Buah-buahan Yang Dapat Meringankan Tekanan Darah Tinggi

Jakarta - Tekanan darah tinggi adalah keadaan yang perlu diperhatikan, kerana boleh mencetuskan pelbagai penyakit serius. Salah satu cara untuk memperhatikannya adalah dengan memperhatikan diet harian anda. Contohnya, makan buah-buahan yang dapat melegakan tekanan darah tinggi.

Semua jenis buah kaya dengan nutrien dan baik untuk kesihatan. Namun, ada sebilangan buah yang membantu menurunkan tekanan darah tinggi, dan tetap stabil. Sudah tentu, jika anda mengimbangi dengan melaksanakan diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur, ya.

Baca juga: Mana Yang Lebih Berbahaya, Hipotensi atau Hipertensi?

Buah-buahan untuk Meringankan Tekanan Darah Tinggi

Terdapat beberapa buah yang boleh dimakan untuk membantu melegakan dan mencegah tekanan darah tinggi. Namun, harap maklum bahawa buah-buahan ini bukanlah ubat untuk tekanan darah tinggi.

Fungsinya hanya sebagai tambahan untuk menjaga kesihatan, dan membantu melegakan dan mencegah tekanan darah tinggi. Berikut adalah beberapa buah yang dimaksudkan:

1. Pisang

Pisang kaya dengan kalium, vitamin B6, vitamin C, serat, mangan, antioksidan dan magnesium. Buah ini dapat membantu menjaga tekanan darah tetap stabil. Sekiranya tahap gula dalam darah anda terkawal, pilih pisang yang belum masak, kerana gula rendah dan serat lebih tinggi.

2. oren

Selain baik untuk daya tahan kerana mengandung vitamin C, jeruk juga dapat membantu menghilangkan tekanan darah tinggi. Kerana, jeruk tidak hanya kaya akan vitamin C, tetapi juga mengandung banyak kalium, vitamin A, folat, antioksidan, dan thiamin, yang memainkan peranan yang sangat penting dalam kesehatan saluran darah.

Baca juga: 5 Petua Berpuasa Selamat untuk Orang yang Menghidap Hipertensi

3. bit

Sama seperti pisang, bit juga tinggi kalium, sehingga sesuai untuk menjadi salah satu buah penurun darah tinggi yang dapat dimakan. Ini kerana kalium meningkatkan fungsi saluran darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Bit juga mengandungi sebatian nitrat, yang berperanan dalam fungsi saluran darah.

4. Beri

Beri, terutama strawberi dan blueberry, tinggi antioksidan flavonoid. Jenis antioksidan ini dapat mengurangkan risiko terkena tekanan darah tinggi.

5. Alpukat

Selain menjadi sumber lemak yang baik, alpukat juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah tinggi. Buah ini mengandungi kalium, yang baik untuk saluran darah, serat, antioksidan, folat, vitamin B6, vitamin C, asam pantotenat, dan vitamin K.

6. Tembikai

Makan semangka bukan sahaja menyegarkan tetapi juga dapat membantu mengawal tekanan darah. Buah ini juga tinggi kalium dan mengandungi sebatian magnesium, vitamin A, dan vitamin C.

Baca juga: Ternyata ini adalah kelebihan berpuasa bagi penghidap hipertensi

7. Kiwi

Sama seperti jeruk, kiwi juga merupakan sumber vitamin C dan dapat membantu mengurangkan tekanan darah tinggi.

8. Buah delima

Selain penampilannya yang cantik, buah delima juga bagus untuk menjaga tekanan darah. Ini kerana kadar kalium yang terkandung di dalamnya. Buah ini juga mengandungi vitamin K, serat, vitamin C, dan folat.

Buah itulah yang dapat membantu melegakan tekanan darah tinggi. Perlu diingat bahawa buah-buahan ini tidak dapat menggantikan ubat hipertensi, dan perlu seimbang dengan penggunaan gaya hidup sihat yang lain.

Oleh itu, jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, pastikan anda berjumpa doktor dengan kerap, atau berbincang dengan doktor anda di aplikasi , untuk mendapatkan preskripsi ubat yang sesuai. Selain mengambil ubat, anda juga perlu menyesuaikan diet anda agar lebih sihat.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Lima Belas Makanan Baik untuk Tekanan Darah Tinggi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 17 Makanan Terbaik untuk Tekanan Darah Tinggi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 14 Makanan Sihat yang Tinggi Kalium.

Recent Posts