Keluhan mengenai hasil PCR memerlukan masa yang lama untuk keluar, inilah sebabnya

, Jakarta - Virus korona yang menyebabkan COVID-19 tidak pasti kapan ia akan berakhir. Vaksin ini masih diuji, tidak pasti kapan ia akan siap dan siap digunakan oleh seluruh penduduk dunia. Sementara itu, kadar penularan semakin tinggi setiap hari, walaupun protokol kesihatan dipromosikan.

Sekurang-kurangnya, kira-kira 58 juta orang di dunia telah dijangkiti oleh virus mematikan ini. Sementara itu, jumlah kematian akibat virus ini telah mencapai 1.3 juta orang, dengan kadar pemulihan 40 juta. Pemerintah Indonesia telah melakukan berbagai upaya untuk memberikan penanganan pertama wabak ini, termasuk meningkatkan jumlah makmal untuk mengesan virus korona melalui tes antigen swab, tes cepat antibodi, dan PCR.

Sayangnya, masih ada keluhan dari orang ramai mengenai panjang keputusan ujian PCR, yang dilaporkan harus menunggu antara 10 hingga 15 hari, hanya untuk mengetahui apakah hasil ujian itu positif atau negatif. Lalu, apa sebenarnya yang membuat keputusan PCR hanya dapat diketahui lebih dari seminggu? Inilah perbincangannya!

Baca juga : Penjelasan Keputusan Ujian Cepat dan Swab Kadang-kadang Berbeza

Penjelasan mengenai tempoh keputusan PCR

Ternyata, salah satu alasan mengapa masyarakat harus menunggu lebih lama untuk mengetahui hasil pemeriksaan PCR adalah bahawa kapasiti makmal dianggap tidak mencukupi. Batasan ini tidak dapat dilaksanakan, sebab itulah keputusan ujian memerlukan waktu lebih lama.

Setiap hari, setiap makmal pasti mempunyai sasaran untuk menyelesaikan ujian PCR. Namun, kadang-kadang terdapat pelbagai syarat yang mengakibatkan pegawai tidak dapat memenuhi target ujian, jadi tidak dapat tidak mereka harus menunggu lebih lama daripada waktu yang sebenarnya.

Untuk mengantisipasi jumlah aduan orang ramai mengenai panjang keputusan ujian PCR, masyarakat dapat melakukan ujian antigen swab atau antigen cepat. Berbanding dengan PCR, ujian swap antigen memerlukan masa yang lebih pendek, iaitu hanya sekitar 15 hingga 30 minit.

Baca juga: 10 Fakta Virus Corona Yang Anda Perlu Tahu

Antigen Swab dan PCR, Mana Yang Lebih Baik?

Secara sederhana, swab antigen dan PCR sebenarnya dilakukan menggunakan kaedah swab untuk pensampelan yang tidak jauh berbeza. Namun, proses pengujiannya mempunyai perbedaan, swab antigen diuji dengan proses yang sama dengan prosedur ujian cepat antibodi, sehingga hasilnya dapat diketahui lebih cepat.

Prosedur ujian sapuan antigen tidak perlu dijalankan di makmal, ia juga boleh dilakukan di luar makmal selagi dijalankan dengan berhati-hati dan menggunakan reagen yang sesuai.

Apabila ujian antigen dilakukan, hasilnya akan menunjukkan reaktif apabila seseorang dijangkiti dan jumlah virus sangat tinggi. Ini adalah ketika orang tersebut sangat berisiko menyebarkan penyakit COVID-19 kepada orang lain.

Baca juga: Selain Corona Virus, Ini adalah 12 Wabak mematikan lain dalam Sejarah

Berbanding dengan ujian antibodi yang cepat, penyapu antigen mempunyai harga yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, harga ini masih relatif rendah jika dibandingkan dengan PCR. Ujian swab antigen tidak dapat menggantikan PCR sepenuhnya, kerana tahap ketepatannya tidak setinggi PCR.

Walaupun begitu, ujian pengesanan virus korona ini dapat menjadi pilihan alternatif bagi orang yang mempunyai keperluan mendesak dan tidak sempat menunggu keputusan ujian PCR. Terutama di tengah keadaan pandemik dengan bilangan positif yang semakin tinggi seperti sekarang.

Sementara itu, pemerintah tidak lagi mengesyorkan kepada masyarakat untuk melakukan ujian antigen yang cepat. Bukan tanpa alasan, walaupun harganya dianggap paling murah, kaedah percubaan ini dianggap tidak dapat mengenal pasti virus korona dengan tepat. Memang benar, ujian cepat antibodi hanya mempunyai kadar ketepatan 18 peratus.

Anda boleh melakukan ujian sapuan antigen di klinik atau makmal terdekat. Buat tempahan terlebih dahulu menggunakan aplikasi . Selepas itu, anda juga boleh berbual dengan doktor untuk membincangkan keputusan ujian antigen swab yang telah dilakukan.Rujukan :
Kompas. Diakses pada tahun 2020. Sering Dikeluhkan, Mengapa Keputusan Ujian Swab atau PCR cenderung Tua?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found