Sebelum Mencukur Rambut Kemaluan, Perhatikan 5 Perkara Ini

Jakarta - Salah satu cara untuk menjaga kelembapan Miss V adalah mencukur rambut kemaluan. Malangnya, masih ada kebaikan dan keburukan yang berkaitan dengan apakah mencukur rambut kemaluan atau tidak. Agar tidak tersilap, pertimbangkan penjelasan berikut tentang mencukur rambut kemaluan, ayuh!

Sekiranya rambut kemaluan tebal, anda disyorkan untuk mencukurnya. Ini bertujuan untuk mengurangkan risiko jangkitan kerana keadaan vagina yang lembap dan gangguan pH di kawasan vagina.Namun, mencukur rambut kemaluan tidak boleh sewenang-wenangnya. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan agar anda mengelakkan keadaan yang tidak diingini, seperti calar, kerengsaan, jangkitan kulit, bisul, hingga rambut yang tumbuh ke dalam. Antara lain adalah:

1. Pilih Pencukur Anda dengan berhati-hati

Terdapat dua jenis pisau cukur yang boleh digunakan untuk mencukur rambut kemaluan. Yaitu pencukur manual dan elektrik. Namun, disarankan agar anda menggunakan alat cukur manual agar pergerakan pisau cukur dapat dikendalikan, sehingga hasilnya dimaksimumkan dan dapat meminimumkan risiko jangkitan.

2. Basuh rambut kemaluan dengan air suam

Mencukur rambut dengan keadaan kering pastinya menyakitkan. Itulah sebabnya anda disyorkan untuk mencuci rambut kemaluan anda dengan air suam sebelum mencukurnya. Tujuannya adalah untuk melembapkan kawasan Miss V, agar rambut kemaluan lebih mudah dicukur.

3. Gunakan Krim sebelum Mencukur

Sama dengan air suam, krim pencukur juga boleh digunakan untuk melembapkan rambut kemaluan agar lebih mudah dicukur. Sapukan krim secukupnya pada rambut kemaluan, kemudian biarkan beberapa minit sehingga diserap. Sebaiknya hindari menggunakan krim pencukur yang mengandungi alkohol, kerana bahan ini dapat merengsakan kulit.

4. Mencukur rambut kemaluan dalam satu arah

Potong rambut kemaluan sebelum anda mencukurnya. Setelah menipis sedikit, anda boleh menarik kulit dan mencukur rambut kemaluan ke satu arah (dari atas ke bawah). Elakkan mencukur ke arah yang berlawanan (dari bawah ke atas atau kiri ke kanan) untuk mengelakkan kerengsaan pada kulit.

5. Rawatan Selepas Mencukur Rambut Kemaluan

Setelah bercukur, bersihkan kawasan faraj dan pastikan kawasan tersebut tetap kering. Jangan letakkan apa-apa ke kawasan ini, kerana ini boleh mencetuskan rasa sakit dan menyumbat folikel atau akar rambut kemaluan. Elakkan juga mandi air suam beberapa jam selepas bercukur. Kerana, air suam dapat merengsakan pori-pori kulit di kawasan Miss V, sehingga dapat menyebabkan jerawat dan sakit.

Hasil mencukur rambut kemaluan dengan pencukur biasanya hanya bertahan dalam waktu yang singkat, iaitu sekitar 1-3 hari. Selepas itu, rambut kemaluan akan tumbuh dan mulai menutupi kawasan Miss V. Sekiranya anda mahukan hasil yang tahan lebih lama, anda boleh mencuba cara lain untuk mencukur rambut kemaluan. Dalam kalangan yang lain:

  1. Krim penyingkiran rambut. Anda hanya perlu menggunakan krim ini di kawasan rambut kemaluan (kecuali vulva), kemudian biarkan ia duduk selama beberapa minit. Selepas itu, anda boleh mengelap kawasan rambut kemaluan dengan tuala, maka rambut akan gugur dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika anda sensitif terhadap bahan kimia, anda tidak boleh melakukan kaedah ini untuk mencukur rambut kemaluan.
  2. Waxing. Ini adalah kaedah penyingkiran rambut separa kekal di mana rambut ditarik dari akar. Hasil rawatan dengan kaedah ini biasanya berlangsung lama, iaitu sekitar 3-6 minggu. Malangnya, kaedah ini mempunyai risiko menyebabkan kerengsaan pada folikel rambut. Itulah sebabnya anda perlu berbincang dengan doktor anda sebelum melakukannya.
  3. Laser. Kaedah ini dianggap kaedah paling berkesan untuk mencukur rambut kemaluan, dan hasilnya dapat bertahan hingga 6-12 bulan. Melalui kaedah ini, akar rambut dihancurkan dengan menggunakan sinar laser intensiti tinggi. Untuk hasil yang maksimum, rawatan ini perlu diulang, sekurang-kurangnya 2-6 kali. Kesan sampingan yang dihasilkan termasuk kemerahan, bengkak, dan kerengsaan pada kulit.
  4. Elektrolisis. Cara terakhir yang boleh dilakukan ialah elektrolisis. Kaedah ini melibatkan meletakkan jarum kecil di dalam folikel rambut. Kemudian, akar rambut dihancurkan dengan arus elektrik sehingga rambut kemaluan dapat gugur dengan sendirinya. Hasil elektrolisis biasanya berlangsung selama 1-2 minggu.

Itulah fakta mengenai mencukur bulu mata yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah mencukur bulu mata, tanyakan kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Jangan malu, inilah kelebihan mencukur rambut kemaluan
  • Cara merawat Miss V mengikut usia
  • Berikut adalah 8 ciri Miss V yang sihat yang mesti diketahui oleh wanita

Recent Posts