Mitos atau Fakta, Minyak Zaitun Selamat untuk Pelincir Miss V

, Jakarta - Pelincir dapat menjadikan aktiviti seksual lebih selesa dan menyenangkan kerana dapat mengurangkan geseran. Kadang kala, wanita tidak dapat menghasilkan pelincir semula jadi dari dalam faraj atau vagina. Dalam keadaan seperti itu, menggunakan pelincir alternatif boleh menjadi jalan keluar. Walau bagaimanapun, penting untuk memilih pelincir yang selamat.

Terdapat mitos bahawa minyak zaitun boleh digunakan sebagai pelincir untuk vagina. Minyak zaitun memang mempunyai manfaat kesihatan, tetapi elakkan menggunakannya sebagai pelincir. Perkara ini harus dielakkan terutamanya jika pasangan menggunakan kondom. Minyak zaitun berpotensi melarutkan kondom lateks, yang boleh menyebabkan jangkitan dan kehamilan yang tidak diingini. Inilah penjelasannya.

Baca juga: Isteri Mempunyai Vaginismus, Inilah Yang Dilakukan Suami

Sebab Tidak Perlu Menggunakan Minyak Zaitun Sebagai Pelincir

Terdapat tiga jenis pelincir utama, iaitu berasaskan air, berasaskan minyak, dan berasaskan silikon. Minyak zaitun mungkin termasuk dalam kategori berasaskan minyak. Pelincir berasaskan minyak, seperti minyak zaitun, selalunya lebih tebal dan tidak tahan lama daripada jenis lain.

Pelincir berasaskan air tidak tahan lama dan cepat kering, tetapi selamat digunakan dengan kondom. Sementara itu, pelincir berasaskan silikon boleh bertahan lebih lama daripada pelincir berasaskan air, tetapi boleh merosakkan dildo berasaskan silikon (jika menggunakan dildo).

Masalah utama penggunaan minyak zaitun sebagai pelincir faraj adalah bahawa minyak boleh menyebabkan bahan getah kondom rosak. Sekiranya anda menggunakan kondom lateks atau penghalang lateks lain, minyak boleh menyebabkan getah pecah. Sebenarnya, kerosakan boleh berlaku hanya dalam satu minit. Ini menjadikan anda berisiko menular jangkitan seksual atau kehamilan yang tidak diingini.

Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan produk berasaskan minyak bersama dengan kondom sintetik, seperti kondom poliuretana. Masalah lain ialah minyak zaitun adalah minyak yang berat dan tidak mudah diserap ke dalam kulit.

Sekiranya anda terdedah kepada jerawat, anda harus mengelakkan menggunakan minyak zaitun semasa melakukan hubungan seks. Ini dapat menyumbat liang dan memburukkan lagi jerawat, terutamanya jika anda tidak mencucinya selepas itu.

Baca juga: 6 Gejala Vaginismus yang Perlu Diperhatikan

Pori-pori yang tersumbat dapat menyebabkan kerengsaan, kemudian menyebabkan jangkitan. Satu kajian mendapati bahawa minyak zaitun dapat melemahkan penghalang kulit dan menyebabkan kerengsaan ringan pada kulit yang sihat. Minyak itu dapat memerangkap bakteria di dalam vagina dan dubur dan boleh menyebabkan jangkitan.

Sebilangan besar orang mempunyai kemungkinan kecil alergi terhadap minyak zaitun. Sebelum menggunakan minyak zaitun sebagai pelincir vagina, lakukan ujian tampalan dengan menggunakan sebilangan kecil minyak zaitun ke kulit di lengan. Sekiranya anda mengalami ruam atau gatal, ini bermakna anda alah kepada minyak zaitun dan tidak boleh menggunakannya sebagai pelincir vagina.

Satu kajian kecil juga mendapati bahawa menggunakan minyak vagina dapat meningkatkan risiko wanita terkena jangkitan yis, tetapi kajian itu tidak menentukan jenis minyak yang digunakan. Sekiranya anda terdedah kepada jangkitan yis, maka anda perlu berfikir dua kali sebelum menggunakan minyak zaitun sebagai pelincir.

Baca juga : 3 Disfungsi Seksual Wanita Rentan

Pelincir lain yang harus dielakkan

Secara amnya, pelincir tiruan harus dielakkan. Namun, jika ada produk semula jadi dengan kandungan air yang tinggi, seperti gel lidah buaya, ia boleh digunakan sebagai pelincir vagina alternatif. Sekiranya anda melakukan hubungan seks dengan kondom lateks, elakkan menggunakan pelincir berasaskan minyak, termasuk minyak zaitun.

Selain minyak zaitun, elakkan juga menggunakan pelincir untuk faraj dengan sebilangan bahan ini, seperti:

  • Jeli petroleum;
  • Minyak masak;
  • Minyak kelapa;
  • minyak bayi;
  • Susu mentega dan pemendekan;
  • Krim muka dan losyen badan.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai bahaya penggunaan minyak zaitun sebagai pelincir faraj. Sekiranya anda mempunyai masalah yang berkaitan dengan seks, lebih baik bertanya kepada doktor melalui aplikasinya untuk mencari jalan penyelesaian yang tepat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Saya Menggunakan Minyak Zaitun sebagai Lube?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Adakah minyak zaitun selamat digunakan sebagai pelincir seksual?

Recent Posts