Kenali Khasiat Madu Hutan untuk Kesihatan Tubuh

, Jakarta - Madu hutan atau madu mentah telah lama digunakan sebagai ubat tradisional. Bahan-bahan semula jadi dan rasa manis dari madu hutan mengandungi unsur-unsur sihat yang tidak dimiliki madu yang diproses. Madu hutan memberikan pelbagai faedah kesihatan.

Madu hutan, yang berasal langsung dari sarang lebah, mengandungi debunga lebah, propolis lebah, dan antioksidan. Madu hutan mempunyai lebih banyak manfaat kesihatan daripada madu biasa. Sebilangan orang percaya bahawa pemprosesan dan pasteurisasi madu biasa mengurangkan banyak unsur bermanfaat. Sementara itu, madu hutan dianggap memberi lebih banyak manfaat kesihatan daripada madu biasa.

Baca juga: Tabiat Baik Ini Mencegah Anda Dari Keputihan

Khasiat Madu Hutan untuk Kesihatan Tubuh

Madu adalah cecair emas manis yang dihasilkan oleh lebah madu. Madu hutan mengandungi serbuk sari lebah dan propolis lebah, ini adalah bahan lekat, seperti lem yang digunakan lebah untuk menyatukan sarangnya. Madu biasa tidak boleh mengandungi propolis lebah dan debunga lebah yang sama dengan madu hutan.

Inilah kelebihan madu hutan untuk kesihatan tubuh, seperti:

 • Mempunyai kesan antioksidan

Sebilangan manfaat kesihatan utama madu berasal dari kandungan antioksidannya. Madu hutan mengandungi sebatian yang bertindak sebagai antioksidan, termasuk fitokimia, flavonoid, dan asid askorbik.

Antioksidan mampu mengurangkan tekanan oksidatif dalam badan dengan membersihkan radikal bebas. Tekanan oksidatif dikaitkan dengan pelbagai keadaan kesihatan kronik, termasuk banyak jenis barah. Dengan memakan makanan yang kaya dengan antioksidan, orang dapat mengurangkan risiko penyakit kronik.

 • Pemakanan

Madu mengandungi nutrien khas yang sihat. Madu secara semula jadi mengandungi sejumlah kecil vitamin dan mineral berikut:

 • Niacin;
 • Riboflavin;
 • asid pantotenik;
 • Kalsium;
 • Magnesium;
 • Mangan;
 • Potasium;
 • Fosfor;
 • Zink.

Madu secara semula jadi mengandungi gula. Lebih daripada separuh gula dalam madu adalah fruktosa, dan ini sering dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan. Tetapi walaupun mengandung fruktosa, madu boleh menjadi pilihan yang lebih sihat daripada gula pasir.

Baca juga: Perlu Tahu, Risiko Kolesterol Tinggi & Kanser Payudara

 • Antibakteria

Madu adalah agen bakteria dan antimikrob semula jadi. Ini juga mengandung hidrogen peroksida dan glukosa oksidase dan memiliki tahap pH rendah, yang mampu membunuh bakteria dan jamur berbahaya. Kerana mempunyai komposisi kimia yang unik, madu tidak akan membiarkan kulat atau bakteria tumbuh di dalam badan.

 • Mampu Menyembuhkan Luka

Penyelidikan menunjukkan bahawa madu hutan dapat digunakan sebagai penyembuh luka kerana sifat antibakteria, anti-radang, dan antioksidannya. Selain itu, madu bersifat berasid yang membantu melepaskan oksigen dari luka dan mempercepat penyembuhan luka. Anda boleh menggunakan madu hutan dengan menerapkannya terus pada luka kecil dan luka bakar.

 • Melegakan Batuk

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa madu mungkin sama efektifnya atau lebih efektif daripada beberapa ubat batuk. Memandangkan banyak ubat batuk tidak selamat untuk dimakan oleh anak kecil, madu hutan boleh menjadi alternatif untuk kanak-kanak berusia lebih dari satu tahun.

Baca juga: Keberkesanan Madu untuk Lelaki

 • Merawat Cirit-birit

Madu hutan mungkin mempunyai kesan menenangkan pencernaan dan dengan itu dapat membantu mengatasi gejala cirit-birit. Untuk mengatasi cirit-birit ringan, ambil satu sudu teh madu hutan atau campurkan madu dengan air. Elakkan mengambil terlalu banyak madu, kerana gula berlebihan boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk.

Itulah beberapa kelebihan madu hutan. Pastikan anda selalu memilih madu yang sesuai untuk dimakan. Sebelum anda mempunyai kriteria madu, anda juga boleh bertanya kepada doktor melalui permohonannya cara pengambilan madu hutan dengan betul. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 6 Manfaat Madu Mentah Teratas
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah faedah kesihatan madu mentah?

Recent Posts