Malas, Penyakit atau Kebiasaan

, Jakarta - Latah adalah fenomena yang sering dijumpai pada masyarakat di Indonesia. Sekiranya orang yang bercakap banyak terkejut, ia secara spontan akan mengeluarkan rangkaian perkataan atau mengulang perkataan yang diucapkan oleh orang lain. Apa yang sebenarnya menyebabkan seseorang menjadi malas? Dan adakah percakapan hanyalah kebiasaan yang tidak perlu ditangani? Ayuh, lihat penjelasannya di sini, OK?

Bercakap Adakah Penyakit, Kebiasaan, atau Budaya?

Dikutip dari Kompasiana, percakapan adalah keadaan yang unik di mana penghidap menunjukkan perubahan kualiti kesedaran dan kelainan pada tahap kebolehlihatan. Doktor masih berdebat mengenai meletakkan percakapan ke dalam kategori gangguan atau penyakit, sehingga hari ini percakapan masih dikatakan sebagai syarat. Namun, para saintis dan doktor dari negara-negara barat berpendapat bahawa percakapan adalah suatu syarat yang mesti dirawat, sedangkan di Indonesia, percakapan dianggap normal sehingga tidak perlu dirawat.

Latah juga dikaitkan dengan keadaan psikologi seseorang. Latah dikelaskan sebagai Kekurangan Trance Disorder, yang merupakan syarat mengubah identiti peribadi menjadi identiti baru, yang ditunjukkan oleh perubahan tingkah laku. Menurut pakar, bercakap banyak dijumpai pada orang yang dikucilkan atau dipandang rendah dalam masyarakat (kelas underdog). Jadi keadaan malas kelihatan seperti mekanisma pertahanan, di mana orang itu ingin menarik perhatian atau ingin berteman dengan orang yang banyak bercakap. Walaupun tidak banyak penjelasan yang pasti mengenai keadaan percakapan, dapat disimpulkan bahawa bercakap adalah gejala psikologi yang berkaitan dengan budaya.

Kenali 4 Jenis Latah

Tindakan yang dikeluarkan oleh orang yang malas boleh berbeza-beza. Ada yang masih ringan, tetapi ada juga yang boleh membahayakan orang yang banyak bercakap. Berikut adalah 4 jenis percakapan:

  • kolalia

Reaksi bercakap dengan mengulangi apa yang orang lain katakan juga dikenali sebagai echolalia. Penyebab echolalia adalah kerana sistem deria orang yang banyak bercakap, terutamanya mata, mulut, dan telinga, mengalami gangguan. Biasanya penghidap tidak dapat mengawal reaksi.

  • Ekopraxia

Sekiranya echolalia mengulangi apa yang orang lain katakan, echopraxia adalah reaksi bercakap yang meniru pergerakan orang lain. Jenis echopraxia yang banyak bercakap dianggap lebih teruk daripada echolalia kerana melibatkan tingkah laku orang yang bercakap.

  • Koprolalia

Koprolalia adalah keadaan di mana penghidapnya akan mengeluarkan kata-kata yang dianggap tabu atau kotor sebagai reaksi terhadap percakapannya. Biasanya orang dengan jenis bicara ini dipengaruhi oleh faktor persekitaran. Sebilangan orang juga menjadikan koprolalia bercakap sebagai jenaka.

  • Ketaatan Automoatik

keadaan malas ketaatan automatik boleh dianggap agak berbahaya. Orang yang mempunyai jenis percakapan ini dapat melaksanakan pesanan yang disampaikan oleh orang lain secara spontan. Walaupun pesanan yang diberikan itu berbahaya, tidak mustahil dia akan tetap melaksanakan perintah itu.

Satu orang boleh mempunyai lebih daripada satu jenis bicara. Bercakap boleh menyebabkan pelbagai reaksi, kerana terdapat alasan yang berlainan di sebalik percakapan.

Cara Menyembuhkan Latah

Oleh kerana percakapan adalah keadaan yang berkaitan dengan psikologi dan tingkah laku seseorang, terapi tingkah laku boleh menjadi cara untuk mengatasinya.

  • Terapi Kelakuan Kognitif (CBT)

CBT boleh menjadi cara untuk menghilangkan percakapan, iaitu dengan membantu mengubah cara pemikiran orang yang bercakap. Kerana mungkin disimpan cara berfikir dan perasaan yang salah pada orang yang banyak bercakap.

  • Terapi Tingkah Laku

Terapi tingkah laku bertujuan untuk membentuk kebiasaan seseorang menahan atau tidak melepaskan reaksi bercakap ketika terkejut. Sistem ganjaran dan hukuman diterapkan untuk menyokong kejayaan seseorang.

  • Hipnoterapi

Cara yang paling berkesan untuk menyembuhkan percakapan adalah dengan hipnoterapi. Dengan menggunakan cadangan, hipnoterapi dapat mengubah tingkah laku, sikap dan tabiat orang yang tidak berfungsi.

Sekiranya anda masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai percakapan atau keadaan psikologi yang lain, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan melalui ciri Penghantaran Farmasi. Pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau di Google Play.

Recent Posts