Pembengkakan penyakit hati boleh berlaku pada usia muda

, Jakarta - Pembengkakan hati, alias hepatomegali, adalah keadaan yang perlu diperhatikan. Keadaan ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, termasuk golongan muda. Pembengkakan hati menyebabkan pembesaran ukuran hati. Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan keadaan ini, salah satunya adalah hepatitis.

Selain hepatitis, hepatomegali juga dapat dipicu oleh jenis penyakit lain, terutama yang berkaitan dengan hati. Oleh itu, sangat penting untuk selalu menjaga kesihatan organ ini untuk mengelakkan kerosakan dan penyakit. Organ ini mempunyai peranan penting dalam badan. Hati mempunyai tugas untuk menghasilkan hempedu. Cecair ini penting untuk mencerna lemak, menyimpan gula, sejenis glukosa yang akan digunakan sebagai simpanan tenaga badan, dan juga membersihkan badan dari bahan berbahaya.

Baca juga: Hepatitis Juga Boleh Menyebabkan Hepatomegali

Mengetahui Hepatomegali dan Penyebabnya

Penyakit ini boleh menjadi ringan dan biasanya tidak menimbulkan gejala. Tetapi lama-kelamaan, ketika hati sangat besar, maka pelbagai gejala baru akan muncul. Pembengkakan hati dapat dicirikan oleh ketidakselesaan di kawasan perut, terutama di kanan atas. Penyakit ini juga mencetuskan gejala mual, sakit otot, perut penuh, kelemahan, penurunan selera makan, penurunan berat badan, demam, dan kulit dan mata kuning.

Gejala penyakit ini biasanya akan muncul dan menyerang secara tiba-tiba. Pembengkakan hati memerlukan rawatan perubatan segera jika dicirikan oleh gejala sakit perut yang teruk, sesak nafas, pergerakan usus hitam, dan muntah darah. Terdapat beberapa keadaan yang dapat menyebabkan pembengkakan hati menyerang, mulai dari hepatitis, asbes hati, hati berlemak, hingga penyakit lain.

Baca juga: Ini adalah orang yang berisiko terkena hepatomegali

Hati berlemak juga dapat disebabkan oleh masalah pada pundi hempedu dan salurannya, masalah jantung, barah, gangguan genetik, gangguan darah, jangkitan cacing, penggunaan ubat-ubatan tertentu, dan pendedahan kepada bahan kimia yang dapat merosakkan hati. Salah satu cara terbaik untuk mencegah penyakit ini dan mengekalkan hati yang sihat adalah dengan makan makanan sihat yang baik untuk hati.

Penyakit ini dapat dikesan melalui pemeriksaan oleh doktor, bermula dari pemeriksaan fizikal, terutama di perut dan di bawah tulang rusuk. Doktor akan menekan dan mengetuk jari, tujuannya adalah untuk mengira ukuran hati dan merasakan tekstur hati. Keadaan hati yang normal tidak akan terasa. Selepas itu, siasatan tambahan mungkin dilakukan, seperti ultrasound, CT scan, atau MRI. Tujuan pemeriksaan ini adalah untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai bentuk hati. Rawatan untuk keadaan ini boleh berbeza-beza dari orang ke orang.

Rawatan untuk hepatomegali bergantung kepada keparahan dan keadaan yang mencetuskan penyakit. Selain rawatan perubatan, keadaan ini juga dapat diatasi dengan membuat perubahan gaya hidup untuk menjadi lebih sihat. Orang yang mempunyai hati berlemak adalah kumpulan yang paling disyorkan untuk membuat perubahan gaya hidup. Gaya hidup yang disyorkan bagi pengidap penyakit ini adalah untuk menghindari minuman beralkohol, bersenam secara teratur, menjaga berat badan yang ideal, dan makan makanan yang sihat.

Baca juga: Inilah Langkah-langkah untuk Memeriksa Hepatomegali

Ketahui lebih lanjut mengenai keradangan hati dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2019. Pembesaran hati.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Apa yang Menyebabkan Pembesaran Hati?
WebMD. Diperoleh pada 2019. Hati yang diperbesar (Hepatomegali).

Recent Posts