3 Buah-buahan Terbaik untuk Makanan Bayi 6 Bulan

Jakarta - Sehingga usia 6 bulan, satu-satunya makanan untuk bayi adalah susu ibu. Kemudian, setelah 6 bulan, bayi perlu diberi makanan tambahan untuk susu ibu (MPASI), untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka yang semakin meningkat. Salah satu makanan bayi 6 bulan terbaik adalah buah.

Memberi buah sebagai makanan bayi 6 bulan sangat digalakkan, kerana terdapat banyak vitamin dan mineral di dalamnya. Namun, tidak semua jenis buah sesuai untuk makanan bayi 6 bulan, anda tahu.

Baca juga: WHO Mengesyorkan Resipi MPASI untuk Bayi 8-10 Bulan

Buah-buahan Yang Boleh Menjadi Makanan untuk Bayi 6 Bulan

Pada usia 6 bulan, bayi pada amnya dapat dan bersedia untuk diberi makanan. Namun, kerana kemampuan menelan dan fungsi pencernaan tidak sempurna, makanan yang diberikan harus bertekstur lembut, seperti bubur yang disaring atau haluskan.

Untuk buah, penting untuk memilih jenis buah yang terbaik dan mengisar sebelum memberikannya sebagai makanan bayi 6 bulan. Berikut adalah beberapa pilihan buah yang boleh diberikan oleh ibu kepada bayi:

1. Pisang

Pisang adalah salah satu buah terbaik yang dapat dijadikan makanan bayi selama 6 bulan, kerana teksturnya yang halus dan lembut. Ini dapat memudahkan bayi menelan dan mencernanya. Selain itu, kandungan nutrien pisang juga sangat kaya, seperti folat, serat, vitamin A, B6, B12, dan kalium.

2. Alpukat

Rasa yang sedap dan tekstur lembut menjadikan alpukat sebagai salah satu buah yang dapat diberikan kepada bayi berusia 6 bulan. Buah ini juga merupakan sumber lemak tak jenuh yang sangat baik untuk menyokong pertumbuhan bayi.

Baca juga: Petua Menyiapkan Menu MPASI Pertama untuk Anak Kecil Anda

3. Epal

Epal mempunyai banyak nutrien penting yang diperlukan oleh bayi anda, termasuk vitamin C dan K, serat, kalium, dan pelbagai mineral. Ibu boleh menjadikan epal sebagai makanan bayi selama 6 bulan dengan cara menyental dan menyaringnya, atau mencampurkannya dengan bahan makanan lain sebagai penambah rasa. Pastikan memilih epal yang manis dan tidak masam, ya.

Petua Menyiapkan Buah untuk Makanan Bayi 6 Bulan

Menyiapkan buah untuk makanan bayi selama 6 bulan sebenarnya cukup mudah, tetapi ibu perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

  • Pastikan untuk mencuci dan mengupas buah sehingga bersih.
  • Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan sebelum menyiapkan makanan bayi, dan menjaga kebersihan peralatan yang digunakan.
  • Elakkan memproses buah dengan menggoreng. Sekiranya anda ingin memasak, lebih baik merebus atau mengukus buah sebentar.
  • Masukkan buah ke dalam pengisar atau pemproses makanan.
  • Ibu boleh menambahkan susu ibu atau formula ke pulpa buah.
  • Perkenalkan pelbagai jenis buah satu persatu, dan perhatikan jika ada reaksi alergi muncul dalam beberapa hari.
  • Berikan buah bayi dalam bahagian kecil, kerana bayi 6 bulan biasanya tidak boleh makan terlalu banyak.

Baca juga: Ini adalah Manfaat Baik Avocado sebagai Pelengkap Bayi

Ibu boleh mencuba beberapa jenis buah yang disebutkan sebelumnya sebagai makanan bayi selama 6 bulan. Buah-buahan memang bagus untuk disediakan sebagai makanan pelengkap untuk bayi berusia 6 bulan. Namun, yang perlu diberi perhatian, elakkan memberi satu menu buah selama 14 hari berturut-turut kerana ia boleh menyebabkan kekurangan nutrisi. Tetapi seimbangkan nutrien dengan sumber makanan lain.

Sekiranya ibu ragu-ragu sama ada bayi sudah bersedia untuk makan atau tidak, atau ingin mengetahui makanan pelengkap mana yang harus diberikan sesuai dengan usia bayi, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Untuk memudahkan dan cepat, ibu boleh bertanya kepada doktor mengenai makanan bayi selama 6 bulan dalam aplikasi . Doktor biasanya akan memberikan nasihat terbaik dalam memperkenalkan makanan kepada bayi, sesuai dengan usia dan keadaan si kecil. Sekiranya terdapat masalah dengan keadaan kesihatan bayi, gunakan aplikasi tersebut juga untuk membuat temu janji dengan pakar pediatrik di hospital, ya.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Pepejal Mengikut Umur: Pada Enam Bulan.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Apple & Pear Sauce.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Manfaat Kesihatan Epal yang Kesan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 21 Resipi Makanan Bayi Buatan Sendiri.
Benjolan. Diakses pada tahun 2021. Panduan Langkah demi Langkah untuk Menyiapkan Makanan Bayi Alpukat.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Makanan Super Terbaik untuk Bayi.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Pemakanan Pisang untuk Bayi.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pemakanan Bayi pada Tahun Pertama: Apa yang Akan Memberi Makan Bayi Anda Sekarang.

Recent Posts