Ini adalah Panduan Lengkap untuk Memupuk Penyu Sulcata

, Jakarta - Penyu sulcata adalah sejenis penyu yang juga dikenali sebagai Afrika memacu kura-kura . Jenis penyu ini adalah salah satu jenis penyu terbesar di dunia, anda tahu. Kura-kura Sulcata juga penyu yang mudah disesuaikan dengan keadaan persekitaran.

Baca juga : Mengenal Kura-kura Sulcata yang Terancam

Atas sebab ini, banyak orang memutuskan untuk menyimpan kura-kura sulcata. Harap maklum, kura-kura sulcata adalah salah satu haiwan yang mempunyai umur yang cukup panjang. Oleh itu, sangat penting bagi pemilik kura-kura sulcata untuk mengetahui garis panduan lengkap untuk menjaga penyu ini agar kesihatan mental dan fizikal penyu sentiasa dalam keadaan optimum.

Jenis Makanan untuk Kura-kura Sulcata

Kura-kura Sulcata adalah herbivora. Dengan cara itu, 95 peratus makanan penyu adalah sayur-sayuran dan rumput. Komposisi ini adalah makanan yang tepat untuk kura-kura sulcata kerana memerlukan kandungan serat yang cukup tinggi, dan nutrien yang tepat untuk pertumbuhan yang stabil.

Lalu, adakah sukar untuk mencari makanan untuk kura-kura sulcata? Jawapannya adalah tidak. Anda boleh memberikan jenis rumput, jerami, hingga rumput gandum. Bukan hanya itu, anda juga dapat menyediakan makanan ringan yang sihat untuk kura-kura sulcata, seperti labu, daun pudina, daun anggur, hingga kaktus.

Kura-kura Sulcata juga memerlukan tahap kalsium yang tinggi untuk perkembangannya. Tidak ada yang salah, berikan sumber kalsium yang tepat untuk kura-kura sulcata, seperti daun mulberi dan anggur.

Pemberian buah juga boleh dilakukan. Namun, buah mempunyai kandungan air dan gula yang cukup tinggi. Untuk itu, anda harus memberi buah setiap dua minggu. Pastikan makanan yang dimakan oleh kura-kura sulcata masih segar dan bebas dari racun perosak.

Elakkan sayur-sayuran hijau yang mengandungi oksalat, seperti bayam, sawi, kangkung, brokoli, dan kembang kol kerana ia berbahaya bagi kura-kura sulcata. Jangan lupa untuk selalu menyediakan air bersih setiap hari dalam pinggan dangkal sehingga kura-kura sulcata dapat dengan mudah mencapainya.

Baca juga : Sebelum menjaga kura-kura, perhatikan 5 perkara ini

Lokasi Hidup Penyu Sulcata

Untuk kesihatan kura-kura sulcata, pastikan keadaan kandang kura-kura sesuai dengan habitat semula jadi. Kura-kura Sulcata sangat sesuai disimpan di persekitaran terbuka dengan keadaan cuaca yang hangat dan kering.

Juga, pastikan sangkar kura-kura sulcata itu besar dan tidak terlalu kecil jika dibandingkan dengan badan kura-kura. Sebaiknya elakkan membuat sangkar kura-kura sulcata dengan bahan kaca. Keadaan ini akan menjadikan kura-kura terus ingin melaluinya, yang berisiko menyebabkan kura-kura menjadi tertekan.

Sebenarnya, kehadiran air yang berdiri di dalam sangkar kaca juga meningkatkan risiko masalah kesihatan pada kulit kura-kura dan pernafasan. Bukan itu sahaja, anda juga perlu meletakkan komponen lain sebagai dasar kandang. Campuran tanah dan pasir yang steril adalah komponen yang tepat untuk sangkar kura-kura memandangkan kura-kura sulcata adalah penggali yang sangat baik.

Elakkan penekanan tanaman atau tanaman palsu di dalam sangkar. Penyu akan penasaran dan memakannya. Oleh itu, anda harus memastikan anda menggantinya dengan tanaman segar atau tanaman yang boleh menjadi makanan untuk kura-kura sulcata. tanaman kaktus pir, tanaman labah-labah , rumput gandum, dan tuan rumah menjadi tanaman yang sesuai untuk ditempatkan di kandang kura-kura sulcata.

Kura-kura Sulcata Rentan terhadap Masalah Kesihatan

Sama dengan jenis reptilia lain, kura-kura sulcata juga rentan terhadap jangkitan pernafasan, terutama jika berada di lokasi yang lembap. Jangkitan kulat juga sering menyerang cengkerang yang menyebabkan kulit kura-kura menjadi bersisik dan kering.

Apabila kalsium yang diberikan tidak mencukupi, penyu juga dapat mengembangkan penyakit tulang metabolik. Keadaan ini boleh menyebabkan kecacatan dan kematian jika tidak dirawat dengan baik.

Baca juga : Ketahui Masalah Kesihatan Yang Sering Berlaku pada Penyu

Walau bagaimanapun, semua masalah kesihatan pada penyu sulcata dapat ditangani dengan baik jika anda segera berjumpa dengan doktor haiwan terbaik apabila melihat simptom buruk pada penyu.

Elakkan memberi rawatan di rumah supaya keadaan penyu tidak bertambah buruk. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Sulcata Kura-kura.
Haiwan Peliharaan Berguna. Diakses pada tahun 2021. Cara Merawat Sulcata Kura-kura Anda.

Recent Posts