Hati-hati, ini adalah tanda bahawa IUD telah beralih dari rahim

“IUD adalah alat perancang keluarga yang dianggap berkesan dalam mencegah kehamilan jika dimasukkan dengan betul. Namun, kerana beberapa sebab, alat kawalan kelahiran dapat beralih dari rahim. Sebenarnya, disarankan agar anda memeriksa kedudukan IUD secara berkala di rumah untuk melihat apakah ada perubahan. Walau bagaimanapun, apabila alSekiranya alat kontraseptif telah berpindah dari rahim, biasanya terdapat sejumlah tanda yang dapat dirasakan oleh seorang wanita. "

, Jakarta - Peranti intrauterin (IUD) adalah salah satu alat kontraseptif (KB) yang biasa digunakan oleh wanita. Kontraseptif ini berbentuk T, kecil dan terbuat dari plastik yang dimasukkan ke dalam rahim untuk mencegah kehamilan dan tujuan lain.

Bergantung pada jenis dan jenama IUD, alat kontraseptif ini boleh bertahan selama 3-12 tahun. Jadi, pada masa itu, anda tidak perlu memikirkan kontrasepsi anda. Walaupun begitu, dalam kes yang jarang berlaku, IUD juga boleh meluncur dari rahim, atau jatuh. Sekiranya IUD tidak berada di tempat yang betul, anda boleh hamil. Oleh itu, penting untuk mengetahui tanda-tanda IUD bergeser dari rahim di sini.

Baca juga: Sebelum Menggunakan, Ketahui Pertama mengenai Kelebihan dan Kekurangan Spiral KB

Apa yang menyebabkan IUD beralih?

KB IUD yang telah dipasang dengan betul sebenarnya jarang beralih atau bergerak. Walau bagaimanapun, ia masih boleh berlaku, terutama dalam beberapa bulan pertama setelah dimasukkan. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan IUD beralih:

 • Anda mengalami kontraksi rahim yang kuat semasa haid anda.
 • Anda mempunyai rongga rahim yang kecil.
 • Rahim anda condong.
 • IUD dimasukkan oleh doktor yang tidak berpengalaman dalam menjalankan prosedur ini.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang boleh menjadikan kontrasepsi IUD anda cenderung berubah, termasuk:

 • Umur bawah 20 tahun.
 • Adakah menyusu.
 • Penyisipan IUD dilakukan sebaik sahaja bersalin.

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk memasukkan IUD?

Memeriksa Kedudukan KB IUD Boleh Dilakukan Secara Berdikari

Tahukah anda bahawa IUD mempunyai tali yang tergantung di leher rahim yang seharusnya dapat anda rasakan. Untuk memastikan IUD anda tidak berubah, beberapa pakar mengesyorkan memeriksa utas setiap bulan setelah anda mendapat haid. Ini kerana kontraseptif cenderung beralih pada tempoh anda.

Inilah cara untuk memeriksa sama ada KB IUD anda masih ada dengan betul atau tidak:

 • Pertama sekali, basuh tangan anda terlebih dahulu.
 • Kemudian, duduk atau berjongkok sehingga anda boleh memasuki faraj anda dengan mudah.
 • Masukkan jari anda ke dalam faraj sehingga anda merasakan serviks.
 • Rasakan hujung tali yang harus melalui serviks.
 • Elakkan menarik tali.

Sekiranya anda dapat merasakan rentetan, kemungkinan IUD anda masih ada. Sekiranya anda tidak dapat merasakan tali, lebih panjang atau lebih pendek daripada biasa, atau anda dapat merasakan plastik IUD anda, kemungkinan peranti tersebut telah bergerak. Namun, tidak dapat merasakan rentetan itu tidak berarti IUD telah berubah. Kemungkinan besar tali itu melilit leher rahim.

Tanda-tanda bahawa IUD telah beralih dari rahim

Berikut adalah tanda-tanda bahawa IUD telah beralih dari rahim:

 • Anda tidak dapat merasakan rentetan. Apabila anda melakukan pemeriksaan dan tidak dapat menemui tali IUD, kemungkinan tali itu digulung di dalam rahim, tetapi juga kemungkinan alat kontraseptif telah bergeser. Bercakap dengan doktor anda untuk memastikannya.
 • Tali IUD terasa lebih pendek atau lebih lama daripada biasa. Sekiranya panjang tali berbeza, ada kemungkinan IUD akan beralih. Memeriksa tali secara berkala akan memudahkan anda melihat perubahan ini.
 • Anda dapat merasakan KB IUD. Apabila IUD berada di tempat yang betul, anda seharusnya merasakan tali itu. Walau bagaimanapun, jika anda dapat merasakan bahagian plastik IUD yang keras melekat, ini bermakna peranti telah beralih.
 • Pasangan dapat merasakan KB IUD. Semasa IUD masih berlaku, anda dan pasangan anda tidak boleh merasakannya semasa melakukan persetubuhan. Pasangan mungkin merasakan tali, tetapi bukan bahagian plastik. Sekiranya pasangan anda dapat merasakan bahagian plastik yang keras, peranti mungkin telah bergerak.
 • Sakit. Sekiranya anda mengalami kesakitan yang menyakitkan, memburuk, atau tidak hilang 3-6 bulan setelah anda mendapat IUD, kemungkinan peranti tersebut tidak berada di tempat yang tepat.
 • Pendarahan berat atau tidak normal. Spotting dan pendarahan adalah perkara biasa setelah anda baru saja mendapat IUD anda, tetapi pendarahan yang berat atau tidak normal boleh menjadi tanda bahawa alat tersebut berada di tempat yang salah.
 • Kekejangan teruk, keputihan yang tidak normal, atau demam. Ini semua boleh menjadi tanda bahawa alat kontraseptif anda telah berubah, tetapi mungkin juga merupakan tanda jangkitan.

IUD juga boleh meluncur keluar dari rahim tanpa menyebabkan tanda-tanda. Oleh itu, periksa tali secara berkala untuk melihat sama ada masih berada di tempat yang betul atau sudah beralih.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya KB IUD Beralih?

Sekiranya anda fikir IUD telah berpindah dari rahim, jangan cuba memasukkannya sendiri, tetapi hubungi doktor anda dan buat temu janji untuk berjumpa dengannya secepat mungkin. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan ujian untuk melihat apakah kontrasepsi telah beralih. Sekiranya demikian, doktor akan bercakap dengan anda mengenai pilihan untuk menanganinya.

Sekiranya anda merancang untuk melakukan hubungan seks sebelum berjumpa doktor, gunakan kaedah kontrasepsi cadangan.

Baca juga: Tidak Perlu Bimbang, Inilah 4 Kesan Sampingan Kontraseptif IUD

Sekiranya anda merasakan tanda-tanda perubahan IUD KB tetapi tidak pasti, tanyakan kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, doktor boleh memberi anda nasihat kesihatan yang tepat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengetahui Sekiranya IUD Anda Berpindah.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Tanda IUD Anda Tidak Tepat

Recent Posts