Petua untuk Posisi Hubungan intim untuk cepat hamil

, Jakarta - Tidak lama lagi mempunyai anak mungkin menjadi harapan bagi pasangan yang baru berkahwin. Tidak jarang, ini menjadikan pasangan pengantin baru mencuba banyak perkara untuk meningkatkan peluang mereka hamil, salah satunya adalah dengan kedudukan hubungan intim tertentu. Adakah benar bahawa ada kedudukan tertentu yang dapat membuat wanita hamil dengan cepat?

Sebelum ini, harap maklum, kehamilan boleh berlaku apabila sperma berjaya menyuburkan telur wanita. Ini boleh berlaku melalui proses persetubuhan. Sebenarnya, semua posisi seksual berpeluang menghasilkan kehamilan. Namun, ada beberapa posisi yang dipercayai menjadikan peluang ini lebih besar.

Baca juga: Lakukan Ini Untuk Mengandung Dengan Cepat

Mencuba Posisi

Posisi seksual tertentu dipercayai meningkatkan kemungkinan kehamilan, kerana ada posisi tertentu yang dapat mendekatkan sperma ke rahim. Ini dipercayai dapat mempercepat proses persenyawaan. Walaupun masuk akal dan mungkin mengandungi kebenaran, kedudukan semasa hubungan seks bukanlah satu-satunya perkara yang menentukan peluang wanita untuk hamil dengan cepat. Di samping itu, tidak ada kajian yang membuktikan hubungan antara posisi seks dengan kemungkinan hamil.

Kerana pada dasarnya, proses persenyawaan yang baik dan berpeluang besar adalah yang dilakukan semasa ovulasi, alias masa subur. Pada wanita, tempoh subur biasanya dikira selepas haid, alias haid. Masa subur biasanya bermula antara ovulasi, iaitu proses di mana telur matang dilepaskan dari ovari ke rahim. Masa subur seorang wanita biasanya pada hari ke-10 hingga ke-17 selepas hari pertama haid.

Pasangan yang melakukan hubungan seks dalam tempoh subur dikatakan mempunyai peluang lebih tinggi untuk hamil. Namun, itu tidak bermaksud tidak boleh dicuba. Anda dan pasangan anda boleh mencuba posisi seks yang dikatakan dapat meningkatkan peluang anda hamil, termasuk:

  • Kedudukan Misionaris

Kedudukan ini diklasifikasikan sebagai klasik, yang meletakkan lelaki di atas. Ramai yang percaya bahawa ini adalah kaedah yang ampuh untuk meningkatkan peluang hamil. Kedudukan ini dikatakan dapat mengalirkan lebih banyak sperma, jadi semakin besar kemungkinan persenyawaan di rahim.

  • Gaya Doggy

Gaya ini dipercayai mempunyai hasil yang tidak jauh berbeza dengan kedudukan mubaligh. Semasa melakukan gaya anjing , penembusan yang berlaku dikatakan sedalam dan seberapa banyak yang dapat diperoleh dari kedudukan pendakwah. Dalam posisi ini, hujung zakar dikatakan dapat mencapai atau mendekati serviks melalui posisi seks satu ini. Jadi, kemungkinan kejayaan dan berlakunya proses persenyawaan akan meningkat.

Baca juga: Ini adalah 5 Petua untuk Mengandung Cepat Berpuasa untuk Pengantin Baru

Bukan sekadar Isu Kedudukan

Walaupun kedudukan dalam hubungan intim dikatakan dapat meningkatkan peluang hamil, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan. Sebenarnya, menjaga kesuburan dan kesihatan tubuh calon bapa dan ibu boleh menjadi perkara yang dapat mempercepat kehamilan. Jadikan kebiasaan untuk selalu menerapkan gaya hidup sihat, makan makanan dengan pemakanan seimbang, dan bersenam secara teratur.

Menjaga badan yang sihat dengan pengambilan makanan berkhasiat adalah sesuatu yang tidak ada salahnya mencuba untuk meningkatkan peluang hamil. Juga lengkap dengan pengambilan vitamin untuk memastikan tubuh dan pasangan anda sentiasa dalam keadaan sihat.

Baca juga: Kehamilan Boleh Menyebabkan Hemoglobin Berkurang

Anda dan pasangan anda juga boleh bertanya mengenai kemungkinan hamil dan program yang boleh dicuba dengan bertanya kepada doktor di aplikasi tersebut . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Kedudukan seks kerana hamil.
WebMD. Diakses pada 2020. Kebenaran mengenai kedudukan seksual dan hamil.

Recent Posts