Apa Ciri-ciri Asid Perut Yang Meningkat?

Asid perut yang naik ke kerongkongan boleh menyebabkan sensasi terbakar di kawasan dada, alias pedih ulu hati. Keadaan ini dikenali sebagai GERD. Terdapat banyak faktor dan gejala yang boleh menjadi tanda penyakit ini. Selain pedih ulu hati, ciri lain apa yang dapat muncul? "

, Jakarta - Asid perut naik atau apa yang dikenali sebagai penyakit refluks gastroesophageal ( GERD) boleh dicirikan oleh beberapa gejala. Salah satu gejala khas keadaan ini adalah munculnya sensasi terbakar di dada. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan asid perut naik.

Walaupun penyakit ini tidak menyebabkan kematian, itu tidak bermaksud ia harus diabaikan. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan. Atas sebab ini, sangat penting untuk segera merawat GERD. Jadi, apakah ciri-ciri kenaikan asid perut? Lihat ulasan di sini!

Baca juga: Wanita Hamil Mengandung Asid Perut, Adakah Berbahaya?

Kenali Tanda-Tanda Kenaikan Asid Perut

Sebaiknya jangan memandang rendah keadaan sakit dada yang menyebabkan sensasi terbakar atau sensasi terbakar pedih ulu hati yang muncul setelah memakan makanan atau minuman yang mengandungi kafein tinggi. Mungkin keadaan ini adalah ciri kenaikan asid perut. Penyakit refluks asid sebenarnya sering disalahtafsirkan sebagai penyakit jantung kerana gejala utamanya hampir sama, iaitu sakit di bahagian dada.

Keadaan ini berlaku kerana asid dari perut naik ke kerongkongan. Ini kemudian menyebabkan dinding esofagus dan mulut menjadi jengkel. Apabila ini berlaku, akan ada sensasi terbakar atau terbakar di dada atau pedih ulu hati dan ketidakselesaan di perut. Keadaan ini akan lebih ketara setelah penghidapnya makan atau berbaring.

Melancarkan dari American Academy of Allergy Asthma and Immunology , Selain itu pedih ulu hati dan asid di dalam mulut, terdapat beberapa tanda lain yang menjadi ciri refluks asid, seperti rasa kenyang yang mudah, kerap bersendawa, sakit tekak, mual, muntah, pengeluaran air liur, bau mulut, dan batuk tanpa kahak.

Tetapi jangan risau, keadaan ini masih dianggap normal jika tidak berlaku selama beberapa hari, berlaku 1-2 kali sebulan, gejala muncul setelah anda makan sejumlah besar makanan dan setelah makan makanan berlemak dan pedas.

GERD boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Ini menyebabkan gejala berlaku dalam jangka masa yang panjang, sering muncul, menyebabkan muntah bercampur darah, sakit pada rahang, dan disertai sesak nafas. Anda boleh segera melakukan pemeriksaan di hospital terdekat untuk menangani masalah kesihatan.

Baca juga: Makanan Pedas Boleh Mencetuskan Keguguran Asid Perut?

Kelemahan otot-otot di kerongkongan sebenarnya adalah salah satu sebab mengapa seseorang mengalami GERD. Pada orang yang mengalami refluks asid, otot tidak dapat menutup rapat, menyebabkan asid perut naik kembali ke esofagus.

Terdapat beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko melemahkan otot-otot di kerongkongan, seperti kegemukan, usia tua, kehamilan, terlalu banyak memakan makanan pedas, alkohol, merokok, malah keadaan tertekan boleh menyebabkan otot-otot esofagus tidak berfungsi dengan optimum.

Bukan hanya gaya hidup dan diet, malah kenaikan asid perut juga disebabkan oleh beberapa penyakit, seperti gastroparesis, scleroderma, hingga hernia hiatal.

Baca juga: 7 Tabiat Yang Boleh Mencetuskan Penyakit Asid Perut

Untuk mengelakkan risiko penyakit ini, gunakan gaya hidup sihat setiap hari. Ambil makanan yang tidak mencetuskan sakit tekak dan lengkapkan pengambilan nutrisi anda dengan makanan tambahan. Anda boleh membeli vitamin atau produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar segera ke rumah anda. Muat turun di sini!

Rujukan:
American Academy of Allergy Asthma and Immunology. Diakses pada tahun 2021. GERD.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai GERD.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found