Sakit di kaki bukanlah keletihan, berhati-hati dengan gout

, Jakarta - Pernahkah anda merasakan kaki anda tiba-tiba menjadi sakit dan sakit walaupun anda tidak melakukan aktiviti fizikal yang berat? Sekiranya anda sering mengalami keadaan ini, tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan kesihatan kerana boleh menjadi gejala gout.

Baca juga: Bengkak Kaki Kerana Asid Urik, Bolehkah Anda Memampatkannya?

Gout adalah penyakit pada sendi yang berlaku kerana kadar asid urik yang tinggi dalam darah. Lalu, berapa tahap asid urik? Asid urik akan larut dalam darah dan keluar dengan air kencing. Walau bagaimanapun, beberapa keadaan menyebabkan badan menghasilkan asid urik yang berlebihan di dalam badan yang membuatnya terbentuk di sendi. Salah satu kesan sakit sendi dan kekejangan.

Kenali Gejala Gout

Bukan hanya terasa sakit dan pedih, kadar asid urik yang terkumpul di sendi memicu pembengkakan pada pelbagai sendi di dalam badan. Selain sendi, kadar asid urik yang berlebihan dapat berkumpul di kawasan buah pinggang dan saluran kencing yang boleh menyebabkan gangguan fungsi kedua-dua organ jika tidak dirawat dengan segera.

Lalu, apakah gejala yang akan muncul kerana kadar asid urik yang tinggi dalam darah? Dilaporkan dari Kesihatan Artritis Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh penghidap gout, seperti sakit. Namun, pada awal keadaan ini, penghidapnya tidak merasakan kesakitan yang cukup mengganggu. Lama kelamaan kesakitan yang muncul terasa tidak selesa dan mengganggu aktiviti harian.

Bukan hanya itu, rasa sakit yang dirasakan mempunyai kesan terhadap kualiti tidur seseorang. Biasanya, gangguan tidur akan dialami oleh penghidap gout kerana rasa sakit yang dirasakan membuat tidur terganggu. Tidak jarang penderita bangun pada waktu malam kerana kesakitan yang mereka rasakan.

Baca juga: Sakit di Tanda Tangan Gout?

Apabila anda merasakan bahagian badan yang sakit, perhatikan bahagian badan yang mengalami kesakitan. Dilaporkan dari Klinik Mayo Secara amnya, kesakitan yang dirasakan oleh penghidap gout akan lebih kerap dirasakan di jari kaki. Bukan hanya jari kaki besar, pergelangan kaki, siku, lutut, pergelangan tangan, dan jari juga sering mengalami kesakitan kerana tahap asid urik yang tinggi dalam darah.

Apabila sakit, biasanya disertai tanda-tanda lain, seperti kemerahan dan bengkak. Orang yang menghidap gout juga akan mempunyai pergerakan yang lebih terhad kerana tidak dapat menggerakkan sendi secara normal.

Lakukan Ini untuk Mengatasi Gout

Jangan risau, gout boleh dirawat dengan beberapa ubat. Rawatan dapat digunakan untuk mengurangi gejala yang dialami oleh penderita dan menghindari penderita gout dari berbagai komplikasi yang mungkin terjadi akibat gout, seperti gangguan fungsi ginjal dan gout berulang.

Biasanya, doktor memberikan rawatan dengan penggunaan beberapa jenis ubat untuk mengurangkan gejala gout. Di samping itu, mengubah gaya hidup yang lebih sihat dapat dilakukan oleh penderita gout agar gout tidak berulang.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini , memenuhi keperluan air setiap hari dapat mencegah terjadinya gout. Di samping itu, mengelakkan pengambilan alkohol yang berlebihan dapat membuat penderita gout menghindari kadar asid urik yang tinggi dalam darah.

Baca juga: 7 Makanan Sihat untuk Menurunkan Asid Urik

Jangan lupa untuk bersenam secara teratur supaya anda dapat mengekalkan berat badan dan mengelakkan kegemukan. Obesiti boleh menjadi salah satu faktor pencetus gout. Jangan lupa, elakkan makan makanan yang mengandungi purin tinggi dan selalu menguruskan tahap tekanan dalam badan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Gout
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gout
Kesihatan Artritis. Diakses pada tahun 2020. Semua Mengenai Gout
Yayasan Arthritis. Diakses pada tahun 2020. Gout

Recent Posts