10 Faktor Yang Menjadi Risiko Keracunan Karbon Monoksida

, Jakarta - Karbon monoksida, atau CO, adalah gas beracun yang tidak dapat anda lihat atau bau. Karbon monoksida dilepaskan setiap kali bahan bakar atau bahan berasaskan karbon lain dibakar. CO biasanya berasal dari sumber di atau dekat rumah anda yang tidak dirawat atau dibuang dengan betul.

Karbon monoksida adalah gas tidak berwarna, tidak berbau, tanpa rasa yang dihasilkan dengan membakar petrol, kayu, propana, arang atau bahan bakar lain. Peralatan dan mesin yang berventilasi tidak betul, terutamanya di tempat yang tertutup rapat atau tertutup boleh membenarkan karbon monoksida naik ke tahap berbahaya.

Baca juga: Kesan Udara Kotor terhadap Kesihatan Paru

Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko keracunan karbon monoksida:

 1. Menggunakan peralatan pemanasan yang tidak dirawat atau tidak dirawat

 2. Peralatan gas asli dengan pengudaraan yang tidak betul seperti dapur atau pemanas air

 3. Menjalankan kenderaan di garaj atau ruang tertutup lain

 4. Menggunakan dapur gas, panggangan, atau ketuhar untuk memanaskan makanan

 5. Kebakaran rumah atau bangunan

 6. Cerobong tersumbat atau bolong pemanasan tersumbat

 7. Menjana generator atau peralatan bertenaga gas di dalam atau di luar berhampiran tingkap, pintu atau bolong

 8. Memasak dengan arang atau pemanggang gas di rumah anda atau kandang lain

 9. Menggunakan kompor propana, pemanas, atau lampu kem di khemah

 10. Berada di dekat ekzos enjin kapal

Setiap orang berisiko mengalami keracunan karbon monoksida. Bayi yang belum lahir, bayi, orang tua, dan orang-orang dengan penyakit jantung kronik, anemia, atau masalah pernafasan pada umumnya lebih berisiko daripada yang lain.

Gejala dan Kesan Kesihatan

Menghirup karbon monoksida boleh menyebabkan sakit kepala, pening, muntah, dan mual. Sekiranya tahap karbon monoksida cukup tinggi, anda mungkin akan mati atau mati. Pendedahan kepada karbon monoksida tahap sederhana dan tinggi dalam jangka masa yang panjang juga dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Orang yang mengalami keracunan karbon monoksida teruk boleh mengalami masalah kesihatan jangka panjang.

Baca juga: 5 Cara Mengekalkan Kapasiti Paru

Keracunan karbon monoksida berlaku apabila karbon monoksida menumpuk di aliran darah. Apabila terdapat terlalu banyak karbon monoksida di udara, tubuh menggantikan oksigen dalam sel darah merah. Ini boleh menyebabkan kerosakan tisu serius atau bahkan kematian.

Tanda dan gejala keracunan karbon monoksida boleh merangkumi:

 1. Sakit kepala

 2. Badan lemah

 3. Pening

 4. Mual atau muntah

 5. Susah bernafas

 6. Kekeliruan

 7. Penglihatan kabur

 8. Kehilangan kesedaran

Keracunan karbon monoksida boleh menjadi sangat berbahaya bagi orang yang sedang tidur atau mabuk. Orang mungkin mengalami kerosakan otak atau bahkan mati sebelum ada yang menyedari masalahnya.

Baca juga: Duduk sambil merokok untuk waktu yang lama boleh menghidap penyakit yang mematikan

Langkah berjaga-jaga yang sederhana dapat membantu mencegah keracunan karbon monoksida:

 1. Pasang pengesan karbon monoksida

Letakkan satu di lorong berhampiran setiap kawasan tidur di rumah anda. Periksa bateri setiap kali anda memeriksa bateri pengesan asap.

 1. Buka pintu garaj sebelum memulakan kereta

Jangan biarkan kereta menjadi panas di garaj.

 1. Gunakan peralatan gas seperti yang disyorkan

Jangan sekali-kali menggunakan dapur gas atau ketuhar untuk memanaskan rumah. Gunakan dapur gas mudah alih di luar rumah sahaja. Gunakan pemanas ruang yang membakar bahan bakar hanya ketika seseorang terjaga untuk mengawasinya dan pintu atau tingkap terbuka untuk memberikan udara segar. Jangan menghidupkan penjana di tempat tertutup, seperti ruang bawah tanah atau garaj.

 1. Semasa bekerja dengan pelarut di rumah, gunakan hanya di luar atau di kawasan yang berventilasi baik

Baca arahan dengan teliti dan ikuti langkah berjaga-jaga keselamatan pada label.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faktor risiko keracunan karbon monoksida atau maklumat kesihatan lain, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Recent Posts