Kenali penjelasan mengenai maksud pergerakan ekor kucing

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar ungkapan "mata adalah jendela jiwa"? Ini berlaku di dunia manusia. Walau bagaimanapun, dalam dunia kucing, ekor adalah bahagian tubuh yang memberikan gambaran yang terbaik mengenai bagaimana perasaan kucing.

Kucing menggunakan pergerakan ekornya bersama dengan mata, telinga dan postur mereka untuk berkomunikasi. Sebagai pemilik kucing, memahami bahasa ekor adalah penting untuk membantu anda memahami haiwan kesayangan anda dengan lebih baik.

Anda dapat memberitahu bagaimana perasaannya atau mengenal pasti situasi atau perkara yang membuat kucing anda bahagia atau bahkan takut dengan bahasa badannya. Membaca bahasa ekor kucing juga membantu memberitahu bila kucing anda sakit.

Baca juga: Selok-belok Bahasa Tubuh Kucing yang Perlu Anda Ketahui

Makna Pergerakan Ekor Kucing

Sama seperti anjing, kucing juga menggerakkan ekornya untuk menyatakan emosi mereka. Berikut adalah beberapa pergerakan ekor kucing dan maknanya:

  • Pergerakan Ekor Mengetuk Tanah / Lantai

Apabila kucing menepuk ekornya di tanah atau lantai, itu bermakna dia marah atau marah. Ini memberitahu anda bahawa ada sesuatu yang mengganggu kucing anda.

Ia juga memberi isyarat untuk menjaga jarak anda. Sekiranya anda membelai kucing anda dan mula mengibaskan ekornya, ia memberitahu anda untuk berhenti. Sekiranya anda tidak berhenti, kucing boleh mendesis, menggaru atau menggigit.

Baca juga: Berhati-hati Menggaru Kucing Menyebabkan Jangkitan Berbahaya

Kucing menggerakkan hujung ekornya ketika berburu dan bermain, dan ketika mereka merasa sedikit jengkel dan kecewa. Semasa kucing anda membuat ekor ini bergerak, baca tentang keadaan semasa atau cari petunjuk lain mengenai moodnya. Apabila dia tidak bermain atau mengejar sesuatu, tarikan di hujung ekor mungkin bermaksud dia kecewa.

  • Mengundurkan Ekor

Semasa kucing anda perlahan-lahan mengibaskan ekornya dari sisi ke sisi, ia mungkin memberi tumpuan kepada sesuatu seperti mainan, haiwan lain di rumah, atau sesuatu di luar. Selain itu, dia mungkin hanya menerkam!

Melakukan tingkah laku pemangsa seperti mengintai dan menerkam adalah perkara yang baik untuk kucing peliharaan anda. Oleh itu, biarkan mereka meneruskannya dengan apa sahaja yang menarik perhatian mereka.

  • Gegaran Ekor

Kucing peliharaan anda mungkin menggoyangkan ekornya seperti gemetar ketika teruja melihat anda atau kucing lain. Kadang-kadang, ketika kucing menggegarkan ekornya ketika meluruskan dan mulai berjongkok, itu mungkin tanda bahawa ia akan kencing.

Baca juga: Ini adalah Kaedah Betul Melakukan Latihan Tandas untuk Kucing

Makna Kedudukan Ekor Kucing

Selain pergerakan ekor, kedudukan ekor kucing juga bermakna dan dapat memberitahu anda bagaimana rasanya. Inilah kedudukan ekor kucing dan maknanya:

  • Kedudukan Ekor Tinggi dan Tegak

Apabila kucing memegang ekornya tinggi ketika berjalan di sekitar wilayahnya, itu bermaksud menunjukkan keyakinan dan kepuasan. Ekor yang melekat lurus menandakan kebahagiaan dan kesediaan untuk berteman. Perhatikan hujung ekor yang lurus. Kedutan kecil boleh bermakna kucing mengalami saat yang sangat gembira.

  • Kedudukan Ekor Melengkung Seperti Tanda Tanya

Sekiranya anda melihat kedudukan ekor kucing melengkung seperti tanda tanya, anda mungkin dapat berehat sebentar dari aktiviti semasa anda untuk bermain dengannya. Kedudukan ekor ini sering menunjukkan bahawa dia sedang dalam keadaan gembira dan kucing itu bersedia bermain dengan anda.

  • Kedudukan Ekor Rendah

Ekor kucing yang diletakkan lurus ke bawah dapat memberi isyarat pencerobohan. Ekor rendah menunjukkan mood yang sangat serius. Namun, ketahuilah bahawa pembiakan kucing tertentu, seperti Parsi, cenderung menurunkan ekornya tanpa sebab tertentu.

  • Kedudukan Ekor Puff-up

Sekiranya kucing membuat ekornya menonjol dan melengkung ke belakang, itu bermakna kucing terkejut atau takut dengan ancaman yang tiba-tiba dan menakutkan. Sekiranya bulu kucing anda juga berdiri di hujungnya, menjadikan ekornya kelihatan lebih besar, itu adalah reaksi defensif yang menunjukkan bahawa kucing ingin dibiarkan begitu sahaja.

  • Kedudukan Ekor Bulat pada Kucing Lain

Ekor yang melilit kucing lain seolah-olah memeluk, itu bermaksud menunjukkan persahabatan.

Itulah maksud pergerakan ekor kucing yang perlu anda fahami. Sekiranya kucing anda sakit, jangan panik. Cukup hubungi doktor melalui aplikasi untuk mendapatkan nasihat kesihatan yang betul. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Haiwan peliharaan MD. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Membaca Bahasa Ekor Kucing Anda.
Hills Pet. Diperoleh pada tahun 2021. Kisah Ekor Kucing Anda

Recent Posts