Bagaimana Otot Berfungsi di Tubuh Manusia yang Perlu Anda Ketahui

“Sistem otot dalam tubuh manusia sangat penting. Sebenarnya, 40 peratus berat badan manusia adalah otot. Ia membantu tubuh bergerak, bercakap, mengunyah, mengepam darah, bernafas, mencerna makanan, dan mengatur suhu badan manusia. Berbagai jenis otot, jadi juga akan berbeza bagaimana mereka bekerja di dalam badan. "

, Jakarta - Sistem otot dalam tubuh manusia terdiri daripada pelbagai jenis otot, masing-masing memainkan peranan penting dalam fungsi tubuh. Otot membolehkan seseorang bergerak, bercakap, dan mengunyah. Malah otot juga mengawal degupan jantung, pernafasan, dan pencernaan. Fungsi lain dari sistem otot juga merangkumi pengaturan suhu dan penglihatan tubuh.

Otot menyumbang kira-kira 40 peratus berat badan seseorang dengan otot terbesar dalam badan adalah gluteus maximus di kawasan pantat. Sistem otot dalam tubuh manusia mengandungi lebih daripada 600 otot yang bekerjasama untuk membolehkan fungsi badan penuh. Jadi, bagaimana setiap otot berfungsi? Ketahui jawapannya melalui tinjauan berikut!

Baca juga: 8 Penyakit Yang Menyebabkan Gangguan Pergerakan Otot

Bagaimana Sistem Otot Berfungsi di Tubuh Manusia

Berikut adalah beberapa jenis otot dalam badan dan bagaimana ia berfungsi:

Otot rangka

Otot rangka adalah satu-satunya otot yang dapat dikawal secara sedar. Mereka melekat pada tulang, dan pengecutan otot menyebabkan pergerakan tulang tersebut. Setiap tindakan yang dilakukan seseorang secara sedar melibatkan penggunaan otot rangka. Contoh aktiviti tersebut termasuk berlari, mengunyah, dan menulis.

Otot licin

Otot licin adalah otot dalam tubuh manusia yang melapisi bahagian dalam saluran darah dan organ, seperti perut, dan juga dikenal sebagai otot viseral. Ini adalah jenis otot yang paling lemah tetapi mempunyai peranan penting dalam memindahkan makanan di sepanjang saluran pencernaan dan menjaga darah beredar melalui saluran darah. Otot licin bertindak secara tidak sengaja dan tidak dapat dikawal secara sedar.

Otot jantung

Otot jantung, juga dikenali sebagai otot jantung terletak hanya di jantung, yang fungsi utamanya adalah mengepam darah ke seluruh badan. Otot jantung merangsang kontraksi sendiri yang membentuk degupan jantung. Isyarat dari sistem saraf mengawal kadar pengecutan. Otot jenis ini kuat dan bertindak secara tidak sengaja.

Pergerakan otot berlaku apabila isyarat neurologi menghasilkan perubahan elektrik pada sel otot. Semasa proses ini, kalsium dilepaskan ke dalam sel dan menyebabkan otot menjadi pendek. Masalah dengan persimpangan antara sel atau sinapsis yang disebut boleh menyebabkan penyakit neuromuskular.

Baca juga: Manfaat Pull Up untuk Melatih Kekuatan Otot

Gangguan Keadaan Otot di Badan

Kesakitan otot adalah masalah biasa yang dapat memberi isyarat kepada banyak masalah, walaupun ia adalah sesuatu yang semudah berlebihan kerana bersenam atau bekerja. Terdapat beberapa gangguan dan keadaan otot yang mempengaruhi otot, termasuk:

 • Sakit otot.
 • Keseleo dan regangan.
 • lebam.
 • kekejangan.
 • miopati.
 • Distrofi otot.
 • Penyakit Parkinson.
 • Fibromyalgia.
 • Sklerosis berbilang.

Pemakanan dan senaman yang betul penting untuk menjaga kesihatan semua otot, sama ada otot jantung, otot licin, atau otot rangka.

Sekiranya anda memerlukan nasihat doktor mengenai cara menjaga kesihatan otot, jangan ragu untuk menghubungi doktor di . Doktor akan sentiasa bersedia memberi anda nasihat kesihatan yang anda perlukan mengenai cara menjaga kesihatan otot badan anda seiring bertambahnya usia.

Baca juga: Pilih 5 Makanan Pembina Otot

Fakta Unik Tentang Sistem Otot dalam Tubuh Manusia

Terdapat beberapa fakta unik mengenai sistem otot dalam tubuh manusia yang perlu anda ketahui, termasuk:

 • Jantung adalah otot yang paling sukar bekerja di dalam badan. Ia mampu mengepam 5 liter darah seminit dan 2,000 gelen setiap hari.
 • Gluteus maximus adalah otot terbesar badan dan ia berada di punggung untuk membantu manusia mengekalkan postur tegak.
 • Telinga mengandungi otot terkecil di dalam badan selain tulang terkecil. Otot-otot ini memegang telinga dalam bersama-sama dan menyambung ke gegendang telinga.
 • Otot dipanggil tukang urut di rahang adalah otot terkuat mengikut berat. Ini membolehkan gigi ditutup dengan kekuatan hingga 22 kilogram pada gigi seri atau 90 kilogram pada gigi geraham.
Rujukan:
Dummies. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana Sistem Otot Berfungsi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Sistem Otot.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah Fungsi Utama Sistem Otot?

Recent Posts