Berikut adalah 5 Makanan yang Mengandungi Vitamin K Tinggi

, Jakarta - Ingin tahu apa yang berlaku sekiranya badan kekurangan pengambilan vitamin K? Ternyata kesannya tidak bergurau, tubuh kita berisiko terkena osteoporosis, lebam mudah, luka yang sukar sembuh, sehingga mencetuskan penyakit jantung. Wow, risau kan?

Sayangnya, vitamin K masih agak asing dan jarang mendapat perhatian banyak orang, terutama di negara kita. Anda boleh katakan, vitamin K kurang popular dengan vitamin A, C, B, atau D. Sebenarnya, vitamin K adalah salah satu nutrien yang penting untuk kesihatan tubuh.

Nah, persoalannya ialah makanan apa yang mengandungi banyak vitamin K? Nah, berikut adalah beberapa makanan yang dapat memenuhi keperluan vitamin K harian anda.

Baca juga: Ketahui 4 Khasiat Vitamin K untuk Tubuh

1. Buah-buahan

Buah-buahan adalah salah satu makanan yang mengandungi banyak vitamin K. Terdapat pelbagai buah yang mengandungi banyak vitamin K, misalnya buah delima. Buah delima mengandungi kira-kira 20 mikrogram vitamin K. Anda sebenarnya boleh memprosesnya menjadi jus atau ais buah untuk menjadikannya lebih menarik.

Selain buah delima, Anda juga boleh mendapatkan pengambilan vitamin K dari kiwi, alpukat, tomato, anggur, plum, atau blueberry.

2.Kacang

Bukan hanya buah-buahan, kacang-kacangan adalah makanan yang juga mengandungi banyak vitamin K. Contohnya, kacang mete 30 gram mengandungi sekurang-kurangnya 10 mikrogram vitamin K. Menariknya, jumlah ini dapat memenuhi sekitar 20 peratus keperluan harian orang dewasa.

Terdapat juga kacang-kacangan lain yang mengandungi banyak vitamin K. Contohnya kacang soya, kacang hijau, kacang polong, dan kacang ginjal. Menariknya, kacang juga mengandungi nutrien penting lain, seperti protein, kalsium, folat, serat, dan magnesium.

3. Produk Haiwan

Sebagai tambahan kepada dua makanan di atas, produk haiwan juga termasuk dalam makanan yang mengandungi banyak vitamin K. Anda dapat memenuhi pengambilan vitamin K harian anda melalui telur, susu, makanan laut (ikan atau udang), keju, daging, jeroan (ayam atau hati lembu).

4. Sayuran Hijau

Tebak sayur hijau apa yang mengandungi banyak vitamin K? Ternyata bayam adalah salah satu sayur yang kaya dengan vitamin K. Secawan bayam mengandungi kira-kira 145 mikrogram vitamin K. Namun, anda juga boleh mengambil vitamin K dari sayur-sayuran hijau yang lain. Contohnya, kubis, kubis, kangkung, lobak, brokoli, atau buncis.

Baca juga: Petua Memproses Sayuran Hijau yang Betul

5. Minyak Sayuran

Minyak yang satu ini sering disebut sebagai minyak yang sihat. Sebabnya, selain mengandungi banyak vitamin K, beberapa minyak sayuran lebih rendah kolesterol daripada jenis minyak lain. Nah, minyak canola adalah minyak sayuran yang kaya dengan vitamin K.

Kira-kira satu sudu minyak canola untuk memasak, sekurang-kurangnya dapat menyediakan 10 mikrogram vitamin K. Namun, bukan hanya minyak canola yang kaya dengan vitamin K, masih ada minyak zaitun yang boleh anda pilih.

Jadi, bagaimana anda berminat untuk mencuba makanan di atas yang mengandungi banyak vitamin K?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 20 Makanan Yang Tinggi Vitamin K.
Harvard T.H. Sekolah Kesihatan Awam Chan. Diakses pada tahun 2020. Sumber Pemakanan. Vitamin K.
Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Pejabat Makanan Tambahan. Vitamin K.

Recent Posts