Harus Tahu, Ini Saranan untuk Ubat Selsema untuk Ibu Menyusu

Jakarta - Selesema boleh menyerang sesiapa sahaja, dari kanak-kanak hingga orang tua. Penyebabnya biasanya tidak jauh dari keletihan dan cuaca sering tidak menentu. Penyakit bermusim ini bukanlah penyakit berbahaya. Namun, ia masih memerlukan rawatan. Malangnya, tidak semua ubat boleh dimakan.

Khusus untuk wanita hamil dan menyusui. Sebabnya, ubat yang dimakan juga mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan bayi. Ibu yang menyusui boleh mengambil ubat selesema jika mereka sakit dengan jangkitan virus ini. Walaupun begitu, pengambilannya harus berhati-hati, terutama jika ibu memilih ubat yang dijual bebas di farmasi dan membelinya tanpa menggunakan preskripsi doktor.

Baca juga: Hati-hati, selesema boleh menjadi sangat berbahaya

Pilihan Ubat Selsema untuk Ibu Menyusu

Memilih ubat selesema yang salah boleh memburukkan lagi gejala selesema anda, bukannya menjadi lebih baik dan baik. Oleh itu, ibu disarankan memilih ubat selsema yang hanya mempunyai satu bahan aktif untuk merawat satu simptom. Sebabnya, kebanyakan ubat sejuk dibuat dengan gabungan beberapa bahan aktif, dan ini adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian. Terdapat beberapa ramuan yang tidak digalakkan untuk dimakan ketika ibu menyusu. Berikut adalah cadangan ubat sejuk untuk ibu menyusu yang selamat untuk dimakan:

1. Dextromethorphan

Selsema biasanya sinonim dengan batuk. Untuk melegakan batuk yang membuat tekak selalu terasa gatal, ibu boleh mengambil ubat dengan bahan-bahan dextromethorphan . Kandungan ini berfungsi secara aktif dengan mengurangkan keinginan ibu untuk batuk. Ubat selesema ini dinyatakan selamat untuk ibu menyusu. Walau bagaimanapun, tidak dianjurkan untuk dimakan jika ibu mempunyai riwayat asma, bronkitis, dan mempunyai atau mempunyai sejarah diabetes. Kerana, memakannya akan menjadikan penyakit lebih teruk.

2. Dekongestan

Selain batuk, selesema biasanya membuat ibu mengalami hidung berair dan hidung tersumbat. Nah, untuk mengatasi ini, ubat dekongestan adalah pilihan yang tepat. Pakar mengatakan bahawa ubat dekongestan selamat untuk dimakan bagi wanita hamil, walaupun mengandung ramuan pseudoephedrine atau phenylephrine . Walau bagaimanapun, pastikan ibu tidak mengambil dalam jangka masa panjang dan dalam dos berlebihan.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah bahaya selesema Australia

3. Ibuprofen

Ubat selesema selamat seterusnya untuk ibu menyusu adalah ibuprofen . Ubat ini berkesan untuk melegakan sakit kepala dan demam. Ubat ini juga berkesan untuk melegakan selsema yang berlaku akibat jangkitan sinus. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejarah penyakit ulser, anda harus bertanya terlebih dahulu kepada doktor sebelum meminumnya, ya. Anda boleh menggunakan ciri Ask a Doctor dalam aplikasi .

4. Parasetamol

Jika tidak ibuprofen , ibu boleh menggunakan paracetamol sebagai ubat sejuk alternatif. Fungsinya tidak jauh berbeza, iaitu untuk mengurangkan demam serta melegakan kesakitan yang mungkin dirasakan di seluruh badan. Namun, jika ibu mengambil ubat lain, pastikan ia tidak mengandungi parasetamol kerana boleh menggandakan dos dan ini tidak digalakkan.

5. Antihistamin

Gejala selesema mungkin berlaku kerana reaksi alergi di dalam badan. Sekiranya ini berlaku, ibu memerlukan ubat selsema yang mengandungi antihistamin. Malangnya, tidak sedikit ubat alergi mempunyai kesan sampingan dari mengantuk dan ada yang dianggap memberi kesan kepada pengeluaran susu ibu. Walau bagaimanapun, ibu boleh memilih ubat antihistamin yang tidak menyebabkan rasa mengantuk. Untuk lebih jelas, tanya doktor, okey!

Baca juga: Ketahui 4 Komplikasi Selsema yang Perlu Diperhatikan

Itulah beberapa cadangan ubat sejuk untuk ibu menyusu. Lebih baik membincangkannya dengan doktor dalam permohonan terlebih dahulu sebelum mengambil sebilangan ubat ini, ya.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada 2021. Adakah Ibu Menyusui Selamat Mengambil Perubatan Sejuk?
NHS. Diakses pada 2021. Bolehkah Saya Mengatasi Batuk dan Selsema Semasa Saya Menyusu?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Selamat Mengambil Ubat Sejuk semasa Menyusukan Ibu?

Recent Posts