lakukan adalah seperti berikut:

1.Makan Gula-gula

Cara termudah untuk menghilangkan loya semasa mengandung adalah dengan mengunyah gula-gula. Gula-gula berisi pudina atau halia adalah kegemaran ramai wanita hamil. Seperti halia, pudina memberikan rasa sejuk dan segar sehingga melegakan loya yang melanda. Walaupun keberkesanannya cepat, menghilangkan loya semasa hamil dengan gula-gula dijamin selamat tanpa kesan sampingan.

2.Pengambilan Makanan Hambar

Bagi kebanyakan wanita hamil, makanan yang kaya dengan rempah sebenarnya merangsang loya. Oleh itu, untuk menghilangkan loya semasa mengandung, cubalah menggantinya dengan makanan yang sedikit lebih hambar seperti beras perang, sayur-sayuran, roti bakar tanpa jem, atau yogurt.

3.Minum air yang banyak

Air memainkan peranan penting bagi wanita hamil yang pada dasarnya mesti sentiasa terhidrat dengan sempurna, terutama untuk menghilangkan loya semasa hamil. Ini kerana badan wanita hamil yang mengalami dehidrasi terdedah kepada 'mengundang' loya. Cuba minum sekitar 6 hingga 8 gelas air sehari. Namun, jika anda sering mengalami loya dan muntah, anda boleh mengganti air dengan minuman sukan yang mengandungi glukosa, garam, atau kalium untuk memulihkan elektrolit yang hilang.

4.Berada di Bilik Sejuk

Selain faktor makanan dan minuman, persekitaran di sekitarnya juga boleh mempengaruhi mual, anda tahu. Memandangkan wanita hamil cenderung merasa panas dengan lebih mudah, dan ketika mereka panas, loya secara automatik akan meningkat. Untuk itu, cubalah memastikan semua bilik di mana anda aktif sentiasa sentiasa sejuk. Memasang penghawa dingin atau kipas angin cukup untuk menenangkan anda untuk mengelakkan loya.

5.Memberus gigi

Trik terakhir untuk menghilangkan loya semasa mengandung adalah menggosok gigi. Kadang kala loya juga berasal dari sisa makanan yang masih tersisa di mulut. Oleh itu, anda boleh menghilangkan loya semasa mengandung dengan menggosok gigi dan berkumur menggunakan ubat kumur khas. Menyikat gigi dengan teliti diikuti dengan berkumur juga akan mengelakkan bau mual.

Itulah lima cara untuk menghilangkan loya semasa hamil yang boleh anda cuba agar hari-hari anda pada trimester pertama kehamilan dapat berjalan dengan lancar dan selesa. Untuk petua lain untuk menjaga kesihatan semasa kehamilan, anda boleh berbincang secara langsung dengan pakar obstetrik dan ginekologi tanpa perlu pergi ke hospital, tetapi hanya melalui aplikasi ! Selain itu anda boleh menikmati ciri-cirinya Hubungi Doktor, juga memudahkan anda membeli ubat melalui telefon pintar dengan perkhidmatan Penghantaran Farmasi. Tunggu apa lagi? Muat turun permohonan sekarang juga di Google Play dan App Store.

Baca juga: Mahukan Ibu & Bayi yang Sihat? 6 Nutrien Penting Ini Untuk Wanita Hamil

Recent Posts