Manfaat Daun Kelor untuk Orang yang Menghidap Anemia

“Daun ini juga sering digunakan untuk mengobati anemia. Ini berkat tahap tinggi zat besi yang bermanfaat bagi penghidap anemia. Daun kelor dapat membantu tubuh menyerap lebih banyak zat besi, yang membezakannya daripada makanan tambahan zat besi yang lain. Lebih-lebih lagi, daun kelor mengandungi lebih banyak zat besi daripada sayur-sayuran lain. "

, Jakarta - Daun kelor, dikenali dengan nama saintifik Moringa oleifera, telah lama dikenali sebagai ramuan perubatan tradisional. Daun kelor memberikan banyak manfaat kesihatan. Tumbuhan ini berasal dari India utara, tetapi dapat tumbuh di tempat tropika dan subtropika lain, termasuk Indonesia.

Daun kelor mengandungi banyak vitamin, mineral, antioksidan, protein, dan bahan penting lain. Biasanya, daun kelor diubah menjadi serbuk halus dan dijadikan makanan tambahan. Daun ini juga sering digunakan untuk mengubati anemia. Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat banyak nutrien dan faedah lain dari daun kelor.

Baca juga: Inilah sebab kekurangan darah boleh menyebabkan pengsan

Zat besi di Daun Moringa Baik untuk Mengatasi Anemia

Vitamin, mineral, protein, dan nutrien lain dalam daun kelor sangat bermanfaat untuk kesihatan umum. Contohnya, kadar kalium dan niazimisin yang tinggi pada daun kelor dapat membantu menurunkan tekanan darah. Niazimicin adalah sebatian gula yang terdapat dalam makanan tertentu.

Selain itu, daun kelor mempunyai kadar zat besi yang tinggi yang bermanfaat bagi penderita anemia. Anemia adalah keadaan yang menyebabkan jumlah zat besi yang rendah dalam darah dan sel-sel badan. Tubuh memerlukan zat besi untuk membuat hemoglobin, protein dalam sel darah merah yang membantu membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh bahagian badan.

Daun kelor dapat membantu tubuh menyerap lebih banyak zat besi, yang membezakannya daripada makanan tambahan zat besi yang lain. Lebih-lebih lagi, daun kelor mengandungi lebih banyak zat besi daripada sayur-sayuran lain, iaitu 17.2 miligram per 100 gram. Orang yang mengalami anemia dibenarkan untuk memakan daun kelor secara berkala sehingga keperluan zat besi dapat dipenuhi dan gejala anemia dapat dicegah.

Beberapa jenis anemia, seperti anemia keturunan, mungkin tidak dapat dicegah. Namun, anemia yang disebabkan oleh kekurangan zat besi, vitamin B12, dan vitamin B9 dapat dicegah dengan memakan makanan kaya zat besi, seperti daun kelor.

Pengambilan makanan yang menyediakan zat besi dan vitamin yang mencukupi juga harus disertai dengan sumber makanan vitamin C, sehingga proses penyerapan zat besi dapat dibantu. Jangan lupa minum cukup cecair untuk mengekalkan tahap hemoglobin.

Baca juga: Bagaimana Mengatasi Anemia pada Wanita Hamil?

Khasiat Lain dari Daun Kelor

Selain baik untuk mencegah anemia, daun kelor juga berguna untuk seseorang yang memiliki masalah kesihatan lain, termasuk:

  1. Menguruskan dan Mencegah Diabetes

Daun kelor dapat digunakan untuk mengendalikan kadar gula dalam darah, yang dapat mencegah dan mengatasi diabetes. Daun kelor tinggi protein yang juga dapat mengurangi kemungkinan diabetes. Sekiranya anda mengganti daging dalam diet harian anda dengan protein dari tumbuhan seperti daun kelor, risiko diabetes jenis 2 anda berkurang sebanyak 18 peratus.

  1. Rawatan dan Pencegahan Barah

Daun kelor mengandungi banyak sebatian antikanker, termasuk eugenol, niazimicin dan isopropyl isothiocyanate. Sebatian ini bersifat bioaktif yang dapat memberikan manfaat kesihatan melebihi nilai pemakanan asasnya. Sebatian ini dapat membunuh sel barah dan berpotensi mencegah perkembangan barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan ini.

  1. Melindungi dan Menyuburkan Kulit dan Rambut

Antioksidan seperti vitamin B2 dan sejumlah protein banyak terdapat dalam daun kelor. Apabila digunakan sebagai minyak atau pelembap pada kulit dan rambut, daun kelor mampu melawan pencemaran yang merosakkan dan molekul tidak stabil yang dikenali sebagai radikal bebas.

  1. Baik untuk Pencernaan yang Sihat

Siapa sangka bahawa daun kelor mempunyai banyak kandungan serat. Kandungan serat baik untuk mengatur sistem pencernaan. Daun kelor kaya dengan serat larut dan tidak larut, dua jenis serat utama yang tidak hanya membantu mencerna makanan tetapi juga mencegah penyakit.

Baca juga: Sama tetapi tidak sama, ini adalah perbezaan antara kekurangan darah & darah rendah

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai khasiat daun kelor. Selain bermanfaat untuk penderita anemia, pada dasarnya daun kelor juga bermanfaat untuk kesihatan keseluruhan.

Sekiranya masalah anemia yang anda miliki tidak dapat diatasi dengan daun kelor, maka sudah tiba masanya untuk menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan rawatan perubatan. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Moringa
NCBI. Diakses pada tahun 2021. Kesan suplemen serbuk daun Moringa Oleifera terhadap pengurangan anemia pada kanak-kanak di bawah dua tahun di Kabupaten Kisarawe, Tanzania

Recent Posts