Selalunya keliru, ini adalah perbezaan antara selsema dan selesema

, Jakarta - Pada musim peralihan atau musim hujan seperti hari ini, selsema dan selesema sering muncul. Sekiranya anda mengalami simptom, seperti bersin, sakit tekak atau hidung tersumbat, beberapa orang akan menganggapnya adalah gejala selesema. Walau bagaimanapun, ada juga beberapa orang yang mengatakan ia adalah gejala selesema. Sebenarnya, selsema dan selesema adalah dua penyakit yang berbeza. Ayuh, ketahui perbezaan selesema dan selesema di sini.

Selsema

Selsema adalah gangguan saluran pernafasan atas yang disebabkan oleh jangkitan virus. Sebenarnya terdapat ratusan jenis virus yang menyebabkan selesema, termasuk: coronavirus, adenovirus, parainfluenza manusia (HPIV), dan virus sinsitial respiratori (RSV). Walau bagaimanapun, rhinovirus adalah jenis virus yang paling sering menyebabkan hidung berair bersin.

Walaupun boleh muncul pada bila-bila masa, selsema biasanya paling sering terjadi pada musim sejuk atau musim hujan. Ini kerana kebanyakan virus sejuk berkembang pada suhu rendah (sejuk) dan udara kering.

Selsema juga merupakan penyakit berjangkit. Anda boleh terkena virus selesema jika menyedut titisan air liur di udara yang dilepaskan oleh penghidap secara tidak sengaja semasa anda batuk atau bersin. Di samping itu, memegang permukaan objek yang telah tercemar oleh percikan air liur yang mengandungi virus selesema, kemudian menyentuh hidung, mulut, atau mata anda secara langsung juga boleh menjadi cara virus selesema memasuki tubuh anda.

Gejala selsema akan muncul dua hingga tiga hari setelah virus selsema masuk ke dalam badan. Gejala yang akan anda rasakan ketika anda demam termasuk:

 • Sakit tekak, yang biasanya hilang dalam satu atau dua hari.
 • Hidung tersumbat atau berair.
 • Bersin.
 • Batuk dengan kahak hijau atau kuning.
 • Sakit kepala (sekali-sekala).
 • Badan terasa lemah.
 • Demam .
 • Deria bau dan rasa berkurang.

Snot yang keluar semasa selesema biasanya jelas untuk beberapa hari pertama. Namun, semakin lama tekstur lendir boleh menjadi lebih tebal dan warnanya lebih gelap. Itu petanda bahawa ada usaha untuk memerangi jangkitan virus di dalam badan anda.

Selsema biasanya hilang dalam masa 7 hingga 10 hari. Tetapi untuk cepat sembuh, anda yang demam disarankan untuk berehat secukupnya, makan makanan kaya serat, dan minum banyak air untuk menggantikan cecair yang hilang dari badan.

Selesema

Sedangkan selesema atau juga dikenal sebagai influenza adalah jangkitan virus yang menyerang sistem pernafasan, yaitu sistem yang terdiri dari hidung, tekak, dan paru-paru. Terdapat tiga jenis virus yang menyebabkan selesema, iaitu influenza A, influenza B, dan influenza C. Namun, selesema paling sering disebabkan oleh influenza jenis A dan B. Tidak seperti selesema biasa, yang boleh terjadi kapan saja, selesema adalah penyakit bermusim.

Cara penularan virus selesema adalah sama dengan demam, yaitu melalui titisan air liur yang dilepaskan oleh penderita ketika batuk atau bersin yang disedut secara tidak sengaja. Namun, tidak seperti selesema biasa, selesema boleh berkembang menjadi penyakit yang lebih serius seperti radang paru-paru. Ini sangat cenderung berlaku pada kanak-kanak, wanita hamil, orang tua, orang dengan penyakit kronik (kegagalan jantung, kegagalan paru-paru atau diabetes), dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah seperti orang dengan HIV.

Gejala selesema juga muncul lebih cepat dan lebih teruk daripada gejala selesema. Gejalanya termasuk:

 • Demam tinggi selama 3-5 hari, walaupun gejala ini tidak berlaku pada semua pesakit.
 • Sakit kepala.
 • Batuk.
 • sakit.
 • Selera makan berkurang.
 • Sakit tekak.

Gejala selesema boleh bertambah teruk dalam dua hingga lima hari. Itulah sebabnya anda yang menghidap selesema perlu minum banyak air dan berehat secukupnya. Untuk mengurangkan gejala selesema, anda boleh mengambil paracetamol atau ibuprofen yang dijual di kaunter farmasi.

Nah, itulah perbezaan antara selesema dan selesema. Sekiranya anda ingin membeli ubat selesema dan selesema, gunakan saja aplikasinya hanya. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

 • Sebab Selsema Boleh Menyebabkan Batuk
 • Tanpa minum ubat, anda dapat menyingkirkan selesema dengan 4 makanan sihat ini
 • Kesesakan hidung, Gejala Sinusitis Sama dengan Selsema

Recent Posts