Sakit Belakang Semasa Mengandung, Inilah Cara Mengatasinya

Jakarta - Seorang wanita hamil akan mengalami banyak perubahan pada tubuhnya ketika memasuki kehamilan. Salah satunya adalah perut yang membesar. Sakit belakang adalah masalah biasa yang dialami oleh semua wanita hamil. Terutama ketika usia rahim sudah meningkat 9 bulan. Sakit belakang sendiri berlaku kerana melonggarkan otot ketika badan sedang bersiap untuk melahirkan anak.

Kesakitan mungkin bertambah buruk semasa kehamilan berlangsung. Sakit belakang biasanya dialami kerana wanita hamil memasuki trimester kehamilan kedua yang semakin teruk pada waktu malam. Jadi, apakah langkah-langkah untuk mengatasi sakit belakang semasa mengandung? Wanita hamil, cuba langkah berikut, OK:

Baca juga: Petua untuk melakukan hubungan seks mengikut trimester kehamilan

  • Gunakan Bantal Khas

Langkah pertama untuk mengatasi sakit belakang semasa kehamilan lewat boleh dilakukan dengan menggunakan bantal khas untuk wanita hamil. Bantal untuk wanita hamil membantu menyesuaikan bentuk perut yang membesar dengan kontur tilam. Bukan itu sahaja, bantal ini mampu menyokong punggung, leher, bahu, dan kaki. Reka bentuknya yang unik membolehkan wanita hamil merasa santai ketika tidur di sisi mereka tanpa perlu dibebankan oleh perut.

  • Makan Diet Sihat dan Ambil Makanan Tambahan

Mengambil suplemen semasa kehamilan diperlukan untuk mengatasi sakit belakang semasa kehamilan lewat. Semasa mengandung, tulang akan kehilangan simpanan kalsium. Oleh itu, wanita hamil disyorkan untuk mengambil kalsium dalam jumlah yang mencukupi. Sekiranya anda tidak mendapatkannya dari makanan, anda boleh mengambil makanan tambahan yang anda perlukan. Tetapi ingat, penggunaan ubat mesti sesuai dengan preskripsi doktor, ya.

Baca juga: Ibu Perlu Tahu, Inilah Mitos dan Fakta Mengenai Kehamilan

  • Posisikan Tidur Ke Samping

Untuk mengatasi sakit belakang semasa akhir kehamilan, anda perlu memperhatikan kedudukan tidur anda. Pastikan badan anda berada di sisi anda semasa tidur dengan kaki anda sedikit bengkok. Semasa berdiri dan duduk, pastikan badan anda berada dalam kedudukan tegak. Jangan bersendawa, dan lurus punggung dan bahu.

  • Mandi Air Panas atau Kompres

Mandi atau memampatkan air suam adalah salah satu langkah mengatasi sakit belakang semasa akhir kehamilan. Terapi ini dapat dilakukan dengan merendam atau mandi air hangat, atau memampatkan pinggul dengan botol yang diisi dengan air suam. Bukan itu sahaja, anda juga boleh melakukan urutan kecil menggunakan minyak pati untuk melegakan sakit belakang.

  • Berenang

Berenang adalah salah satu latihan paling ringan yang boleh dilakukan untuk melegakan sakit belakang semasa akhir kehamilan. Ia tidak perlu dilakukan dalam banyak cara, anda hanya perlu berjalan di kolam yang cetek.

  • Lakukan Yoga untuk Wanita Hamil

Yoga untuk wanita hamil boleh dilakukan dengan tenaga pengajar yang pakar dalam bidangnya. Sudah tentu dengan izin doktor terlebih dahulu. Hati-hati dalam melakukan pergerakan, kerana jika salah, bukannya sembuh, sakit belakang sebenarnya boleh menjadi lebih teruk.

Baca juga: 5 Perkara Ini Menunjukkan Tanda Kehamilan yang Sihat

Berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi sakit belakang semasa mengandung. Sekiranya anda memerlukan ubat untuk mengatasinya, jangan ragu untuk bertanya muat turun permohonan , dan gunakan fitur "beli ubat" di dalamnya, ya. Tetapi perlu diingat, jika anda ingin minum ubat semasa mengandung, ia mesti sesuai dengan kebenaran doktor untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Sakit belakang semasa mengandung: 7 petua untuk melegakan.
ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. 11 Ubat Sakit Belakang Kehamilan.

Recent Posts