5 Gejala Diverticulitis yang Tidak Boleh Anda Abaikan

, Jakarta - Diverticulitis berlaku apabila diverticula menjadi radang atau dijangkiti. Diverticula adalah kantung yang terbentuk di sepanjang saluran pencernaan, terutama di usus besar (usus besar). Poket ini biasanya mula terbentuk pada usia 40 tahun ke atas.

Keadaan ini berlaku kerana pada usia itu, usus sudah mula lemah. Ia juga boleh berlaku kerana faktor genetik iaitu keturunan. Risiko diverticulitis akan lebih tinggi pada orang yang jarang makan makanan serat.

Gejala Diverticulitis Yang Tidak Boleh Diabaikan

Terlepas dari usia, gejala diverticulitis sering digeneralisasikan dan serupa dengan gangguan pencernaan yang lain, sehingga sering diabaikan. Adalah idea yang baik untuk mengenali gejala yang muncul sebagai tanda diverticulitis, iaitu:

1. Sakit Perut

Tidak seperti sakit perut yang biasa, rasa sakit yang merupakan tanda diverticulitis biasanya akan dirasakan setelah perut kenyang. Kesakitan akan terasa lebih menyakitkan walaupun badan digerakkan sedikit. Kesakitan biasanya berlaku di bahagian kiri perut, tetapi kadang-kadang juga boleh menyerang bahagian kanan Berita Perubatan Hari Ini.

Baca juga: 4 Tanda Masalah Pencernaan Tidak Dihiraukan

2. Sembelit atau Cirit-birit

Diverticulitis juga boleh mencetuskan gejala sembelit atau cirit-birit, atau kedua-duanya. Sembelit atau sembelit adalah gangguan yang menyebabkan seseorang mengalami kesukaran membuang air besar secara berkala.

Bukan sahaja sukar untuk membuang air besar, keadaan ini dapat menyebabkan penderita tidak mengeluarkan tinja sepenuhnya, atau tidak dapat membuang air besar sama sekali.

Sebaliknya, cirit-birit adalah keadaan yang menyebabkan seseorang kerap buang air besar dan membuat najis yang keluar lebih berair daripada biasa. Selain daripada kesan memakan makanan dan minuman yang tidak sihat, cirit-birit juga sering menjadi gejala jenis penyakit tertentu.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara ulser perut dan ulser gastrik

3. Perut Kembung

Perasaan tidak selesa di perut seperti merasa kenyang, sesak, atau dipenuhi dengan gas juga boleh menjadi tanda diverticulitis. Keadaan ini, yang dikenali sebagai perut kembung, juga boleh menyebabkan perut kelihatan lebih besar daripada yang sebenarnya.

Walaupun ia adalah gejala ringan, anda tidak boleh mengabaikan perut kembung, terutamanya jika ia tidak membaik dalam beberapa hari. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk memudahkan pergi ke hospital terdekat atau berbual dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja.

4. Gangguan buang air besar

Terdapat banyak keadaan yang sering ditunjukkan oleh gejala gangguan semasa buang air besar. Ini kerana perubahan warna najis atau tinja sering dijadikan petunjuk untuk menilai keadaan kesihatan tubuh.

Pada diverticulitis, gangguan yang sering terjadi adalah pergerakan usus yang disertai dengan pembuangan lendir. WebMD menyatakan, pada tahap yang lebih teruk, najis juga disertai dengan darah.

5. Demam dan Muntah

Dipetik dari halaman garis kesihatan, keradangan yang telah berkembang menjadi diverticulitis juga mencetuskan gejala lanjut selain sakit perut. Bermula dari demam hingga merasa mual yang menyebabkan penghidapnya muntah. Kesakitan yang menyerang perut akan terasa lebih teruk dan berterusan.

Baca juga: Peritonitis Sakit perut boleh membawa maut

Sekiranya anda mengalami sebarang gejala, segera periksa keadaan kesihatan anda ke hospital terdekat. Diverticulitis yang tidak dirawat atau ditangguhkan boleh menyebabkan sejumlah komplikasi, termasuk abses, penyumbatan pada usus besar dan kecil, fistula antara usus dan pundi kencing, dan peritonitis.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Perlu Anda Ketahui mengenai Diverticulitis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Perlu Anda Ketahui mengenai Diverticulitis.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Diverticulitis.

Recent Posts