Perlu diketahui, inilah masa mandi yang sesuai untuk kanak-kanak

, Jakarta - Orang dewasa biasanya mandi dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam. Tetapi untuk kanak-kanak, jadual mandi ini mungkin tidak berlaku. Ibu perlu mengetahui masa yang sesuai untuk memandikan anak-anak kecil berikut agar kebersihan dan kesihatan mereka terjaga.

Umumnya, bayi yang baru lahir boleh dimandikan pada bila-bila masa, asalkan tidak mengganggu tidur dan makan. Masa terbaik untuk memandikan bayi adalah pada waktu pagi, sekitar jam 6 hingga 8 pagi. Ibu boleh mengeringkan si kecil terlebih dahulu di bawah cahaya matahari, kemudian memandikannya. Selain pagi, ibu juga boleh memandikan si kecil pada waktu petang, sekitar jam 4 hingga 5 petang. Namun, gunakan air suam jika anda ingin memandikan si kecil pada waktu petang agar dia tidak kedinginan.

Berapa kali sehari bayi mesti dimandikan?

Bayi yang baru lahir tidak perlu terlalu kerap mandi, kerana boleh membuat kulit mereka cepat kering dan mudah tersinggung. Selain itu, bayi juga mempunyai kulit sensitif dan terdedah kepada masalah kulit, jadi ibu perlu berhati-hati dalam menjaga kulit si kecil.Baca juga: Mesti tahu! 6 Cara Merawat Kulit Bayi yang Baru Lahir).

Pada tahun pertama kehidupan, bayi boleh dimandikan tiga hingga empat kali seminggu. Namun, ibu dapat menyesuaikannya dengan keadaan bayi dan cuaca pada hari itu. Sekiranya cuaca panas dan si kecil kelihatan menyekat, ibu boleh memandikannya setiap hari. Tidak kira berapa kali ibu memandikan anak kecil itu, yang penting badannya dijaga kebersihan. Ini dapat dilakukan dengan menukar lampin bayi secara berkala, membersihkan wajah, tangan, leher, dan alat kelaminnya dengan kain lap setiap hari.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu Semasa Memandikan Bayi

Sebagai tambahan kepada waktu mandi yang ideal, para ibu juga perlu memperhatikan perkara-perkara penting berikut ketika memandikan anak-anak mereka:

  • Sebaiknya jangan memandikan bayi selepas memberi makan atau makan. Tunggu beberapa saat sehingga pengambilan makanan yang baru memasuki perut turun. Jadi, anak kecil anda tidak dalam keadaan kenyang ketika dimandikan. Sekiranya perut penuh bayi diperah secara tidak sengaja semasa mandi, bayi mungkin muntah.
  • Ibu tidak boleh memandikan si kecil terlalu lama, cuba jangan mengambil masa lebih dari 10 minit. Selain dapat membuat bayi sejuk, mandi terlalu lama juga dapat menjadikan kulit bayi berkerut dan kering.
  • Bayi yang berumur 0-3 bulan belum dapat menyesuaikan suhu badan mereka sendiri, oleh itu mereka terdedah kepada udara sejuk. Oleh itu, ibu harus memandikan Si Kecil dengan air suam atau suam-suam kuku.
  • Suhu air yang sesuai untuk air mandi bayi ialah 38 darjah Celsius. Anda boleh memeriksa suhu air dengan mencelupkan hujung siku anda ke dalam tab mandi bayi. Sekiranya siku terasa panas, tidak panas, maka ibu boleh menggunakannya untuk memandikan si kecil.
  • Terutama bagi bayi yang baru lahir yang belum putus tali pusatnya, mereka mesti dimandikan menggunakan kain lap yang telah dibasahi dengan air suam.

Apabila ibu telah menemui corak untuk tidur dan menyusui anak kecilnya, akan lebih mudah baginya untuk menentukan jadual mandi untuk anak kecilnya. Ibu juga disarankan untuk melakukan semua rutin, seperti menyusu, mandi, dan meletakkan bayi tidur secara berkala, agar si kecil dapat terbiasa melakukannya.Baca juga: Perhatikan Masa Tidur Bayi untuk Pertumbuhan dan Perkembangan Little One). Agar anak anda kekal sihat, ibu dapat membeli pelbagai jenis makanan tambahan dan produk kesihatan melalui aplikasi , kamu tahu. Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan Cukup gunakan ciri Apotek Deliver dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts