Kenali 5 Punca Kencing Kerap

, Jakarta - Kencing adalah keperluan setiap manusia. Secara amnya, ini berlaku apabila anda minum terlalu banyak air atau suhu bilik sejuk. Tetapi, jika anda membuang air kecil terlalu kerap, ia boleh disebabkan oleh pelbagai perkara.

Umumnya seseorang boleh membuang air kecil sebanyak 4 hingga 8 kali. Sekiranya anda mengalaminya lebih daripada kekerapan itu dan juga sering bangun pada waktu malam kerana ingin pergi ke bilik mandi, maka anda harus memeriksanya. Ia mungkin disebabkan oleh gangguan lain. Inilah perbincangannya!

Baca juga: Kerap membuang air kecil di tengah malam, ini adalah masalah kesihatan

Punca Kerap Kencing

Seseorang yang sering membuang air kecil bermaksud mempunyai keinginan untuk pergi ke bilik mandi dengan lebih kerap. Ini boleh mengganggu rutin harian anda, serta kitaran tidur yang menjadi tidak menentu dan mungkin merupakan tanda keadaan perubatan tertentu.

Sebilangan orang mungkin mengalami kelainan yang menyebabkan kencing terlalu kerap, atau secara perubatan disebut frekuensi. Apabila seseorang mengeluarkan lebih daripada 3 liter cecair setiap hari, ia dipanggil poliuria. Walau bagaimanapun, kekerapannya tidak sama dengan inkontinensia kencing yang menyebabkan kebocoran air kencing.

Dalam kes yang jarang berlaku, kencing berlebihan boleh menjadi gejala keadaan yang lebih serius. Oleh itu, anda mesti mendapatkan diagnosis yang tepat untuk rawatan. Berikut adalah beberapa gangguan yang boleh menyebabkan seseorang kerap membuang air kecil, seperti:

  1. Jangkitan saluran kencing

Salah satu penyebab tubuh kerap membuang air kecil adalah disebabkan oleh jangkitan saluran kencing. Ini menyebabkan jangkitan pada sistem kencing anda, terutamanya pundi kencing dan uretra. Apabila ini berlaku, tekanan untuk membuang air kecil meningkat. Ini boleh menyebabkan kesakitan berlaku.

Baca juga: Sukar membuang air kecil, Segera Lakukan Pemeriksaan Uroflowmetri

  1. Diabetes

Penyebab lain seseorang yang kerap membuang air kecil adalah kejadian diabetes. Gangguan ini boleh menjadi gejala awal diabetes tipe 1 dan diabetes jenis 2. Ia terjadi ketika tubuh berusaha menghilangkan glukosa yang terkumpul di dalam badan melalui air kencing.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyebab kencing berlebihan, doktor dari mampu menjawabnya. Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan , senang bukan? Anda juga boleh memerintahkan pemeriksaan fizikal mengenai gangguan yang mungkin menyerang anda di hospital terpilih melalui aplikasi.

  1. Kehamilan

Pada minggu-minggu awal kehamilan, anda mungkin kerap membuang air kecil. Ini disebabkan oleh rahim yang tumbuh, yang memberi tekanan pada pundi kencing. Apabila ini berlaku, kecenderungan membuang air kecil lebih kerap. Walau bagaimanapun, ini tidak mendatangkan bahaya.

  1. Gangguan Prostat

Kelainan lain yang boleh berlaku apabila seseorang membuang air kecil terlalu kerap adalah mengalami masalah prostat. Kawasan yang diperbesar dapat memberi tekanan pada uretra dan menyekat aliran air kencing. Oleh itu dinding pundi kencing menjadi jengkel. Pundi kencing mula menguncup walaupun hanya mengeluarkan sedikit air kencing, yang menjadikan kencing lebih kerap.

Baca juga: Mesti tahu! Ini adalah cara mengatasi kencing yang kerap semasa mengandung

  1. Cystitis interstisial

Juga dikenali sebagai sindrom pundi kencing yang menyakitkan, gangguan ini juga dapat membuat tubuh anda mengeluarkan cecair melalui uretra terlalu kerap. Ia mempunyai simptom lain, seperti sakit di kawasan pundi kencing dan pelvis.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Kerap buang air kecil: Sebab, gejala, dan rawatan
WebMD. Diakses 2019. kerap-kencing-penyebab-dan-rawatan

Recent Posts