Kaedah Berkesan untuk Mengubati Luka Canker pada Kanak-kanak

Jakarta - Sariawan memiliki nama perubatan lain, yaitu stomatitis aphthous . Keadaan ini boleh disebut penyakit "sejuta orang", kerana hampir semua orang pernah mengalami penyakit seriawan, sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka. Apabila dialami, sariawan sakit dan tidak selesa, dengan luka yang timbul berbentuk bujur atau bulat dan berwarna putih atau kuning. Bagaimana jika ia berlaku pada kanak-kanak? Adakah terdapat langkah-langkah bebas untuk mengatasi masalah kanak-kanak? Ayuh, ketahui lebih lanjut di bawah.

Baca juga: Jangan keliru, inilah cara untuk memberitahu perbezaan antara Thrush Biasa dan Gejala Kanser Mulut

Cara Bebas untuk Preskripsi Doktor

Jangan segera memberitahu anak kecil anda untuk mengambil ubat untuk merawat sariawan, Ibu. Luka canker biasanya hilang sendiri dalam satu hingga dua minggu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ubat sendiri untuk mengurangkan atau merawat kesakitan sariawan pada kanak-kanak. Sebagai contoh:

  • Elakkan semua pencetus yang boleh menjadikan sariawan lebih teruk.
  • Cuba berkumur dengan larutan garam atau baking soda. Dosnya adalah sekitar 1 sudu teh baking soda dan setengah cawan air suam.
  • Gunakan jerami semasa minum untuk mengurangkan kesakitan.
  • Jangan gunakan ubat gigi dengan bahan yang boleh menyebabkan kerengsaan, misalnya natrium lauril sulfat .
  • Minum banyak air. Walaupun agak remeh, tetapi ini dapat membantu mempercepat penyembuhan sariawan.
  • Makan makanan ringan dan elakkan minuman berasid, masin, pedas, dan panas.

Cara merawat sariawan dengan bahan semula jadi juga boleh melalui makanan. Galakkan anak-anak makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C, B, folat, dan zat besi. Sekiranya difikirkan perlu, anak anda juga boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi vitamin ini. Vitamin B kompleks dan C dapat mempercepat penyembuhan sariawan.

Sekiranya kaedah di atas tidak berkesan untuk mengurangkan kesakitan atau merawat sariawan pada kanak-kanak, ibu boleh memeriksa anak mereka di hospital terdekat untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku. Sekiranya diperlukan, doktor biasanya akan menetapkan ubat penahan sakit atau ubat antimikroba untuk mempercepat penyembuhan dan mencegah jangkitan pada luka.

Baca juga: Luka canker pada bayi, bilakah anda harus berjumpa doktor?

Tidak Menyembuhkan? Jangan Meremehkan

Luka canker memerlukan masa untuk sembuh sendiri. Kira-kira 2-4 minggu, bergantung pada luka. Contohnya, luka akibat trauma (digigit atau digosok oleh benda tajam) boleh menyebabkan keradangan cenderung mereda. Namun, jika perkara tidak berlaku yang dapat menyebabkan kerengsaan hingga keradangan, anda harus waspada. Kerana, ini boleh menjadi tanda penyakit.

Selain itu, penderita anemia biasanya sangat mudah terkena sariawan. Orang dengan HIV yang mempunyai sistem imun yang rendah juga mudah terkena sariawan. Sekiranya sariawan ini sering berulang atau tidak hilang, anda harus bertanya kepada doktor anda.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian mengenai bentuknya. Lesi di mulut boleh disebut sariawan atau tidak, jika memenuhi lima petunjuk. Bermula dari bentuk bulat atau bujur, membentuk teman atau berongga, diikuti dengan rasa sakit, pangkal luka berwarna putih kekuningan, dan tepinya berwarna merah kerana radang.

Sekiranya lima petunjuk ini tidak dipenuhi, anda harus bertanya kepada doktor mengenai keadaan ini. Walaupun pada awalnya sariawan tidak berbentuk bujur atau bulat, lama-kelamaan luka akan tetap berbentuk seperti petunjuk yang disebutkan di atas.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Ketulan Ais Boleh Menjadi Ubat untuk Luka Canker Kanak-kanak?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau anak kecil anda mempunyai aduan kesihatan yang lain? Bincangkan segera dengan doktor dalam permohonan untuk menentukan langkah rawatan seterusnya, ya, puan.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Canker Sores.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Stomatitis.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pusat Kesihatan Mulut. Ulser mulut: Gejala, rawatan dan pencegahan.

Recent Posts