Bagaimana Mengatasi Demam Selepas Imunisasi DPT?

, Jakarta - Penyakit boleh menyerang semua orang, terutama bayi yang mempunyai sistem imun yang lemah. Oleh itu, semua bayi yang baru lahir mesti mendapat imunisasi supaya penyakit berbahaya dan mematikan dapat dicegah sebelum mereka menyerang.

Salah satu vaksin yang mesti diterima oleh setiap bayi adalah imunisasi DPT. Vaksin ini dapat mencegah tiga penyakit sekaligus, seperti difteria, pertusis, dan tetanus. Setelah mendapat imunisasi, secara amnya anak akan demam. Lalu, bagaimana menyelesaikannya? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Sebab Demam Kanak-kanak Selepas Imunisasi

Cara Mengatasi Demam Selepas Imunisasi DPT

Imunisasi DPT adalah salah satu vaksin yang mesti diterima oleh setiap bayi. Sebabnya, suntikan dapat mencegah tiga penyakit berbahaya yang mematikan, iaitu difteria, pertusis, dan tetanus. Gangguan ini disebabkan oleh bakteria, jadi vaksinasi ini tidak boleh dilewatkan.

Vaksinasi pada anak ini diberikan kira-kira 5 kali, kerana anak ibu berusia 2 bulan hingga mencecah 6 tahun. Apabila anak berusia 2 hingga 4 bulan, tiga suntikan akan diberikan secara berperingkat setiap bulan. Selepas itu, imunisasi akan diberikan lagi ketika anak berusia 18 bulan dan 5 tahun.

Seorang kanak-kanak yang mendapat imunisasi ini akan mengalami beberapa kesan sampingan. Salah satu kesan yang timbul setelah mendapat imunisasi DPT adalah mengalami demam beberapa jam kemudian. Demam boleh berlaku selama kira-kira satu hingga tiga hari yang menjadikan badan anak tidak selesa dan sering menangis.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai demam yang berlaku selepas imunisasi DPT, doktor dari sedia menjawab. Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai! Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat tanpa meninggalkan rumah dengan aplikasi ini.

Baca juga: Anak mengalami demam selepas imunisasi, inilah sebabnya

Lalu, bagaimana mengatasi demam yang berlaku? Demam berlaku apabila badan kanak-kanak disuntik dengan vaksin jinak. Selepas itu, badan akan membuat tindak balas imun terhadap penyebab penyakit jinak. Ini membolehkan tubuh menanganinya jika penyakit yang sama masuk ke dalam badan dan mencegah penyakit tersebut daripada membuat penyakit menjadi lebih teruk.

Demam berlaku apabila badan kanak-kanak menghasilkan tindak balas imun yang bertindak balas terhadap penyakit ini. Tubuhnya akan membuat sistem imun baru, sehingga membuat demam berlaku. Tidak semua imunisasi akan menyebabkan demam, tetapi kemungkinan imunisasi DPT berlaku.

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat demam yang disebabkan oleh imunisasi DPT:

Memeriksa Suhu Tubuh Kanak-kanak

Demam yang berlaku adalah reaksi biasa setelah kanak-kanak mendapat imunisasi DPT. Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah memeriksa suhu badan anak anda. Caranya adalah dengan menggunakan termometer yang diletakkan di mulut, ketiak, atau rektum. Cuba periksa setiap 4 jam.

Baca juga: Demam Boleh Menyebabkan Kejang, Ketahui 3 Perkara Ini

Merawat Demam

Demam yang berlaku boleh dibahagikan kepada beberapa jenis. Berikut adalah beberapa jenis demam yang akan dirawat dengan cara yang berbeza:

 1. Demam rendah (37.4-38 darjah Celsius)

 • Cuba buang sebahagian besar pakaian atau pakai pakaian ringan.

 • Jangan bungkus anak dengan selimut.

 • Pastikan bilik sentiasa sejuk dengan menggunakan kipas.

 • Beri anak anda lebih banyak cecair untuk diminum, terutamanya susu ibu.

 1. Demam sederhana (melebihi 38-38.9 darjah celcius)

 • Cuba beri ubat demam, seperti acetaminophen atau ibuprofen seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

 • Tanggalkan sebahagian besar pakaian atau pakaian dengan ringan.

 • Pastikan bilik sentiasa sejuk sehingga suhu badannya dapat menurun.

 • Tingkatkan pengambilan cecair untuk diminum oleh kanak-kanak.

 • Jangan menutupi anak dengan sesuatu yang tebal.

 1. Demam Tinggi (Lebih dari 39 darjah Celsius)

Sekiranya anak anda demam lebih tinggi daripada 39 darjah Celsius, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera. Walaupun begitu, sebelum itu anda dapat memberinya ubat demam dan menanggalkan pakaiannya sehingga suhu tubuhnya dapat menyesuaikan diri dengan udara di sekelilingnya.

Rujukan:
Kesihatan Pantai Vancouver. Diakses pada tahun 2019. Menjaga anak anda selepas imunisasi
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diperoleh pada tahun 2019. Demam Selepas Vaksinasi pada Bayi

Recent Posts