Cara mengatasi jerawat bernanah seperti bisul

Jakarta - Adakah anda pernah mengalami jerawat bernanah? Sekiranya ada, jerawat jenis ini adalah tanda bahawa jerawat anda telah dijangkiti bakteria. Jerawat ini bukan sahaja menyebabkan rasa sakit, tetapi juga dapat mengurangkan keyakinan diri. Apabila jerawat jenis ini muncul, kulit di sekitar jerawat akan kelihatan merah dan sedikit bengkak. Jerawat juga akan diisi dengan nanah keputihan atau kekuningan. Inilah cara mengatasi jerawat bernanah!

Baca juga: Selepas melahirkan, ini adalah kaedah yang tepat untuk menghilangkan parut jerawat

Berikut adalah langkah-langkah mengatasi jerawat bernanah di wajah

Jerawat biasanya akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika jerawat bertambah besar dan sakit, berikut adalah beberapa langkah untuk mengatasi jerawat bernanah:

1. Rajin Bersihkan Wajah Anda

Membersihkan wajah dengan tekun bukan hanya dapat mengatasi jerawat bernanah, tetapi juga dapat mencegah munculnya jerawat. Anda disyorkan untuk membersihkan wajah anda dua kali sehari secara berkala, dengan sabun muka yang sesuai untuk kulit anda, dan tidak mengandungi alkohol. Kemudian, bilas wajah anda dengan air suam dan gunakan tuala atau kain lembut untuk mengeringkannya dengan menepuk lembut.

2. Jangan Picit Jerawat

Jangan memerah jerawat adalah salah satu langkah yang boleh diambil untuk merawat jerawat yang berbau. Sebabnya, bukannya menghilang, memerah jerawat sebenarnya boleh membuat jerawat memasuki liang, menjadikan jerawat lebih meradang, dan menyebabkan bekas jerawat yang sukar hilang. Muncul jerawat akan menambah kuman pada jerawat dan menjadikannya lebih teruk.

3. Menggunakan Ubat Jerawat

Menggunakan ubat jerawat boleh menjadi salah satu langkah untuk mengatasi jerawat bernanah. Untuk hasil yang maksimum, anda boleh memilih ubat jerawat dengan bahan aktif benzoil peroksida, asid salisilik, dan sulfur. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ramuan apa yang sesuai untuk merawat jerawat bernanah pada jenis kulit anda, sila berbincang terus dengan doktor dalam permohonan , ya!

Baca juga: Menghilangkan Parut Jerawat dengan Masker Madu

4. Gunakan Kosmetik dengan Bijak

Untuk menyamarkan jerawat, sebilangan wanita menggunakan solekan tebal di wajahnya. Walau bagaimanapun, beberapa jenis kosmetik sebenarnya akan menyumbat liang dan mencetuskan jerawat. Oleh kerana itu, bijaksana dalam menggunakan kosmetik. Pilih produk berlabel tanpa minyak, tanpa minyak bukan komedogenik , dan jangan gunakan solekan yang sudah lama tidak digunakan kerana berpotensi mengandungi kuman di dalamnya.

5. Gunakan Pelindung Matahari dan Pelembap

Sebelum melakukan perjalanan di luar rumah, jangan lupa menggunakan pelembap kulit agar kulit sentiasa terhidrasi dengan baik. Manakala pelindung matahari perlu digunakan untuk mengelakkan kulit menjadi kering kerana terdedah kepada cahaya matahari. Pastikan memilih produk pelembap dan pelindung matahari dengan label bukan komedogenik . Elakkan menggunakan produk yang terbuat dari minyak, kerana akan mencetuskan munculnya komedo dan jerawat.

6. Menjalani Gaya Hidup Sihat

Tidak hanya dirawat dari luar, mengatasi jerawat bernanah juga dapat dilakukan dari dalam dengan menjalani gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat seimbang, meningkatkan penggunaan air, menghindari asap rokok, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Jangan lupa segera berjumpa doktor di hospital terdekat apabila pelbagai langkah ini tidak dapat menghilangkan jerawat anda.

Baca juga: Cara Mencegah Jerawat ketika Memakai Topeng

Inilah penyebab jerawat bernanah

Jerawat berlaku apabila folikel rambut tersumbat dengan sel kulit mati atau minyak semula jadi kulit. Apabila dijangkiti oleh bakteria, tubuh secara semula jadi akan melawan bakteria yang menyebabkan jangkitan, sehingga nanah terbentuk di jerawat. Jerawat jenis ini akan menyakitkan apabila disentuh. Dalam kes yang jarang berlaku, jerawat bernanah boleh menyebabkan jangkitan kulit disertai demam.

Terdapat beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko jerawat bernanah, iaitu jarang mencuci muka, kerap berpeluh, perubahan hormon, tekanan, reaksi alergi, dan tidak sesuai untuk makan makanan tertentu.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Mencegah Jerawat.
MedicineNet. Diakses tahun 2020. Jerawat Cystic.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Jenis, Punca, dan Rawatan Jerawat Jerawat.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Pustules?

Recent Posts