Seberapa Pentingnya Asid Folat semasa menjalani Program Kehamilan?

, Jakarta - Asid folik adalah vitamin B9 yang larut dalam air. Asid folik boleh didapati dari bahan makanan atau dalam bentuk makanan tambahan. Folat memainkan peranan penting dalam pengeluaran sel darah merah. Ini adalah jenis vitamin yang sangat disyorkan untuk dimakan oleh wanita hamil, bahkan untuk pasangan yang menjalani program kehamilan.

Oleh itu, mengapa vitamin ini sangat penting untuk dimakan semasa mengandung dan diperlukan untuk wanita hamil? Inilah sebabnya.

Baca juga: Ketahui Vitamin dan Makanan Tambahan Terbaik untuk diambil semasa Promil

Seberapa Pentingnya Asid Folik Semasa Kehamilan?

Doktor pasti akan mengesyorkan anda mengambil asid folik apabila anda memutuskan untuk menjalani program kehamilan. Melancarkan dari WebMD, s Satu kajian menunjukkan bahawa wanita yang mengambil asid folik sekurang-kurangnya setahun sebelum hamil dapat menurunkan peluang mereka untuk melahirkan lebih awal sebanyak 50 peratus atau lebih.

CDC mengesyorkan agar wanita mula mengambil asid folik setiap hari sekurang-kurangnya satu bulan sebelum hamil dan setiap hari ketika ditentukan bahawa mereka hamil. CDC juga mengesyorkan agar semua wanita yang mengandung anak mengambil asid folik setiap hari. Semasa perkembangan awal janin, asid folik membantu membentuk tiub saraf. Asid folik sangat penting kerana dapat membantu mencegah beberapa kecacatan kelahiran utama di otak bayi (anencephaly) dan tulang belakang (spina bifida).

Kecacatan kelahiran sangat mudah terjadi pada 3-4 minggu pertama kehamilan. Oleh itu, penting untuk mengambil asid folik semasa peringkat awal kehamilan ketika otak dan saraf tunjang bayi sedang berkembang.

Berapa Banyak Asid Folik yang Perlu Anda Ambil Semasa Kehamilan?

Dos yang disyorkan untuk semua wanita usia subur ialah 400 mikrogram folat setiap hari. Sekiranya anda mengambil multivitamin setiap hari, pastikan untuk memeriksanya mengikut jumlah yang disyorkan. Setelah dinyatakan hamil, anda masih perlu mengambil 400 mikrogram asid folik selama tiga bulan pertama.

Baca juga: Kelebihan Memeriksa Sperma Sebelum Program Kehamilan

Semasa menginjak kehamilan keempat hingga kesembilan, dos folat meningkat kepada 600 mikrogram sehari. Setelah melahirkan atau menyusui, anda disarankan untuk mendapatkan 500 mikrogram folat setiap hari.

Pelbagai Sumber Asid Folik

Asid folik mudah dijumpai dalam pelbagai bahan makanan, seperti roti, bijirin sarapan pagi dan tepung jagung. Selain makan makanan, anda juga boleh mendapatkan asid folik dari vitamin atau makanan tambahan yang mengandungi asid folik. Sebilangan besar vitamin dan suplemen bebas mengandungi jumlah asid folik harian yang disyorkan untuk wanita subur, iaitu 400 mikrogram.

Vitamin dan makanan tambahan ini senang didapati di kebanyakan farmasi dan kedai runcit. Sebelum membeli, pastikan untuk memeriksa label pada botol untuk memastikan vitamin dan makanan tambahan mengandungi 100 peratus daripada nilai asid folik harian, iaitu 400 mikrogram. Anda juga perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum membeli vitamin dan suplemen folat yang dijual di pasaran.

Baca juga: Memutuskan untuk IVF, Inilah Prosedurnya

Sekiranya anda perlu bertanya mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Melalui aplikasi ini, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video . Lebih baik jika anda makan makanan yang mengandungi folat bersama dengan vitamin atau makanan tambahan folat.

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2020. Asid Folik.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Asid Folik dan Kehamilan.
NHS. Diakses pada tahun 2020. Mengapa saya memerlukan asid folik semasa mengandung?.

Recent Posts