4 Ubat Thrush yang Selamat Dimakan oleh Kanak-kanak

"Seorang kanak-kanak boleh rewel dan sukar dimakan ketika serangan sariawan. Ibu bapa perlu mengetahui apa sariawan yang selamat diambil oleh anak-anak untuk melegakannya. Ini termasuk ubat kumur, ubat penahan sakit, dan ubat anti-kulat. Ambil ubat ini mengikut nasihat doktor. "

, Jakarta - Sprue sebenarnya bukan keadaan serius atau bahkan boleh mengancam nyawa. Namun, walaupun saiznya kecil, sariawan boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit. Pada kanak-kanak, keadaan ini boleh menyukarkan mereka untuk makan dan bercakap kerana rasa sakit pada sariawan.

Baiklah, untuk mengatasi penyakit sariawan pada anak, ibu benar-benar dapat menggunakan ubat sariawan anak yang diperoleh dengan atau tanpa preskripsi doktor. Ingin tahu apa sariawan yang selamat untuk dimakan?

Baca juga: Kompres Sejuk Boleh Mengatasi Sakit Kepala pada Bayi, Benarkah?

1. Penghilang Sakit

Ibu boleh memilih ubat penghilang rasa sakit sebagai ubat untuk sariawan. Ubat ini mampu melegakan kesakitan dan sengatan yang disebabkan oleh sariawan. Salah satu ubat penahan sakit yang sesuai untuk kanak-kanak adalah parasetamol. Yang perlu diingat, berikan ubat mengikut dos dan selalu ikuti arahan penggunaan ubat tersebut.

Di samping itu, jangan sekali-kali memberikan ubat penghilang rasa sakit lain sebagai ubat untuk sariawan untuk kanak-kanak, tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu. Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan pada si kecil anda.

2. Benzokain

Ubat sariawan kanak-kanak lain yang boleh digunakan ibu adalah benzocaine. Ubat ini tergolong dalam kelas anestetik tempatan atau anestetik. Luka canker boleh didapati dalam bentuk ubat kumur atau gel yang digunakan pada sariawan.

Perkara yang perlu diperhatikan, ibu hanya boleh mendapatkan ubat ini melalui preskripsi doktor. Sebagai tambahan, ubat thrush kanak-kanak ini tidak boleh digunakan lebih dari satu minggu, atau digunakan pada kanak-kanak di bawah usia dua tahun.

3. Ubat Antijamur

Sebagai tambahan kepada dua perkara di atas, ubat antikulat adalah ubat thrush kanak-kanak lain yang boleh anda pilih. Jangkitan kulat boleh menjadi salah satu penyebab sariawan pada kanak-kanak.

Namun, untuk memastikan bahawa sariawan pada anak disebabkan oleh jangkitan kulat atau tidak, ibu harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Sekiranya doktor mengesahkan jangkitan yis di mulut anak, doktor akan menetapkan ubat antijamur.

4. Kortikosteroid

Akhirnya, ubat untuk sariawan kanak-kanak yang dapat mengatasi rasa sakit di mulut adalah sejenis kortikosteroid. Ubat ini biasanya digunakan untuk merawat sariawan yang besar dan luas. Jenis ubat ini hanya boleh didapati melalui preskripsi doktor. Ubat kortikosteroid boleh didapati dalam bentuk salap oral yang disapu pada sariawan di mulut anak.

5. Kumur

Pencuci mulut juga berkesan untuk merawat sariawan yang berlaku pada kanak-kanak. Biasanya, ubat ini adalah antiseptik cair yang mengandung chlorhexidine yang digunakan untuk mencegah pertumbuhan bakteria berbahaya di dalam mulut. Sebelum menggunakan ubat ini, ibu mesti memastikan bahawa anak dapat berkumur dengan baik. Kerana ubat ini umumnya tidak digalakkan untuk ditelan. Beritahu anak untuk tidak makan dan minum segera selepas itu agar rawatan berjalan dengan berkesan.

Walaupun sariawan kanak-kanak dapat menghilangkan rasa sakit, ubat ini tidak boleh digunakan secara sembarangan. Ada baiknya anda bertanya kepada doktor melalui permohonan tersebut . Terutama jika sariawan anak anda tidak bertambah baik walaupun telah dirawat dengan ubat sariawan over-the-counter.

Jenis-jenis Thrush pada Kanak-kanak

Pada kanak-kanak sariawan boleh membuat mereka tidak mahu makan, malah menyebabkan penurunan berat badan. Thrush pada kanak-kanak boleh berlaku pada mukosa mulut di kawasan bibir atau pipi dalaman.

Selain itu, sariawan juga boleh terjadi pada lipatan gusi dengan daging pipi atau bibir, lelangit, bawah lidah, permukaan lidah, dan juga terjadi pada amandel (amandel).

Nah, sariawan terdiri daripada beberapa jenis. Melancarkan Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI) - Stomatitis (Thrush) pada Kanak-kanak, sariawan terdiri daripada beberapa jenis, iaitu:

1. Stomatitis aphthous

Sprue adalah yang paling biasa pada bayi dan kanak-kanak, dan berlaku selepas trauma digigit atau digaru oleh berus gigi.

2. Sariawan oral (kandidiasis oral)

Disebabkan oleh kulat Candida albicans , sering pada kanak-kanak dengan penurunan imuniti dan antibiotik jangka panjang yang kerap (> 7 hari), dan kebersihan mulut yang buruk.

3. Stomatitis herpetic

Stomatitis herpes yang disebabkan oleh virus Herpes simplex . Sakit tekak berlaku sekiranya terdapat virus wabak dan sistem imun si kecil rendah.

4. Sprue yang berkaitan dengan penyakit tangan, kaki dan mulut

Luka canker biasanya banyak dan sangat menyakitkan, berlaku bersamaan dengan luka kulit di telapak tangan dan kaki.

Baca juga: Luka canker pada bayi baru lahir, adakah ia berbahaya?

Menurut IDAI, jika muncul gejala sariawan, segera bawa dia ke doktor atau pekerja kesihatan untuk mendapatkan rawatan. Ibu boleh memeriksa anak-anak mereka di hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.

Rujukan:
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Stomatitis (Thrush) pada Kanak-kanak
Medscape. Diakses pada tahun 2021. Dadah & Penyakit. Ulser Aphthous Pediatrik.
ubat-ubatan. Diakses pada 2021. Benzocaine Topical.
KidsHealth - Nemours. Diakses pada tahun 2021. Untuk Ibu Bapa. Penyakit Kanser.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 16 Cara Menghilangkan Canker Sores.

Recent Posts