Tulang patah, inilah masa yang diperlukan untuk kembali normal

, Jakarta - Tidak ada salahnya melakukan pelbagai aktiviti fizikal dengan berhati-hati. Banyak masalah kesihatan berlaku ketika melakukan aktiviti fizikal yang tidak sesuai dengan peraturan atau tidak berhati-hati, salah satunya adalah kecederaan tulang. Bukan itu sahaja, anda boleh mengalami keadaan tulang patah.

Baca juga: Jangan Panik, Ini adalah Pertolongan Cemas untuk Patah Tulang

Fraktur adalah keadaan yang menyebabkan perubahan bentuk tulang. Secara amnya, patah tulang sering berlaku apabila tulang terkena hentaman yang cukup kuat. Melaporkan dari laman laman Klinik Cleveland, terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan seseorang mengalami keretakan tulang, seperti kemalangan kenderaan, kemalangan sukan atau masalah kesihatan tulang, seperti osteoporosis.

Jenis Fraktur Yang Perlu Anda Ketahui

Dipetik dari American Academy of Orthopedic Surgeons, patah tulang mempunyai pelbagai jenis apabila dilihat dari keadaannya, iaitu:

  1. Fraktur Stabil

Jenis patah ini masih mempunyai hujung patah yang berbaris dan hampir tidak berada di tempatnya.

  1. Fraktur Sebatian

Jenis patah ini mungkin membuat kulit cedera akibat patah tulang yang berlaku.

  1. Fraktur Melintang

Fraktur jenis ini mempunyai garis patah jenis mendatar.

  1. Fraktur serong

Garis kerosakan jenis ini mempunyai keadaan miring.

  1. Fraktur Kominut

Fraktur jenis ini menyebabkan tulang pecah menjadi beberapa kepingan.

Terlepas dari jenis patah tulang yang dialami, ada faktor lain yang mempengaruhi masa penyembuhan, seperti lokasi bahagian tubuh yang mengalami patah tulang, termasuk pada anak-anak. Masa penyembuhan kanak-kanak dengan patah tulang juga disesuaikan dengan lokasi patah tulang dan jenis patah tulang yang dialami.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk pulih?

Orang dengan patah tulang baru dinyatakan sembuh ketika tulang patah telah disambungkan kembali, atau setelah garis patah hilang. Nah, dalam kes ini hanya seorang doktor yang dapat menyatakan sama ada orang yang mengalami patah tulang telah sembuh dan boleh kembali normal atau tidak. Kerana, kes patah yang dialami oleh setiap orang adalah berbeza.

Dalam proses penyembuhan, doktor akan mencadangkan penggunaan alat bantu seperti gips, pen, dan kruk atau tongkat untuk membantu berjalan. Pada bulan ketiga, biasanya orang yang mengalami patah tulang boleh mula berjalan dengan perlahan. Kesakitan dan bengkak mula berkurang. Anda harus mengelakkan pelbagai aktiviti berat yang membebankan kaki, seperti berdiri dan berjalan terlalu lama.

Baca juga: Ini adalah Fraktur Tulang

Memasuki bulan keempat dan kelima, anda tidak boleh melakukan aktiviti fizikal yang berlebihan. Walaupun telah dinyatakan sembuh, tulang yang patah masih rapuh. Dalam beberapa kes patah tulang yang teruk, diperlukan lebih dari setahun untuk sembuh sepenuhnya. Pemeriksaan berkala kepada pakar tulang atau hospital terdekat diperlukan untuk melihat apakah terdapat jangkitan atau komplikasi.

Mempercepat Penyembuhan dengan Pengambilan Vitamin D dan Kalsium

Proses penyembuhan patah tulang juga dapat dipercepat dengan memakan makanan dan minuman yang mengandung banyak vitamin D, kalsium, dan protein. Semasa tempoh penyembuhan, banyakkan susu, yogurt, ikan, dan sayur-sayuran hijau seperti bayam dan kangkung.

Baca juga: 8 Jenis Kaki Patah Yang Dialami Orang

Elakkan memakan makanan dan minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi, teh, soda, dan coklat. Kafein boleh mengganggu penyerapan kalsium dan mineral yang diperlukan untuk penyembuhan patah tulang. Bagi orang yang biasanya mengonsumsi alkohol dan merokok, juga disarankan untuk mula mengurangkannya kerana boleh menghalang proses penyembuhan.

Rujukan:
American Academy of Orthopedic Surgeons. Diperoleh pada tahun 2019. Fraktur (Tulang Patah)
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2019. Patah tulang
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2019. Patah tulang

Recent Posts