Inilah Cara Merawat Kuku Yang Tumbuh

, Jakarta - Kuku kaki yang tumbuh boleh menjengkelkan dan tidak selesa. Oleh itu, rawatan perlu dilakukan dengan segera untuk mengatasi keadaan ini. Dalam istilah perubatan, kuku jari kaki ke dalam dipanggil kuku yang tumbuh ke dalam. Penyebab umum adalah memendek ketika memotong kuku sehingga kuku tumbuh ke kulit.

Kuku yang tumbuh terlalu cepat atau terlalu perlahan boleh mengganggu keseimbangan proses pertumbuhan. Ini berpotensi mengubah kelengkungan kuku, menyebabkannya meluncur keluar dari alur. Akibatnya, ujung kuku yang keluar dari air didorong ke arah kulit, menyebabkan kuku tumbuh ke dalam. Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh beberapa faktor lain, seperti kebiasaan memakai kasut yang sempit.

Baca juga: Bukan Sekadar Pandangan, 5 Fakta Tentang Kuku Yang Perlu Anda Ketahui

Jangan Kuku Mudah

Kuku jari kaki yang tumbuh ke dalam kelihatan lembut, bengkak, dan mengeras. Sekiranya dibiarkan, kuku lekukan badan dapat merobek kulit ke dalam epidermis. Keadaan ini perlu diperhatikan kerana bakteria dapat masuk melalui luka kuku yang tumbuh ke dalam dan menyebabkan keradangan, sakit, dan jangkitan. Tidak jarang, kuku jari kaki yang tumbuh ke dalam bercampur dengan nanah.

Walau begitu, selagi kuku jari kaki ke dalam tidak dijangkiti, ada cara yang boleh anda lakukan di rumah. Ini dilakukan untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh kuku kaki yang tumbuh ke dalam dan mencegah berulang. Berikut adalah langkah-langkah untuk merawat kuku kaki yang boleh tumbuh di rumah:

1. Rendam dalam air suam

Masukkan tangan atau kaki yang mempunyai kuku ke dalam air suam yang dicampur dengan garam. Air suam berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak yang disebabkan oleh kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Rendam tangan atau kaki selama 15 minit 3-4 kali sehari. Lakukan sehingga keadaan kuku bertambah baik. Semasa merendam, anda boleh menggunakan Putik kapas untuk menolak kulit yang tumbuh ke dalam dari kuku. Keringkan kaki anda selepas itu.

2. Gunakan Kapas atau Kasa

Tujuannya adalah untuk membantu menggeser kuku yang tumbuh ke arah yang seharusnya. Ambil sepotong kecil kapas atau kain kasa dan gulungkannya, kemudian letakkan bola kapas di bawah kuku yang masuk ke dalam dengan mengangkat hujung kuku dengan lembut. Kaedah ini dapat mengatasi tekanan pada kuku kaki yang tumbuh ke dalam sehingga rasa sakit dapat dikurangkan.

Baca juga: Mengapa ibu jari kaki anda boleh tumbuh semula?

3. Jangan Pakai Kasut Sempit

Pakai kasut yang selesa seperti sandal atau kasut yang longgar. Sebabnya adalah kerana kasut yang sempit dapat memberi tekanan pada kuku yang tumbuh ke dalam, menjadikan keadaan lebih buruk. Elakkan memakai kasut tumit tinggi tumit tinggi ) dengan alasan yang sama.

Kuku kaki yang tumbuh pasti membuat anda tidak selesa. Oleh itu, lebih baik, anda mencegah terjadinya kuku kaki yang masuk ke dalam. Caranya adalah dengan merendam kuku kaki dan tangan yang ingin anda potong, elakkan memotong kuku terlalu pendek, gunakan kasut dengan ukuran yang betul (tidak terlalu sempit dan longgar), dan menjaga kuku anda bersih.

Baca juga: Kuku Kanak-kanak yang tidak bersalah? Atasi Segera dengan 4 Cara Ini

Rawatan kuku kaki yang tumbuh juga boleh dilakukan dengan memberikan ubat anti-radang dan antibiotik topikal atau ubat lain yang disyorkan oleh doktor. Untuk menjadikannya lebih mudah, beli kuku jari kaki ke dalam aplikasi hanya. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Kuku Kaki Tumbuh.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kuku Kaki Tertanam: Rawatan, Bilakah Berjumpa Doktor Anda, dan Banyak Lagi.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Memahami Kuku Tumbuh - Rawatan.

Recent Posts