Inilah yang dimaksudkan dengan keupayaan vital paru-paru, berikut adalah ulasannya

Kapasiti vital paru-paru adalah isipadu udara yang dapat masuk dan meninggalkan paru-paru ketika manusia bernafas. Penting untuk mengukur keupayaan vital paru-paru melalui ujian diagnostik yang disebut spirometri untuk menguji fungsi organ-organ ini. Sementara itu, beberapa contoh pengukuran spirometri adalah kapasiti vital paksa dan volume ekspirasi paksa.

, Jakarta - Pernafasan atau pernafasan adalah wajib bagi setiap manusia. Manusia tidak dapat dipisahkan dari proses pernafasan sepanjang hidupnya. Perlu diingat bahawa lelaki bernafas 14-16 kali seminit dan wanita 18-20 kali seminit. Untuk mengukurnya, salah satu tanda aras pernafasan yang digunakan adalah keupayaan vital paru-paru.

Walau bagaimanapun, keupayaan vital paru-paru penting untuk diketahui kerana ia mempengaruhi kesihatan manusia. Sebabnya, jika kapasiti paru-paru berada di bawah had normal, seseorang mungkin mengalami masalah kesihatan. Oleh itu, mari kita lihat penjelasan mengenai keupayaan vital paru-paru di sini!

Penjelasan Mengenai Kapasiti Vital Paru-paru

Kapasiti vital paru-paru adalah jumlah maksimum udara yang dapat dikeluarkan dari paru-paru setelah penyedutan maksimum pertama diikuti dengan luput maksimum. Ringkasnya, keupayaan vital paru-paru adalah isipadu udara yang dapat masuk dan meninggalkan paru-paru ketika manusia bernafas.

Kapasiti vital juga menunjukkan kemampuan tubuh untuk bernafas dalam-dalam dan batuk. Di samping itu, kapasiti vital juga menggambarkan bagaimana kekuatan otot paru-paru berfungsi ketika proses inspirasi dan ekspirasi berlaku di dalam badan.

Perlu diketahui bahawa terdapat pelbagai faktor utama yang boleh mempengaruhi keupayaan organ paru-paru. Sebagai contoh, meningkatnya usia, menderita penyakit tertentu seperti asma, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), hingga Sistik Fibrosis. Di samping itu, beberapa faktor lain juga boleh mempengaruhi keupayaan paru-paru. Bermula dari kecacatan dinding dada, tabiat merokok, pendedahan pencemaran yang kerap, hingga kurang aktiviti fizikal.

Baca juga:Jangan salah, ini adalah kaedah yang berkesan untuk mencegah paru-paru basah

Bagaimana Mengukur Kapasiti Vital Paru?

Penting untuk mengukur keupayaan vital paru-paru melalui ujian diagnostik yang disebut spirometri untuk menguji fungsi organ-organ ini. Spirometri sering digunakan untuk mendiagnosis COPD atau asma.

Hasil ujian ini juga dapat digunakan untuk melihat apakah pernafasan bertambah baik atau tidak setelah rawatan jika seseorang mengalami keadaan paru-paru tertentu. Nah, berikut adalah beberapa contoh pengukuran spirometri yang boleh dilakukan, termasuk:

  1. Kapasiti Vital Paksa

Pengukuran ini dilakukan dengan mengukur jumlah maksimum udara yang dapat anda hembuskan secara paksa dari paru-paru anda setelah menghirup udara sepenuhnya. Itu kira-kira 80 peratus daripada jumlah kapasiti paru-paru, atau 4.8 liter. Perlu diingat bahawa sebahagian udara kekal di paru-paru seseorang setelah menghembus nafas. Di samping itu, kapasiti daya paksa dapat berkurang sekitar 0.2 liter per dekad, bahkan untuk orang sehat yang tidak pernah merokok.

  1. Isipadu Luput Paksa

Pengukuran ini dibuat melalui jumlah udara yang dapat dikeluarkan oleh seseorang dengan kuat, dalam satu saat. Isipadu ekspirasi paksa atau FEV dapat menurun 1 hingga 2 peratus setiap tahun ketika seseorang berusia 25 tahun.

Baca juga: Inilah Cara Mengekalkan Kapasiti Paru

Kaedah Berkesan untuk Memelihara Kesihatan Paru

Berikut adalah beberapa kaedah mudah yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan paru-paru dengan berkesan, termasuk:

  • Elakkan terdedah kepada asap rokok dan berhenti merokok.
  • Makan makanan yang kaya dengan antioksidan.
  • Dapatkan vaksinasi seperti vaksin selesema dan vaksin pneumonia, untuk mengurangkan risiko jangkitan paru-paru.
  • Bersenam secara teratur, kerana dapat membantu paru-paru berfungsi dengan lebih baik. Selain itu, senaman juga dapat menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.
  • Meningkatkan kualiti udara dalaman. Anda boleh membersihkan bilik dengan kerap atau menggunakan penapis udara dalaman. Ini bertujuan untuk mengurangkan pencemaran seperti acuan dan habuk.
  • Menerapkan beberapa teknik pernafasan, supaya keupayaan dan kesihatan paru-paru dijaga kerana mereka mendapat bekalan oksigen yang mereka perlukan.

Itulah penjelasan mengenai keupayaan vital paru-paru yang perlu diketahui. Beberapa faktor boleh mempengaruhi kesihatan dan keupayaan paru-paru. Ini merangkumi usia, penyakit tertentu, dan sebagainya. Oleh itu, jaga kesihatan paru-paru anda dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan berlatih bernafas dengan baik.

Baca juga: Pneumonia, Radang paru-paru yang tidak disedari

Sekiranya anda sering merasa sakit di bahagian dada ketika bernafas, batuk kronik yang tidak membaik, segera berjumpa doktor. Sebabnya, mungkin bahawa aduan ini adalah gejala radang paru-paru yang tidak disedari sejak awal.

Baiklah, melalui aplikasi tersebut , anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya mengenai aduan yang anda rasakan. Melalui ciri panggilan / sembang video terus pada permohonan. Sekiranya pemeriksaan fizikal diperlukan, anda juga boleh membuat temu janji di hospital pilihan anda, melalui permohonan. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Persatuan Paru-paru Amerika. Diakses pada tahun 2021. Kapasiti dan Penuaan Paru-Paru
Arah Sains. Diakses pada tahun 2021. Kapasiti Vital
NCBI. Diakses pada tahun 2021. Kapasiti Vital
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Latihan Pernafasan untuk Meningkatkan Kapasiti Paru
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Menghidupkan nyawa ke paru-paru anda
asbestos. Diakses pada tahun 2021. 20 Makanan untuk Menggalakkan Kesihatan Paru dan 5 untuk Dielakkan

Recent Posts