5 Khasiat Temulawak untuk Kesihatan Kanak-kanak

Jakarta - Mungkin selama ini kelebihan jahe untuk kanak-kanak yang terkenal adalah meningkatkan selera makan. Sebenarnya, rempah kuning ini mempunyai banyak faedah kesihatan yang lain, anda tahu. Itulah sebabnya temulawak boleh digunakan sebagai ubat herba atau ubat herba untuk anak kecil anda.

Selain membangkitkan selera anak, temulawak juga dapat membantu melegakan cirit-birit, mencegah keradangan, menjaga fungsi hati, dan meningkatkan daya tahan. Bagaimana ia sangat berguna? Selepas ini akan dibincangkan satu persatu, ya.

Baca juga: Temulawak sebagai Ubat Semula jadi untuk Mengatasi Penyakit Hati

Pelbagai Khasiat Temulawak

Berikut adalah beberapa manfaat temulawak untuk kesihatan anak-anak yang perlu anda ketahui:

1. Menyembuhkan Uveitis

Pernahkah anda mendengar penyakit yang disebut uveitis? Penyakit ini yang menyerang lapisan mata uvea diklasifikasikan sebagai penyakit radang, yang biasa terjadi pada iris dan badan ciliary mata. Penyakit ini boleh menyebabkan gejala kesakitan yang terasa tiba-tiba, disertai dengan kemerahan mata.

Namun, ibu tidak perlu risau lagi kerana penyakit ini dapat diubati dengan cara semula jadi, iaitu dengan menggunakan halia. Kandungan halia dipercayai dapat mengatasi keradangan yang disebabkan oleh uveitis. Mengendalikan menggunakan halia dapat membantu anak kecil anda tumbuh dengan lebih optimum, untuk mengelakkan radang mata.

2. Menurunkan Risiko Kanser

Penyakit mematikan, barah, bukan hanya boleh terjadi pada orang dewasa, tetapi juga pada kanak-kanak. Berita baiknya, risiko barah pada kanak-kanak dapat diturunkan dengan menggunakan halia, anda tahu. Sebabnya, temulawak mengandung curcumin atau sering juga disebut sebagai pewarna kuning yang bersifat analgesik, antioksidan, dan anti-radang.

Kandungan ini menjadikan temulawak berkesan untuk meminimumkan risiko barah, baik pada kanak-kanak maupun orang dewasa. Dalam sebuah kajian yang dilakukan pada hewan, diketahui bahawa temulawak dapat meminimalkan beberapa jenis barah, seperti barah prostat, barah payudara, barah kulit, dan barah usus besar.

Kesan pencegahan barah yang terdapat di temulawak berasal dari kandungan antioksidannya yang kuat, sehingga dapat melindungi sel-sel tubuh dari berbagai jenis kerosakan. Walau bagaimanapun, dalam usaha untuk merawat barah pada kanak-kanak, prosedur perubatan dan rawatan intensif dari doktor masih diperlukan.

Baca juga: Selain Mengatasi Osteoartritis, Inilah 7 Manfaat Lain dari Temulawak

Penggunaan temulawak pada kanak-kanak hanya akan memberi manfaat untuk kesihatan mereka sebagai antioksidan. Ini membantu mencegah kerosakan sel tubuh yang berguna dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan si Kecil.

Namun, jika anak anda didiagnosis menghidap barah atau masalah kesihatan lain, jangan hanya bergantung pada ubat halia atau herba. Ibu masih perlu memeriksa keadaan anak kepada doktor. Untuk menjadikannya lebih mudah, muat turun aplikasi sahaja untuk membuat temu janji dengan pakar pediatrik di hospital utama ibu.

3. Menjaga Kesihatan Pencernaan

Bukan hanya pada orang dewasa, penyakit ulser atau dispepsia juga boleh terjadi pada kanak-kanak. Salah satu masalah penghadaman tentu sangat mengganggu pada bila-bila masa. Nah, selain mengobatinya dengan menggunakan resep atau ubat dari doktor, ramuan herba seperti halia juga dapat digunakan sebagai penyelesaian atau rawatan tambahan untuk penyakit ini. Walau bagaimanapun, anda masih harus berbincang dengan doktor anda di pertama sebelum menggunakan temulawak sebagai rawatan pelengkap, ya.

4. Kekalkan Daya Tahan Badan

Kekebalan tubuh atau kekuatan tubuh sebenarnya dapat dipertahankan dengan menerapkan gaya hidup yang sihat seperti tidur yang cukup jam, untuk melakukan senaman secara teratur. Namun, ibu juga dapat meningkatkan sistem imun anak dengan memberinya ramuan halia, agar si kecil tidak mudah sakit. Selain mengekalkan daya tahan, temulawak juga dapat membantu proses pembuangan toksin dalam badan dan mempercepat pemulihan selepas penyakit.

5. Mencegah Jangkitan Virus Bakteria

Tidak seperti orang dewasa, sistem kekebalan kanak-kanak biasanya tidak matang, sehingga mereka mudah terserang penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dan virus. Temulawak dapat menjadi solusi, kerana kaya akan vitamin, seperti vitamin C, E, B6, kalium, dan zat besi, yang penting dalam menjaga kesehatan dan mencegah jangkitan.

Baca juga: Kelebihan Temulawak untuk Kecantikan

Masih Mempunyai Kesan Sampingan

Walaupun faedahnya berjuta-juta, temulawak masih mempunyai risiko kesan sampingan, jika digunakan secara berlebihan dan jangka panjang. Sekiranya digunakan dalam jangka pendek (maksimum 18 minggu), temulawak masih selamat. Namun, jika digunakan lebih dari jangka waktu tersebut, rempah ini dapat menyebabkan pelbagai kesan sampingan, terutama kegatalan pada perut dan mual.

Jadi, ibu perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memberikan halia sebagai ubat atau ramuan rutin untuk anak-anak. Kerana, walaupun semula jadi, dos rempah tidak jelas, sedangkan reaksi tubuh setiap orang boleh berbeza. Selain itu, jika anak kecil anda mempunyai penyakit hati atau masalah hempedu, anda harus mengelakkan memberi halia.

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Kelebihan Curcuma.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kunyit Jawa.
Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi. Diakses pada tahun 2020. Kesan Ekstrak Curcuma xanthorrhiza dan Konstituennya Terhadap Aktiviti Enzim Metabolisme Dadah Tahap II.

Recent Posts