Polimenorea, Masalah haid yang menyebabkan sukar hamil

, Jakarta - Bukan hanya penundaan atau kitaran haid yang sangat lama. Sebenarnya, pelbagai gangguan haid dapat dialami oleh wanita. Salah satunya ialah polimenorea. Keadaan ini menggambarkan di mana seorang wanita mempunyai kitaran haid kurang dari 21 hari. Dengan cara itu, wanita akan mendapat haid dengan lebih kerap.

Baca juga: Perhatikan Jenis Gangguan Menstruasi yang Harus Diketahui oleh Wanita

Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, salah satunya adalah tahap tekanan. Tidak boleh meremehkan polimenorea yang dialami. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai kesan, salah satunya adalah masalah kesuburan. Seorang wanita akan mengalami kesukaran untuk mengetahui masa subur, jadi ini dapat menyebabkan kesulitan dalam merancang kehamilan.

Inilah Punca Polimenorea pada Wanita

Bagi sesetengah wanita, menjalani kitaran haid yang tidak teratur adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, anda harus mengetahui punca haid yang tidak teratur sehingga anda dapat mengatasi keadaan ini dengan betul. Ini akan menjauhkan anda dari pelbagai masalah kesihatan yang mungkin berlaku.

Polimenorea sendiri boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti:

1. Tekanan

Tahap tekanan yang tidak dapat dikendalikan dengan baik boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah polimenorea. Tekanan boleh mempengaruhi keadaan hormon dalam badan. Jangan risau, polimenorea yang disebabkan oleh tekanan pasti dapat ditangani dengan baik apabila anda dapat mengawal tekanan.

2. Jangkitan Menular Seksual

Polimenorea juga boleh dicetuskan oleh jangkitan kelamin. Pemeriksaan awal keadaan polimenorea juga dapat mencegah jangkitan kelamin menjadi lebih teruk. Polimenorea yang disebabkan oleh jangkitan kelamin secara amnya akan disertai oleh gejala lain, seperti keputihan, gatal-gatal di kawasan vagina, hingga sensasi panas ketika membuang air kecil.

3. Endometriosis

Endometriosis berlaku apabila sel-sel yang biasanya menutup rahim terdapat di bahagian lain badan, seperti ovari atau tiub fallopio. Sebagai tambahan kepada kelainan kitaran haid, keadaan ini dicirikan oleh kesakitan yang berlebihan semasa haid dan persetubuhan. Endometriosis boleh dirawat dengan pembedahan atau ubat.

Baca juga : Kitaran Menstruasi Tidak Teratur? Mungkin inilah sebabnya

Adakah benar bahawa keadaan ini menyebabkan kesukaran untuk hamil?

Mengalami kitaran haid yang lebih kerap dan lebih pendek adalah gejala utama polimenorea. Jangan ragu untuk menggunakannya dengan segera dan tanyakan terus kepada doktor mengenai kelainan kitaran haid yang anda alami. Sekiranya keadaan ini disertai dengan sakit haid yang berlebihan setiap bulan, lawati hospital terdekat dan lakukan pemeriksaan untuk mengesan punca keadaan yang anda alami.

Pengendalian yang betul pastinya dapat mengelakkan anda daripada menjadi lebih teruk. Polimenorea juga mempunyai hubungan rapat dengan keadaan yang sukar hamil. Ovulasi berlaku apabila ovari melepaskan telur. Dalam kes polimenorea, ini mungkin berlaku awal atau tidak teratur dalam beberapa kitaran.

Selain itu, penghidap polimenorea juga akan mengalami luteal yang lebih pendek daripada wanita yang mempunyai kitaran haid yang normal. Tempoh luteal adalah salah satu keadaan di mana badan bersiap untuk kemungkinan kehamilan. Nah, ini akan menyukarkan seorang wanita untuk mengetahui masa subur yang dialaminya untuk merancang kehamilan.

Walaupun begitu, penghidap polimenorea masih berpeluang untuk hamil. Pemeriksaan yang dilakukan juga menentukan rawatan yang diperlukan. Sekiranya keadaan ini disebabkan oleh tekanan, maka menguruskan tahap tekanan adalah rawatan terbaik.

Baca juga : Wanita sukar hamil kerana haid tidak teratur, apa sebabnya?

Sekiranya keadaan ini disebabkan oleh masalah kesihatan yang lain, sudah tentu rawatan akan disesuaikan dengan sebab yang anda alami. Jangan lupa untuk selalu makan makanan yang sihat dan berkhasiat. Selain itu, senaman yang teratur juga dapat membantu tubuh mengatur hormon menjadi lebih baik.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Polimenorea: Definisi, Sebab, dan Rawatan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Polimenorea.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Polimenorea dan Pendarahan rahim yang tidak normal.

Recent Posts