Adakah selamat untuk menghilangkan parut jerawat dengan cuka sari apel?

, Jakarta - Jerawat adalah perkara biasa yang timbul ketika seseorang sedang baligh. Ini berlaku apabila benjolan muncul di wajah, dan boleh mengganggu penampilan. Ramai orang melakukan segala yang mungkin untuk menghilangkan jerawat dengan cepat. Walau bagaimanapun, tidak sedikit rawatan ini menyebabkan bekas jerawat selepas itu.

Kerana itu, banyak orang mencari cara untuk memiliki wajah yang halus tanpa bekas jerawat. Salah satu cara untuk menghilangkan parut jerawat adalah dengan menggunakan cuka sari apel. Namun, adakah selamat menggunakan kaedah ini untuk mendapatkan wajah yang halus? Ketahui fakta yang berkaitan dengannya!

Baca juga: Cara Mudah Menghilangkan Parut Jerawat

Cara menghilangkan parut jerawat dengan cuka sari apel

Jerawat adalah masalah yang agak biasa berlaku di kalangan remaja dan dewasa muda. Gangguan ini berlaku kerana pori-pori kulit tersumbat dengan minyak, kotoran, sel kulit mati, dan bakteria. Ini juga disebabkan oleh hormon yang berfluktuasi, walaupun jerawat boleh hilang selepas beberapa tahun.

Namun, dalam kes lain, jerawat dapat meresap ke dalam kulit dan merosakkan tisu yang mendasari, meninggalkan bekas luka yang dapat berubah warna. Parut ini jelas kelihatan di permukaan kulit, sehingga boleh mempengaruhi penampilan wajah seseorang. Ramai orang percaya bahawa cuka sari apel boleh berkesan menghilangkan parut jerawat.

Dikatakan bahawa cuka sari apel boleh menjadi cara untuk menghilangkan parut jerawat kerana kandungan asidnya yang tinggi. Epal yang ditapai mudah dijumpai di sekitar anda. Oleh itu, selain mudah diperoleh, ia juga berkesan untuk mengatasi gangguan wajah ini. Oleh itu, wajah yang halus dan cantik dapat dicapai.

Cuka sari apel dapat membebaskan pori-pori kulit dari bakteria, kerana kesan antiseptik dari kandungannya. Di samping itu, cecair tersebut mampu bertindak sebagai penyahtoksin semula jadi yang dapat menyokong penyembuhan parut jerawat. Dengan penggunaan biasa, pH normal kulit akan dipulihkan dan kesan anti-radang akan menyembuhkannya.

Cuka sari apel juga boleh digunakan sebagai gosok semula jadi dan mampu menolong badan membuang sel kulit mati. Caranya ialah dengan mempromosikan pertumbuhan sel kulit yang sihat dan mengurangkan perkembangan parut. Dengan begitu, kaedah ini sangat berkesan untuk menghilangkan parut jerawat yang masih ada di wajah.

Baca juga: Parut jerawat? Singkirkannya dengan bahan semula jadi ini

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai cara menghilangkan parut jerawat dengan berkesan, doktor dari sedia membantu anda untuk menjawabnya. Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Lalu, bagaimana dengan keselamatan penggunaan cuka sari apel sebagai cara menghilangkan parut jerawat? Dinyatakan bahawa seseorang yang menggunakan kaedah ini tidak akan mengalami gangguan atau selamat melakukannya. Walaupun begitu, cubalah untuk tidak membiarkannya terlalu lama kerana boleh merengsakan kulit dan jangan melakukannya jika anda mempunyai kulit sensitif.

Sekarang yang perlu anda ketahui adalah bagaimana membuat resipi cuka sari apel sehingga dapat digunakan pada parut jerawat. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk ini:

  • Mulakan dengan membersihkan wajah anda dengan mencuci muka yang lembut dan keringkan.

  • Campurkan satu sudu cuka sari apel dengan sedikit air.

  • Sapukan campuran tersebut secara perlahan ke parut dengan menggunakan kapas.

  • Biarkan cecair selama 5 hingga 20 saat dan jangan tinggal lebih lama kerana boleh merengsakan kulit.

  • Selepas itu bilas dengan air dan keringkan.

Baca juga: Ini adalah 5 bahan semula jadi untuk menghilangkan parut jerawat

Anda boleh mengulangi proses satu hingga dua kali sehari dan terus menggunakannya sehingga anda mendapat hasil yang diinginkan. Sebilangan orang mungkin mendapat hasil setelah melakukannya lebih dari sebulan. Kulit anda mungkin terasa kering selepas itu, jadi gunakan pelembap kulit selepas itu untuk mengelakkannya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Saya Mengubati Parut Jerawat dengan Cuka Apple Cider?
Buzz Viral Ini. Diakses pada tahun 2020. Cuka Apple Cider Untuk Parut Jerawat - All-rounder Sebenar Dapat Membantu Parut.

Recent Posts