Inilah ciri-ciri barah tiroid yang jarang disedari

“Pada peringkat awal, umumnya penderita barah tiroid tidak merasakan keluhan khusus. Namun, ketika memasuki tahap lanjut, gejala barah tiroid ditandai dengan benjolan atau bengkak di bahagian depan leher. Oleh itu, adalah penting untuk mengenali simptom barah tiroid seawal mungkin agar rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. ”

, Jakarta - Ketika ditanya mengenai tiroid pastinya tidak jauh dari hormon. Tiroid adalah kelenjar yang mengawal metabolisme dengan melepaskan hormon yang mengarahkan pelbagai fungsi tubuh.

Kelenjar penting ini berbentuk seperti rama-rama kecil, dan biasanya terdapat di bahagian dalam bahagian depan leher. Apabila kelenjar ini mempunyai masalah, tentunya pelbagai fungsi tubuh dapat terjejas. Salah satu masalah serius yang boleh berlaku pada kelenjar tiroid adalah barah.

Baca juga: Ketahui 5 penyakit yang menyembunyikan kelenjar tiroid

Kanser tiroid berkembang apabila sel kelenjar tiroid berubah atau bermutasi secara tidak terkawal. Lama kelamaan sel-sel ini membentuk tumor. Melancarkan dari Persatuan Kanser Amerika , barah tiroid dikaitkan dengan keadaan kongenital, tetapi penyebab sebenar kebanyakan kes barah tiroid tidak diketahui. Untuk itu, mengenali ciri-ciri barah tiroid seawal mungkin perlu dilakukan. Supaya rawatan dan rawatan dapat dijalankan dengan berkesan.

Kenali ciri-ciri barah tiroid seawal mungkin

Kanser tiroid jarang menyebabkan gejala, terutama pada peringkat awal perkembangannya. Namun, ketika memasuki tahap lanjut, barah tiroid dicirikan oleh munculnya benjolan atau bengkak di bahagian depan leher, tepat di bawah epal Adam dan tidak menyakitkan.

Dilancarkan dari American Cancer Society, gejala barah tiroid yang dapat diperhatikan adalah:

 • Benjolan di leher yang tumbuh dengan cepat;
 • Bengkak di leher;
 • Kesakitan di bahagian depan leher yang kadang-kadang naik ke telinga;
 • Sakit tekak;
 • Kesukaran menelan;
 • Kesukaran bernafas;
 • Kerakusan yang tidak bertambah baik setelah beberapa minggu;
 • Sakit di leher;
 • Batuk selalu.

Harap diperhatikan bahawa tidak semua benjolan yang muncul di leher disebabkan oleh barah tiroid. Sebilangan besar pembengkakan kelenjar tiroid disebabkan oleh gondok. Goiter itu sendiri adalah penyakit yang disebabkan oleh hipertiroidisme atau hipotiroidisme. Hipertiroidisme disebabkan oleh terlalu banyak hormon T3 dan T4. Sementara itu, hipotiroidisme adalah sebaliknya, iaitu kekurangan hormon T3 dan T4.

Risiko barah tiroid meningkat pada orang yang mengalami gangguan tiroid, mempunyai sejarah keluarga barah tiroid, mempunyai berat badan berlebihan ( berat badan berlebihan ) atau gemuk, sering terdedah kepada radiasi (terutama di leher dan kepala), mempunyai gangguan pencernaan Poliposis Adenomatous Keluarga (FAP) dan mempunyai akomegali.

Baca juga: 5 Faktor Risiko Yang Mencetuskan Goiter

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda atau gejala ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat lanjut. Sebelum berkunjung ke hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan tanpa perlu beratur. Ayuh, cepat muat turun permohonan !

Pemeriksaan untuk Diagnosis Kanser Tiroid

Memandangkan benjolan di leher umumnya merupakan tanda gondok, seseorang yang memilikinya perlu menjalani pemeriksaan untuk menentukan apakah benjolan itu disebabkan oleh gondok atau barah tiroid. Ujian dan prosedur berikut yang dilakukan untuk mendiagnosis barah tiroid termasuk:

 • Pemeriksaan fizikal . Pemeriksaan fizikal adalah langkah pertama untuk mendiagnosis barah tiroid. Pemeriksaan ini bertujuan untuk mencari perubahan fizikal pada tiroid. Di samping itu, doktor juga akan bertanya mengenai faktor risiko, seperti pendedahan radiasi yang berlebihan dan riwayat keluarga tumor tiroid.
 • ujian darah . Ujian darah membantu doktor untuk menentukan sama ada kelenjar tiroid berfungsi dengan normal.
 • Biopsi. Untuk melakukan biopsi, doktor perlu memasukkan jarum nipis panjang ke dalam nodul tiroid. Ini biasanya dibantu oleh ultrasound untuk mengarahkan jarum ke dalam nodul. Setelah diambil, sampel kemudian dianalisis di makmal untuk mencari sel barah.
 • Ujian pengimejan . Ujian pencitraan membantu doktor untuk menentukan sama ada barah itu merebak di luar tiroid. Ujian pencitraan merangkumi tomografi dikira (CT), tomografi pelepasan positron (PET) atau ultrasound.
 • Ujian genetik . Sebilangan orang dengan barah tiroid medula umumnya mengalami perubahan genetik yang berkaitan dengan kanser endokrin yang lain. Doktor akan mengesyorkan ujian genetik pada seseorang yang mempunyai sejarah keluarga untuk menghidap barah untuk mencari gen yang meningkatkan risiko barah.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara gondok dan barah tiroid

Bolehkah Kanser Tiroid Disembuhkan Sepenuhnya?

Kanser tiroid dapat diobati hingga sembuh sepenuhnya, walaupun penghidapnya sudah mencapai tahap lanjut. Jenis rawatan yang boleh dilakukan bergantung pada jenis dan tahap barah. Kaedah yang paling banyak digunakan untuk rawatan barah tiroid adalah kaedah pembedahan (pembedahan). Terdapat dua jenis pembedahan, iaitu tiroidektomi dan lobektomi. Tiroidektomi adalah penyingkiran keseluruhan kelenjar tiroid, sementara lobektomi adalah penyingkiran separa kelenjar tiroid.

Kaedah lain yang boleh digunakan adalah terapi Ablasi Iodin Radioaktif atau Ablasi iodin radioaktif (RAI). Kaedah ini dilakukan tanpa pembedahan dan boleh dilakukan pada orang dewasa dan kanak-kanak. Secara amnya dilakukan selepas pembedahan untuk beberapa orang yang menghidap barah tiroid. Terapi RAI berfungsi untuk memusnahkan baki tisu tiroid selepas pembedahan tiroidektomi. Dengan proses itu yodium memasuki tisu tiroid dan radiasi memusnahkannya. Selain itu, terapi RAI juga dapat digunakan untuk mencegah barah merebak ke kelenjar getah bening dan kawasan lain di badan.

Orang yang menghidap barah tiroid juga dapat meneruskan rawatan dengan pil hormon tiroid apabila semua kelenjar tiroid telah dikeluarkan. Pil ini juga dapat membantu menghentikan sel barah daripada tumbuh semula. Pil akan menurunkan tahap hormon perangsang tiroid (TSH), hormon yang mendorong pertumbuhan sel barah.

Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2019. Tanda dan Gejala Kanser Tiroid.
Klinik Mayo. Diakses 2019. Kanser tiroid.
WebMD. Diperoleh pada 2019. Apa itu Kanser Tiroid ?.
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2021. Terapi Radioaktif Iodin (Radioiodin) untuk Kanser Tiroid.

Recent Posts