Mengapa dispepsia menyebabkan sesak nafas?

"Gangguan pencernaan yang menyebabkan ketidakselesaan dapat disebut dispepsia. Walau bagaimanapun, ia juga boleh mencetuskan sesak nafas, terutamanya jika dispepsia yang berlaku disebabkan oleh penyakit refluks asid. Keadaan ini perlu diperhatikan dan rawatan utama adalah untuk mencegah asid refluks melalui perubahan gaya hidup dan diet. "

, Jakarta - Dispepsia adalah gangguan yang merupakan kumpulan gejala yang mencetuskan ketidakselesaan di bahagian atas perut. Dispepsia juga sering disebut pedih ulu hati dan gejalanya adalah sakit perut dan kembung. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh menyebabkan sesak nafas.

Kadang-kadang gangguan pencernaan ini sering menjadi tanda masalah yang mendasari, seperti penyakit refluks gastroesophageal (GERD), ulser perut, atau penyakit pundi hempedu. Sekiranya ia berlaku kerana asid perut, maka keadaan ini juga boleh berlaku bersamaan dengan sesak nafas. Di samping itu, orang yang mempunyai penyakit gastroesophageal reflux (GERD) mungkin berisiko meningkat menghidap asma atau keadaan pernafasan lain.

Baca juga: Pedih ulu hati selepas makan boleh menjadi tanda dispepsia

Dispepsia dan Sesak Nafas

Sesak nafas yang berlaku kerana gangguan perut, termasuk dispepsia, tidak boleh dipandang ringan. Kerana sesak nafas kerana penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi pernafasan yang mengancam nyawa.

Refluks asid, yang boleh mencetuskan dispepsia, boleh berlaku apabila asid perut bocor dari perut dan kembali ke kerongkongan. Apabila ini berlaku, asid dapat merengsakan saluran udara, menyebabkannya membengkak. Ini boleh menyebabkan kesukaran bernafas.

Penyelidik juga telah mengenal pasti hubungan antara GERD dan asma. Kajian 2019 juga menemui hubungan dua hala antara GERD dan asma. Ini bermaksud bahawa orang yang menghidap GERD mungkin lebih cenderung menghidap asma, dan orang yang menghidap asma lebih cenderung menghidap GERD.

Sebenarnya, kajian pada tahun 2015 menganggarkan bahawa sehingga 89 peratus orang dengan asma juga mengalami gejala GERD. Sebabnya mungkin disebabkan oleh bagaimana asid berinteraksi dengan saluran udara. Asid di esofagus mengirimkan isyarat amaran ke otak, yang memicu saluran udara berkontrak. Sebaliknya, mencetuskan gejala asma seperti sesak nafas. Dalam kes asma yang berkaitan dengan GERD, merawat gejala GERD dapat membantu melegakan gejala asma.

Kadang-kadang, sukar untuk mengetahui apakah gejala seseorang adalah akibat asma atau GERD. Sebagai contoh, kajian kes tahun 2015 menyatakan bahawa gejala GERD yang tipikal, seperti sesak nafas dan sesak nafas, kadang-kadang boleh menjadi tanda-tanda asma. Penulis kajian ini menekankan pentingnya diagnosis menyeluruh dalam setiap kes.

Namun, jika gejala sesak nafas kerana masalah pencernaan semakin teruk, anda harus segera berjumpa doktor di hospital untuk mendapatkan rawatan yang paling tepat. Anda juga boleh membuat janji temu di hospital melalui untuk menjadikannya lebih mudah dan praktikal.

Baca juga: Jangan Dipandang Rendah, Dispepsia Boleh membawa maut

Rawatan Asid Perut untuk Mengurangkan Sesak Gangguan Nafas

Perubahan gaya hidup dan diet biasanya menjadi asas rawatan untuk mencegah dispepsia dan GERD. Rawatan ini juga akan mengurangkan refluks asid dan sesak nafas. Sekiranya pilihan rawatan ini tidak berkesan, doktor anda mungkin menetapkan ubat untuk menguruskan gejala GERD anda.

Perubahan Gaya Hidup

Beberapa perubahan gaya hidup yang dapat melegakan gejala GERD termasuk:

 • Mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat.
 • Berhenti merokok.
 • Elakkan berbaring dalam masa 3 atau 4 jam selepas makan makanan penuh.
 • Angkat kepala sedikit semasa tidur, yang dapat membantu mengurangkan refluks asid pada waktu malam.
 • Tidurlah dalam keadaan selesa yang menjadikan badan sentiasa sejajar.
 • Elakkan pakaian, tali pinggang, atau aksesori yang ketat yang menekan perut.

Perubahan Diet

Perubahan diet berikut juga dapat membantu melegakan gejala GERD:

 • Kenal pasti dan elakkan pencetus makanan peribadi untuk GERD, seperti sitrus, atau makanan berasid lain.
 • Kurangkan pengambilan alkohol atau hindari alkohol sama sekali.
 • Makan lebih sedikit tetapi lebih kerap, daripada makanan besar.
 • Elakkan makan sebelum tidur

Baca juga: Bolehkah Dispepsia Disembuhkan?

Rawatan perubatan

Ubat-ubatan berikut dapat membantu menekan refluks asid dan mencegah komplikasi dari GERD, seperti sesak nafas:

 • Antasid over-the-counter.
 • Perencat pam Proton.
 • Penyekat reseptor H2.
Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Refluks Asid dan Sesak Nafas.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Dispepsia Berfungsi.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Refluks Asid dan Sesak Nafas?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pencernaan (Dispepsia).

Recent Posts