Jangan Panik, Ini Menyebabkan Mimisan pada Anak

Jakarta - Ibu bapa pasti akan merasa risau apabila anak mereka mengalami mimisan. Sebabnya, ada ketakutan tersendiri sekiranya keadaan ini merupakan gejala masalah serius pada tubuh si Kecil. Namun, menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Hospital Kanak-kanak Philadelphia , penyebab mimisan pada kanak-kanak biasanya bukan keadaan berbahaya.

Kanak-kanak berumur 3 hingga 10 tahun lebih cenderung kepada mimisan. Ini kerana mereka mempunyai saluran darah yang lebih rapuh dan mudah pecah. Saluran darah kanak-kanak, yang masih agak tipis dan rapuh, mudah patah apabila anak mempunyai banyak aktiviti.

Oleh itu, apakah punca mimisan pada kanak-kanak yang perlu diketahui?

Baca juga: 6 Punca Snot Berdarah Yang Perlu Anda Ketahui

1. Cuaca yang melampau

Punca mimisan pada kanak-kanak boleh dicetuskan oleh cuaca yang melampau. Contohnya, udara yang sangat panas dapat merengsakan dan mengeringkan lapisan hidung, menyebabkan gatal dan pendarahan ketika tergores. Di samping itu, perubahan suhu dan persekitaran boleh mempengaruhi pecahnya saluran darah di rongga hidung.

2. Tabiat Memetik Hidung

Kanak-kanak dan kanak-kanak mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi mengenai objek di sekelilingnya dan badan mereka. Ini membolehkan mereka meneroka sesuatu yang terlalu jauh, seperti memasukkan benda asing ke dalam hidung.

Keadaan ini adalah penyebab mimisan pada kanak-kanak. Selain itu, kebiasaan memilih atau memetik hidung yang terlalu dalam atau kuat juga boleh menyebabkan mimisan pada anak.

3. Hidung terhantuk

Semasa bermain, kanak-kanak berisiko tinggi mengalami kecederaan. Salah satu keadaan yang boleh berlaku adalah hidung yang bengkak. Apalagi kanak-kanak yang mempunyai saluran darah nipis di hidung, orang dewasa yang mengalami pukulan ke hidung juga berpotensi mengalami mimisan.

Apabila hidung terkena, saluran darah di hidung dapat pecah dan akhirnya berdarah dari lubang hidung. Oleh itu, ibu bapa harus mengawasi anak-anak mereka semasa mereka bermain untuk memastikan mereka selamat dan mengelakkan kesan buruk.

Baca juga: Bolehkah Tekanan Menyebabkan Mimisan?

4. Keletihan

Keletihan bukan sahaja menjadikan stamina badan menurun, tetapi juga melemahkan saluran darah. Apabila kanak-kanak mengalami keletihan, dia tiba-tiba mengalami mimisan tanpa sebab yang jelas. Ini kerana saluran darah lemah sehingga mudah menegangkan, akhirnya pecah.

5. Tekanan

Penyebab mimisan pada kanak-kanak juga boleh dicetuskan oleh masalah psikologi, seperti tekanan. Jangan berfikir bahawa kanak-kanak kecil tidak dapat mengalami tekanan. Pelbagai keadaan, seperti masalah di sekolah, ibu bapa yang tidak harmoni, dan lain-lain, boleh membuat anak menjadi tertekan. Sama seperti keletihan, tekanan juga dapat melemahkan saluran darah di hidung anak anda, yang boleh menyebabkan mimisan.

Ini akan menjadi lebih teruk sekiranya anak itu menghidap asma. Sebabnya, asma memacu kanak-kanak untuk menarik nafas lebih kuat ketika saluran darah di hidung lemah. Akhirnya, ada mimisan.

6. Kecacatan Hidung

Sekiranya anak kecil anda kerap mengalami mimisan, cuba periksa hidungnya. Sebabnya, kanak-kanak yang mempunyai hidung bengkok (septum yang menyimpang) lebih cenderung mengalami mimisan.

7. Punca Lain

Selain perkara di atas, terdapat juga beberapa penyebab mimisan pada kanak-kanak yang perlu diketahui. Sebagai contoh, meniup hidung anda terlalu keras, kerengsaan disebabkan oleh sebatian kimia, seperti amonia, tumor di rongga hidung, rhinoplasty, sinusitis akut, hingga keabnormalan dalam kemampuan membeku darah.

Baca juga: 3 Perkara Yang Perlu Dilakukan Semasa Anak Kecil Anda Menghidap Hidung

Hidung yang perlu diperhatikan

Sesungguhnya, mimisan pada kanak-kanak sebenarnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat yang perlu anda perhatikan. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anak anda mengalami mimisan dan disusuli dengan aduan lain, seperti:

 • Tahan lebih lama atau lebih dari 30 minit.
 • Kulit bertukar menjadi pucat.
 • Mimisan disertai dengan pendarahan dari bahagian badan yang lain, misalnya dalam air kencing.
 • Mimisan yang berlaku selepas kecederaan.
 • Menyebabkan kesukaran bernafas.
 • Denyutan jantung tidak teratur.
 • Isipadu darah yang keluar cukup banyak.
 • Mimisan yang berlaku pada kanak-kanak di bawah dua tahun.
 • Berlaku selepas pembedahan di kawasan hidung atau sinus.
 • Mimisan yang kerap dalam jangka masa yang singkat.
 • Demam dan ruam.

Sekiranya anak anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa atau meminta doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, dengan muat turun permohonan Anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, betul!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Kesihatan. Mimisan (Epistaxis).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Gejala. Sakit hidung.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mimisan pada Kanak-kanak: Punca, Rawatan, dan Pencegahan.
Hospital Kanak-kanak Philadelphia. Diakses pada tahun 2021. Mimisan.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Hidung Pediatrik.

Recent Posts