Sebab-sebab Membersihkan Cacing Telinga Kering Mesti Pergi ke ENT

, Jakarta - Pembersihan kotoran telinga, terutama kotoran telinga kering, tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Dalam keadaan tertentu, kotoran jenis ini mesti dibersihkan oleh pakar ENT (Telinga, Hidung, dan Tekak). Kenapa begitu? Sebelum ini, harap maklum, terdapat dua jenis earwax, iaitu earwax basah dan earwax kering.

Sebenarnya, lilin telinga ini berperanan mencegah kemasukan benda asing ke dalam organ pendengaran. Walau bagaimanapun, kadang-kadang cairan telinga juga boleh menyebabkan masalah jika terlalu banyak dan bertambah. Oleh itu, adalah mustahak untuk membersihkan kotoran telinga kering secara berkala. Dalam keadaan ringan, rawatan di rumah boleh dilakukan untuk mengatasi masalah ini. Walau bagaimanapun, anda perlu pergi ke doktor ENT jika cairan telinga kering masih berkumpul.

Baca juga: Jangan terlalu kerap, ini adalah bahaya memetik telinga anda

Membersihkan Telinga Kering

Earwax boleh kering dari berada di saluran telinga terlalu lama. Sebaliknya, keadaan ini tidak boleh diabaikan sama sekali. Lilin telinga kering yang terkumpul dapat meningkatkan risiko penyumbatan pada saluran telinga. Dalam keadaan teruk, penyumbatan boleh mengganggu fungsi pendengaran. Sekiranya demikian, anda mungkin perlu berjumpa doktor ENT untuk mengeluarkan kotoran telinga kering.

Secara amnya, doktor akan melakukan pengairan telinga untuk membilas keringkan telinga. Namun, kaedah ini tidak dapat dilakukan jika ada cedera atau gangguan pada gendang telinga kerana boleh menyebabkan jangkitan dan kerosakan fungsi pendengaran. Sementara itu, dalam keadaan yang masih ringan, kotoran telinga kering dapat dibersihkan dengan titisan. Tujuannya adalah untuk merangsang lilin keluar dari telinga.

Anda boleh menggunakan titisan semula jadi, seperti air garam, minyak zaitun, dan minyak kelapa, yang dapat membantu melembutkan kotoran telinga kering, menjadikannya lebih mudah dikeluarkan. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan titisan telinga dari farmasi untuk melembutkan kotoran telinga.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Earwax

Malangnya, ramai orang tidak menyedari bahawa membersihkan kotoran telinga tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Kebiasaan memilih telinga atau membersihkan organ ini dengan objek tajam ke telinga. Ini sebenarnya dapat membuat kotoran menjadi lebih dalam dan meningkatkan risiko masalah telinga, seperti:

  • Hilang pendengaran

Lilin telinga kering yang terkumpul dapat menyekat saluran telinga. Semakin banyak kotoran yang terkumpul, semakin tinggi risiko gangguan dalam bentuk penurunan kemampuan pendengaran. Bukan hanya itu, keadaan ini juga boleh menyebabkan tinnitus, alias berdering di telinga.

  • Jangkitan dan Kerengsaan

Penumpukan cairan telinga kering yang tidak dijaga dapat meningkatkan risiko jangkitan. Keadaan ini berlaku disebabkan oleh pertumbuhan bakteria di sekitar celah telinga. Selain itu, kotoran telinga kering yang terkumpul akan menjadikan proses pembersihan lebih sukar. Ini dapat meningkatkan risiko kerengsaan atau kecederaan dan pendarahan.

Selain itu, kotoran telinga kering yang terkumpul juga akan meningkatkan risiko gangguan lain, kerana lilin menyukarkan doktor untuk mendiagnosis kemungkinan penyakit telinga.

Baca juga: 6 Cara Menjaga Kesihatan Telinga

Ini kerana penumpukan lilin menyekat pandangan doktor ketika memeriksa bahagian dalam telinga. Walaupun terdengar remeh, membersihkan telinga sebenarnya adalah perkara penting, malah syarat-syarat tertentu mesti dilakukan oleh doktor ENT.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Lilin Telinga Kering dan Kering dengan Selamat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Penumpukan dan Penyumbatan Earwax.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Anda Ketahui mengenai Ear Wax.

Recent Posts